Home » JW Roy – Effenaar (Eindhoven) 30/09/2017

JW Roy – Effenaar (Eindhoven) 30/09/2017

door Maurice Tonies
238 views 4 minuten leestijd

Zanger JW Roy zit alweer 20 jaar in het vak. In de loop der jaren hebben we hem allerlei muziek horen maken, in het Brabants, in het Engels en ook regelmatig met bevriende artiesten. Om stil te staan bij dit jubileum is er een mooie show samengesteld, waarbij goede vrienden niet mogen ontbreken. De Effenaar wordt meegenomen op muzikale  reis door twintig jaar JW Roy.
De show begint wat later dan alvorens is aangegeven. Bezoekers staan buiten netjes in de rij te wachten om deze uitverkochte show bij te wonen. Er zijn veel vrienden, familie en bekenden aanwezig en in de rij worden al wat anekdotes en herinneringen opgehaald. Als in de zaal de lichten doven kijkt iedereen aandachtig naar wat komen gaat. JW Roy betreedt samen met zijn band The Royal Family het podium en trapt af met Round Here, het nummer waar het twintig jaar geleden eens mee begon.
De Effenaar krijgt vanavond een doorsnede te horen van alles waar JW Roy eens aan heeft meegewerkt en ook vertelt de zanger rijkelijk over het ontstaan van de muziek en introduceert hij graag zijn gasten. En wat zijn er leuke gast-artiesten opgetrommeld! In zijn schooltijd maakte hij kennis met Ruud van den Boogaard  en hij mag dan ook vanavond niet ontbreken. Waar echter de handen echt voor op elkaar gaan is de komst van Gerard van Maasakkers. Samen met deze Brabantse chansonnier maakte JW Roy de klassieker As Ge Ooit en vervolgens mogen we het eerste kippenvel noteren. Het vieren van twintig jaar muzikant zou je aanvankelijk als een feestje gaan beschouwen, maar JW maakt voornamelijk singer-songwriter-nummers, waardoor het niet meteen volop meezingen en meespringen wordt. Dat lukt echter wel als Guus Meeuwis het podium komt oplopen om samen met JW Tranen Gelachen te spelen. De gastartiesten worden overigens allemaal begeleid door The Royal Family, de band van JW en de zanger mag zich gelukkig prijzen met de muzikale kwaliteiten van deze band. Wat zorgen zij voor de perfecte begeleiding.
De jubileumavond bestaat uit twee gedeeltes en na de pauze wordt er geopend met een ludieke act van Frank Lammers. De acteur is uitgedost als een soort manager en vertelt over het verleden van JW Roy en zijn voorliefde voor het wielrennen. JW Roy is een wielrenliefhebber en werkte een paar jaar geleden aan de delen van de Willebrord-sessies die ook over deze sport gaan. Sommige nummers zijn verzonnen, maar de klassieker De Ronde Van Steensel is een autobiografisch nummer over een race die JW Roy niet heeft kunnen winnen. Uit volle borst zingt de Effenaar mee: “Een jongen uit Knegsel wint de Ronde van Steensel”. De vrolijke noot blijft echter niet lang doorklinken in de Effenaar. JW vertelt emotioneel hoe zijn vader dit jaar overleed en draagt daarna het nummer The Big Chief aan hem op, waarbij er op de achtergrond een foto van zijn vader getoond wordt. Hoe mooi is het dan ook dat na deze ode Diggy Dex de singer-songwriter komt vergezellen om de hit Treur Niet (Een Ode Aan Het Leven) te spelen. Zo is deze jubileumavond een avond met vele gezichten, waarbij ook Lea Kliphuis niet mag ontbreken. Deze zangeres werkte ook mee aan de Willebrord Sessies en is ook op nieuwe album A Room Full Of Strangers te horen. Het album is een dag voor deze avond uitgekomen en vandaag krijgt het publiek in Eindhoven een paar nieuwe nummers te horen. Helaas komt er ook aan deze jubileumavond een eind, maar niet zonder nog een wonderschoon toegift.
In het toegift staat de gehele band op een verhoging voor de geluidstafel achterin de zaal. Op het nieuwe album van JW Roy zingt Jeroen, de broer van JW Roy ook mee en namen een nummer op over het verlies van de beide ouders. Geheel zonder versterkers brengt de band samen met Jeroen dan ook dit nummer Broke Brothers ten gehore. Wederom is het kippenvel alom en is het bijna helemaal stil in de Effenaar. Iedereen geniet van deze uitvoering en ziet zo wat deze band werkelijk in huis heeft. Op het podium wordt vervolgens nog een nummer gespeeld, maar kan eigenlijk niet meer toppen aan de rest van deze mooie avond. Over vijf jaar zit JW Roy vijfentwintig jaar in het vak en ach, als hij er weer een mooi feestje van maakt zijn we graag weer van de partij!
Foto’s door Patrick Spruytenburg – Rockportaal.nl

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00