Home » Jonas & The Massive Attraction: "Ze hebben in Nederland een podium"

Jonas & The Massive Attraction: "Ze hebben in Nederland een podium"

door hilde@rockportaal.nl
136 views 13 minuten leestijd


Na een erg goed optreden van de band Jonas & The Massive attraction kreeg ik de mogelijkheid om de leadzanger ( Jonas ) en de gitarist ( Corey ) te interviewen. Ik had het nieuwe album ‘Big Slice’ geluisterd en ben natuurlijk naar het optreden op Bospop gaan kijken. Ik heb ze hierbij een aantal vragen gesteld ter kennismaking met de band, maar ook over het nieuwe album en wat we nog van deze jongens kunnen verwachten.

Was het leuk om op Bospop op te treden?

Jonas: Ja, het is voor ons een grote eer om op een festival als Bospop te staan en hiermee het eerste deel van onze tour af te sluiten. We hebben net een groot deel van de tour door Europa achter de rug, waarvan veel optredens in Duitsland. We vinden het echt geweldig dat we het podium mochten delen met zulke grote artiesten als Tom Jones en Alanis Morissette. Buiten dat was het publiek echt fantastisch, iedereen deed mee. Het publiek keek vol spanning naar de lucht of het zonnig zou worden of zou gaan regenen.
Corey: En toen het eenmaal begon te regenen is eigenlijk iedereen bij ons optreden blijven kijken.
Jonas: Het was een hele mooie middag voor ons.
Het publiek op Bospop is ouder dan op de meeste festivals, heeft dat verschil gemaakt tijdens jullie optreden?
Jonas & Corey: Nee, we denken van niet.
Corey: We spelen eigenlijk altijd de zelfde show, maakt niet uit wanneer, waar of hoe. Ik bedoel of het nu voor groot of klein publiek is. We zorgen ervoor dat het een goede show wordt want we houden er gewoon van om te spelen! De mensen willen vermaakt worden, toch?
Jonas: Iedereen leek het erg naar zijn zin te hebben tijdens ons optreden. Ik denk dat de soort muziek die wij spelen voor alle leeftijden en voor mensen met verschillende afkomst. Iedereen zou fan van ons kunnen zijn, van 14 jaar oude meisjes tot en met 65 jarige motorrijders. We hebben over het algemeen een vrij groot raakvlak met het publiek. Toen we vanmiddag aan het spelen waren heeft het publiek staan luisteren en tussen de nummers door veel geschreeuwd en geklapt. Ze hebben het goed gedaan.
Dit is de derde show in Nederland, hebben jullie hier al fans?
Jonas: Voor ons is dit nog pas het begin, van onze opstap naar het Nederlandse publiek.
Corey: We zijn nog bezig met het verzamelen van fans.
Wat was de reden dat jullie naar Nederland zijn gekomen?
Jonas: Ze hebben in Nederland een podium!
Wat heeft jullie hier gebracht? Na al die optredens in Duitsland.
Jonas: De organisatie van Bospop heeft ons gevraagd op te komen treden op het festival. Ze braken voor ons het ijs om in Nederland te komen spelen. Toen we een klein optreden hadden gegeven in de Bosuil in Weert, was de organisatie erg opgetogen en wilde ons graag op Bospop hebben. Dit heeft ons erg geholpen, want we hebben nog niet zoveel contacten in Nederland, om vaker te komen optreden. Dat is denk ik de grootste reden.
Corey: Buiten dat hoorde wij dat de Nederlanders van rock ‘n roll houden, op dat gebied lijken ze  veel op Canadezen. Wij houden daar zelf ook van! We willen het graag aan iedereen laten horen, niet alleen in Canada.
Het album dat jullie hebben gemaakt onder de naam “Jonas” is nooit uitgekomen in Nederland. Nu heten jullie “Jonas and The Massive Attraction” en nu komen de albums ook in Nederland uit, hoe komt dit? Is er verschil?
Jonas: Ja, er is een verschil in het team dat achter de producties zat. We hebben twee albums gemaakt onder de naam “Jonas” en dat ging via ons oude record label. Dit recordlabel was goed in wat ze deden en hoe ze dat deden. Maar ze waren minder goed in het uitbreiden naar andere landen. Om dus bekender te worden dan alleen binnen Canada was al moeilijk. Omdat in eigen handen te kunnen nemen hebben wij een eigen recordlabel gestart. We hebben ook ons eigen productie bedrijf en nieuw management. De nieuwe manager had hier al een aantal contacten wat het voor ons makkelijker maakte om via hem bekender te kunnen worden, ook buiten Canada.

