Home » Jules Mitch (SETYØURSAILS): Mijn kast ziet er uit als van een stripfiguur

Jules Mitch (SETYØURSAILS): Mijn kast ziet er uit als van een stripfiguur

door Jochem van der Steen
328 views 7 minuten leestijd

Onlangs tekende de Duitse metalcore band SETYØURSAILS bij Napalm Records. Ik was bijzonder onder de indruk van hun zojuist verschenen album Nightfall en verwacht nog veel van deze band te horen. Daarom vond ik het erg leuk om eens te praten met vocaliste Jules Mitch.
Hoe voelt het om getekend te hebben bij Napalm Records?
Waanzinnig! Ik realiseer me nog steeds niet goed wat er is gebeurd en het is alweer een jaar geleden dat we bij ze hebben getekend, al komt het album nu pas uit. De mensen bij Napalm Records werken echt 24/7 en zijn ontzettend gepassioneerd. Het is een eer om bij zo’n mooi label te zitten. We namen Nightfall op in augustus 2020, dus de plaat was al helemaal af toen we het opstuurden naar diverse labels. Napalm reageerde heel enthousiast. Het is zo gaaf dat ze met hun grote netwerk de kleinere bands net zo sterk promoten als de grote.
Er werken nogal wat bekende gast vocalisten mee aan het album in de persoon van Rudi Schwarzer (Annisokay), Andreas Doerner (Caliban) en Mike Perez (No Bragging Rights). Hoe kwam dat zo tot stand?
We hadden een vergadering met ons management en waren bezig met het uitkiezen van singles. Eén van onze voormalig managers was ook de manager van Caliban. Na de vergadering vroeg ik hem of hij kon regelen dat Andreas mee zou doen op de plaat. Andreas luisterde naar de plaat en besloot meteen dat hij mee wilde werken. Rudi vond het nummer Ghosts tof en deed er graag aan mee. Wat betreft Mike… Ik ben een groot No Bragging Rights fan en toen we het er over hadden een cover op het album te plaatsen en we met de band wat namen noemden, was Mike mijn favoriet. Het zijn allemaal geweldig aardige en steunende mensen, met wie we nog contact houden en vrienden zijn geworden.
Die cover van Shallow uit de film A Star Is Born met Mike mag bijzonder genoemd worden. 
Ja, ik kreeg een telefoontje van één van onze managers… Het was erg laat en ik zat lekker op de bank toen hij het nummer liet horen. Hij had het op de radio gehoord en zei dat het een geweldig nummer is dat we gewoon moesten coveren. Ik luisterde een week lang naar het nummer, keer op keer. Ik vind het nummer mooi, hoe het geschreven is, de melodie… Ik besloot dat het geweldig zou zijn om het in onze stijl te brengen. Het was echt erg leuk om te zingen.
Met al die bekende gast vocalisten, staan er nog mensen op de bucketlist voor een samenwerking?
Zeker! Ik ben een groot fan van Brian Johnson, de zanger van AC/DC, Hayley Williams van Paramore en Caleb Shomo van Beartooth.
De teksten op het album gaan zowel over je innerlijke demonen, als over misstanden in de wereld. Kun je daar wat meer over vertellen? En waarom die diversiteit?
Toen ik de teksten schreef voor Nightfall ging ik door een moeilijke periode in mijn leven. Ik had een social media pauze genomen. Ik moest gewoon even weg van alles. Ik schreef op wat er door mijn hoofd ging. In die tijd was er ook een hoop politieke bullshit gaande. Extreem-rechtse demonstraties op straat, zoveel negativiteit overal. Op TV was niets dan ellende. Maar ik ben niet graag alleen dus ik had niet veel keus, dan de TV als gezelschap aan te zetten. . De muzikale stijl van Fckoff paste niet bij de mentale gezondheid issues, het klonk meer als een rock ‘n’ roll, recht voor zijn raap protest nummer. Dus vandaar die teksten bij het nummer, precies zoals bij Reason.
Als artiest zijn social media tegenwoordig heel belangrijk. Kun je die nu toch weer gebruiken?
Ik heb het meeste uit mijn hoofd weten te krijgen door het te verwerken in mijn teksten. Ik voel me nu veel beter dan toen ik ze schreef. Het voelt nu goed om actief te zijn op social media. Dit album is ons kindje en ik wil het graag promoten. Social media zijn daar uiterst geschikt voor. Voor persoonlijk gebruik had het echter gewoon een te groot effect op mijn mentale gezondheid. Maar we willen zichtbaar zijn want mensen nemen de tijd om naar ons te luisteren en willen graag meer van ons weten. Dus vanuit dat idee ben ik weer graag actief op social media.
Je hebt niet echt een kans gehad de nummers live te brengen wel? Zie je er niet tegenop ze live te zingen en zo, via de teksten de moeilijke tijd in je leven te herbeleven?
Nee, ik heb die kans niet gehad omdat alles dicht ging in verband met covid. Ik ga ontploffen de eerste keer dat ik weer op het podium sta. Dat is de enige plek waar ik geen twijfel of angst voel. Ik hou er van en het voelt als thuis. Het geeft me een veilig gevoel en ik weet wat ik doe daar. Het is veel zwaarder als ik alleen ben. Als ik dan naar de nummers luister raken ze veel meer. Op het podium zal het voelen als een opluchting om het er eindelijk uit te kunnen gooien en zal het helend werken de teksten keer op keer weer te zingen.
Hoe ben je in de muziek gerold?
Mijn vader was erg geïnteresseerd in muziek en had altijd AC/DC en Led Zeppelin luid op staan in huis. Ik kan me herinneren wakker te worden van AC/DC als mijn pa het weer eens hard afspeelde. Mijn vader kocht mijn eerste gitaar toen ik negen was en ik was zo gefascineerd met muziek dat ik alle instrumenten wilde leren bespelen en ik leerde het mezelf. Het voelde zo natuurlijk als leren lopen. Ik heb het gevoel dat ik geboren ben om piano en gitaar te spelen. Ik begon muziek te maken sinds mijn dertiende en zat sindsdien in diverse bands.
Je Engels is opvallend goed. Hoe komt dat?
Ik hou erg van talen en heb veel boeken gelezen. Het past precies allemaal nu dat ik die kennis kan gebruiken. Ik wilde altijd al graag muziek en teksten schrijven dus moest ik leren hoe ik Engelse woorden goed moest uitspreken. Ik keek interviews van bands en zocht de woorden op die ik niet begreep. Ik wist dat ik de taal gewoon goed moest leren om muzikant te zijn.
Je hebt flink wat tatoeages. Wat was je eerste tatoeage en welke is je favoriet?
Mijn eerste tatoeages name ik twee dagen na mijn eerste verjaardag, hij zit achter mijn oor. Daarom vergeet ik hem vaak. Ik voelde me gewoon incompleet zonder. Ik vond dat ik wat agressiever moest lijken. Zonder hoed en tatoeages zie ik er uit als zestien terwijl ik dertig ben. Ik ben ook vrij klein, dus het helpt er wat volwassener uit te zien zo. Mijn favoriete tatoeage is denk ik het kompas op mijn hand. Zo begon ik ook hoeden te dragen om me completer te voelen. Mijn kast ziet er uit als van een stripfiguur. Ik heb al mijn kleren tien keer.
 
Photo cred: Peter Leukhardt. Provided by record company for promotional use.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00