Home » Interpol – 013 (Tilburg) 29/08/2017

Interpol – 013 (Tilburg) 29/08/2017

door stijn@rockportaal.nl
233 views 3 minuten leestijd

Omdat legendarisch album Turn On The Bright Lights dit jaar zijn vijftiende verjaardag viert neemt Interpol het album mee voor een tour, waarbij in Nederland 013 in Tilburg en de Oosterpoort in Groningen aangedaan zouden worden. In Tilburg was Nouveau Vélo ook van de partij om het publiek op te warmen.
Dat opwarmen lukte prima. Nouveau Vélo was als een niets-aan-de-hand zomerse dag voordat er onweer zou losbarsten, in dit geval Interpol. Op het eerste gehoor stak de frisse indierock van Nouveau Vélo nogal fel af tegen het veel duistere geluid van Interpol, maar wie goed luisterde hoorde zo hier en daar een vernuftige gitaarlijn, drum-roll of bas-pluk die het geluid van de Brabantse band van contrast voorzag. Met hun nieuwe plaat Reflections op zak was de band dankbaar om voor het eerst voor zo’n grote zaal te spelen.
Het in 2002 verschenen Turn On The Bright Lights was de eerste van Interpol en mag ook gelden als diens magnum opus. Een meesterwerk van monolithische proporties; een schatkist waar tijdens eerdere tours regelmatig pareltjes uit gevist werden. Maar waar je vroeger moest hopen op óf Untitled, óf Leif Erikson óf The Specialist – als je geluk had twee – kon je nu met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid stellen dat deze fan-favorieten alledrie langs zouden komen.
Uiteraard opende de band even na half tien met Untitled, de openingstrack van de elf tracks tellende jarige job. Wat volgde was een feest van herkenning, dat juist door diens voorspelbaarheid zo krachtig was. Het hielp ook mee dat de band feilloos speelde; Daniel Kessler met diens herkenbare riffs en soepele enkels, Paul Banks als de vocale erfgenaam van Ian Curtis, en het donkere fundament dat drummer Sam Fogarino en bassist Brad Truax legden. Kessler en Banks stonden aan de wieg toen TOTBL geboren werd; Sam Fogarino stapte twee jaar later in en is inmiddels net zo’n hecht familielid als de twee vaders.
Nadat het elf-nummer-durende feest der herkenning eindigde met Leif Erikson was ook nog The Specialist aan de beurt; het B-kantje dat al zo vergroeid is met zijn elf grote broers dat het bijna niet meer weg te denken is van TOTBL; zeker als je hoort dat de zaal het nummer grotendeels woord-voor-woord meezingt.
Na een onophoudelijk applaus komt de band nog terug voor een encore met een greatest hits-selectie, die begint bij Antics – de opvolger van TOTBL – en eindigt bij El Pintor, Interpol’s voorlaatste wapenfeit. Ieder nummer kan op een luid ontvangst rekenen, niet in de laatste plaats vanwege de strak spelende band die er zin in heeft vanavond. Bij de volgende verjaardag zijn we er weer graag bij, Interpol.


Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00