Heeft het hebben van een eigen recordlabel nog wat anders toegevoegd, dan alleen het uitbreiden naar Europa?
Jonas: Ja, zeker! Je krijgt er veel vrijheden bij, veel meer verantwoordelijkheid.
Corey: Jonas, je bent rijk!
Jonas: Je moet nu zelf ook op gaan letten hoeveel geld je binnen krijgt en wat je ermee doet. Zodat je geld overhoudt om te inverteren en om dus niet rood te komen staan. Maar nu hebben we ook de mogelijkheid om te kiezen met welk team we werken, waar we heen willen gaan, hoe we willen dat het nieuwe album eruit gaat zien, hoe we de volgende tour gaan doen, dat is voor ons allemaal erg belangrijk.
Jullie hebben ruige liedjes en een aantal ballades, wat is jullie eigen favoriet?
Corey: Dat is dus waarom we allebei hebben!
Jonas: We kunnen niet kiezen.
Corey: We vinden ze allemaal leuk, we houden van verschillende soorten muziek. We vinden het leuk om dynamisch te kunnen spelen. We willen het publiek opzwepen met lekkere stevige nummers, maar ook ze een beetje laten relaxen en bijkomen, zodat ze daarna weer kunnen gaan rocken. We maken er een soort achtbaan van.
Jonas: Bij het samenstellen van de setlist voelen we aan aan het begin van de show de vibe van de stad en van het publiek, of wat voor soort ruimte het is waar we in spelen. Daar proberen we rekening mee te houden. We proberen een verhaal te vertellen, in plaats van gewoon hard rocken. Een optreden moet volgens mij ook zo zijn als een album. Tijdens het schrijven van een album heb je allemaal verschillende gevoelens, ervaringen, verhalen en geluiden waar je mee wil werken. We hopen dat tijdens het optreden ook overgebracht te hebben op het publiek.
Jullie recordlabel heet Big Slice Records, is dat ook de reden voor de albumtitel?
Jonas: Nee, het is eigenlijk omgedraaid! Toen we de kans kregen om het contract af te kopen van ons oude recordlabel en zelf te beginnen, hadden we een hoop verschillende dingen die we moesten kiezen en een hoop namen die we moesten verzinnen. Een bandnaam, want die hadden we nog niet gekozen. We wilde een album schrijven, dus er moest een naam voor het album komen, inclusief voor alle liedjes en alle titels. En toen dat af was, hadden we het helemaal gehad met al die namen verzinnen! Toen had ik een gesprek met onze manager Tod, we hebben nu een registratie nummer, maar hoe noemen we ons recordlabel? Dus ik zei: Big slice? En hij vond het prima! Dit was het kortste gesprek dat ik ooit met onze manager heb gehad over het kiezen van een naam! We hebben namelijk zoveel heen en weer gerommeld met namen.
Buiten dat denk ik ook dat het een soort van eerbetoon is aan het opnieuw beginnen van de band. Het inslaan van een nieuwe weg, het beginnen van een geheel nieuw project.
Het liedje ‘More Than A Moment’ gaat over een meisje, is het een speciaal meisje in jullie leven?
Jonas: Eigenlijk hebben we negen van de elf liedjes zelf geschreven, maar eigenlijk wilden we ze allemaal zelf schrijven. Een paar liedjes werden ons in de handen gedrukt, en dat waren gewoon hele goede liedjes! Dit kwam mede door onze producer, en ‘More Than A Moment’ is dus een van die liedjes die we via hem hebben gekregen. We vonden het echt een goed nummer vanaf het moment dat we het hoorde. Ik zelf zou willen dat het publiek dat naar ons luistert open interpretaties heeft over alle liedjes. Zo voel ik mezelf ook als ik het nummer hoor, ik weet zelf ook niet wie het zou zijn. Dus ik hoop dat iedereen zijn eigen verhaal toe kan voegen aan het liedje.
Corey: We moeten wel een paar dingen geheim houden voor jullie. Als we alles zouden beantwoorden zou het saai worden.
What type ‘o ride are you? (Titel van een liedje)
Jonas: Wow, dat is echt een geweldige vraag! Nou.. ik denk dat ik een draaimolen ben! En Corey is de Theekopjes!
Corey: Dat nummer hebben we in Los Angeles tijdens Halloween geschreven. Het was een snelle periode en we kunnen ook gewoon geen optreden geven zonder dat nummer te spelen.
Jonas: Het nummer is echt leuk, het speelt een beetje met je gedachten omdat het hele visuele teksten heeft. Het is een beetje vies en elk rockalbum hoort zo’n nummer te hebben.
Corey: Het kan op verschillende manieren geïnterpreteerd worden.. Het is namelijk helemaal geen vies liedje. Jonas, je hebt gewoon een vieze gedachtegang!
Jonas: Ik denk toch echt dat het een heel vies liedje is.
Corey: Ik heb daar nog nooit vies over gedacht, ik denk bij dat liedje altijd aan handjes vasthouden. Het kopen van bloemen etc. Haha!
Er is ook een liedje over een meisje genaamd Haley, wie is zij? Bestaat ze echt?
Jonas: Zij is…. Wat zullen we er van maken, zullen we vandaag zeggen dat ze verzonnen is? Haley is een idee. Is dat te vaag?
Ik denk dat het een goede omschrijving is, iedereen had zijn eigen persoon voor zich, die in het plaatje van Haley zou passen. En we vonden het gewoon een erg mooie naam. Ze kan iedereen zijn, ze is de komeet die net voorbij is komen vliegen.
Jullie hebben de naam veranderd van “Jonas” naar “Jonas and The Massive Attraction”, is het wel nog de zelfde band?
Corey: Jonas en ik zijn al 8 jaar samen, als een band. We hebben toen samen voor Jonas gekozen omdat het een naam is, maar het kon ook goed een bandnaam zijn.
Jonas: Ook zorgde die naam voor een beetje constantie. Toen ik op de hogeschool zat, speelde ik ook in een band. En toen startte deze band als een soort van bij-projectje, 15 jaar geleden! En we hebben eigenlijk het idee van onze eerste band genomen en “Jonas and The Blues Blooded”, en met die band hadden we een groep fans. We hoopte door de naam een beetje het zelfde te houden, dus de naam “Jonas” te blijven gebruiken, we die fans niet kwijt zouden raken. Zodat ook die fans wisten dat we niet gestopt zijn, maar door zijn gegaan onder een andere naam.
We wilde “Jonas” als bandnaam houden, maar dat werd verwarrend. Ik heet Jonas, we hebben groepsfoto’s onder de naam “Jonas” met soms 2, soms 3 bandleden. We wilde altijd een bandnaam die geassocieerd zou worden met ons oudere werk. Dus dat is ook een van de eerste dingen die we hebben gedaan toen we begonnen met ons eigen recordlabel.
De meeste rocknummers zijn geschreven door Jonas, de rustigere door Thomas. Dit is geen toeval, of wel?
Jonas: Corey en ik hebben de meeste rocknummers geschreven, dat is ook ons eigen idee van Jonas and The Massive Attraction. We hebben allebei een blues en rock and roll mentaliteit. En dit maakt volgens ons The Massive Attraction. De gitaren en de versterkers, die vurige manier van spelen. Wanneer wij samen proberen te schrijven, komen we vrijwel altijd uit op rock and roll liedjes. Dit zijn eigenlijk de moeilijkere liedjes voor ons om te schrijven. Over liefde heeft iedereen wel gevoelens of gedachtes en iedereen heeft op dat gebied wel wat meegemaakt. Het is best moeilijk om een catchy lekker vurige rock and roll plaat te schrijven.
Corey: Als we meerdere liedjes als ‘More Than A Moment’ zouden spelen zou het publiek ook in slaap vallen, en dat is niet wat wij willen. We willen er af en toe lekker wat pit in kunnen stoppen.
Jonas: Lekker nasty! Yeah!
Voor een optreden is het ook beter om wat lekkere rocknummers te spelen. We houden zelf wel van de ballades. Maar het is gewoon niet leuk om op een festival alleen maar rustige nummer te spelen.
Corey: Het publiek wil rocken, dus dan geven we ze dat!
Het Nederlandse volk kent “Jonas and The Massive Attraction” nog niet zo goed, wat willen jullie tegen het publiek zeggen?
Jonas: Ik zou echt wensen dat ik dit in het Nederlands zou kunnen zeggen! De volgende keer dat we komen optreden in Nederland beloof ik dat we meer Nederlandse woorden kennen.
Corey: Maar zeg maar tegen iedereen: We hebben een cadeautje voor jullie! Een hele mooie!
Jonas: Het is verpakt in een CD hoesje!
Ook wil ik nog graag kwijt dat dit echt een geweldig einde is voor onze tour. Het publiek heeft heel openhartig gereageerd op ons optreden, het was echt authentiek. We komen terug in september, en als ze met ons in contact willen blijven zijn we altijd te bereiken via Facebook! We reageren op vrijwel alles dat gepost wordt, dus wil je nog iets kwijt aan ons, gewoon posten! Ook hebben we een website, die de moeite waard is om te bekijken.
De laatste vraag, maar niet de minste. Wat zijn de plannen voor de toekomst?
Jonas: We gaan morgen uit elkaar.
Corey: Ja, ik ga maar vast naar huis. Haha!
Jonas: We gaan naar huis, onze gezichten weer even laten zien bij onze families en de modder uit onze schoenen wassen natuurlijk.
Maar goed, we zijn nu bezig met het schrijven van een album tijdens het touren. Als we thuis zijn gaan we verder met schrijven en al beginnen met het opnemen van een aantal stukken. Als we daarmee klaar zijn komen we in september terug naar Europa om ons album ‘Big slice’ nog wat verder te promoten. Wat we daarna gaan doen weet ik zelf eigenlijk ook nog niet! Ik kijk niet graag verder dan een paar maanden, dus dat doe ik ook niet. Maar een ding weet ik wel, en dat is dat we meer tijd in Europa door gaan brengen!
Corey: Dus we zien jullie graag in september weer!

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00