Home » Kamchatka – Maak er in het leven het beste van met de dingen die je hebt

Kamchatka – Maak er in het leven het beste van met de dingen die je hebt

door Maurice van der Zalm
212 views 7 minuten leestijd

LRMOG-hiresDe blues is springlevend….in Zweden. Dat bewijst het trio van Kamchatka met het laatste album Long Road Made Of Gold. Met het vorige album The Search Goes On had de band mijn interesse al danig gewekt. Long Road Made Of Gold laat horen dat we met een goed op elkaar ingespeelde band te maken hebben die het niveau van The Search Goes On (minstens) heeft vastgehouden. Naar aanleiding van het uitbrengen van Long Road Made Of Gold besluit ik mijn interesse eens te delen met Thomas Juneor Andersson van Kamchatka
Ik wil je allereerst complimenteren met het nieuwe album. Hoe zijn de eerste reacties?
Thomas: Dank je wel Maurice. De reacties én de reviews zijn erg goed tot nog toe en we krijgen een heleboel mailtjes van luisteraars van overal die het nieuwe album ook erg leuk vinden.
Blues zou ik niet zo snel in Zweden plaatsen. Hoe ben je zelf in contact gekomen met de bluesmuziek?
Thomas: Ik startte zelf met blues spelen op de gitaar toen ik een jaar of zeven was. Met Kamchatka zijn we de blues gaan ontdekken om te bekijken wat mogelijk is wanneer we blues combineren met andere vormen van / soorten muziek. Per (Wiberg, basgitaar) en Toby (Strandvik, drums) hebben een andere muzikale achtergrond en samen klinken we dus als Kamchatka denk ik.
De naam Kamchatka klinkt ook niet echt Zweeds. Jullie hebben de band vernoemd naar een Russisch schiereiland. Hoe kom je daarbij?
Logo
Thomas: We zijn in 2002 begonnen met de band. Toen noemden we onszelf “Shrimpmonkey”. De maatschappij waar we toen mee samenwerkten vond die naam eignelijk maar niets, dus hebben we de bandnaam veranderd in Kamchatka. Het idee erachter was om een plaats te vinden op aarde die een omgeving uitstraalt, die er uitziet als het gevoel dat wij krijgen wanneer we samen onze muziek spelen. We kwamen in onze zoektocht uit op het Russische schiereiland Kamchatka. Dat is een uiterste dynamische plaats met ongerepte vulkanen, zwavelmeren. Het is er koud maar ook erg heet op hetzelfde moment. Dat was en is precies de dynamiek die we ervaren wanneer we spelen.
Een aantal weken overleed BB King. Wat voor effect had dit nieuws op de band?
Thomas: Daar kan ik kort over zijn. We waren enorm bedroefd natuurlijk, maar zijn kracht en zijn muziek zijn hier nu en voor altijd !
Jullie hebben in 201Foto 24 intensief getoerd en zijn daarom een hechtere band geworden. Op welke manier heeft dat invloed bij het schrijven van nieuwe nummers?
Thomas: Bij het opnemen van ons vorige album The Search Goes On hadden we nog materiaal liggen, maar dan in andere versies. En terwijl we met elkaar speelden in 2014 kwamen er ideeën bij betreffende de arrangementen, de riffs en langzaam kregen de teksten meer vorm. Voor mij is dat ook de beste manier om muziek te maken. Hoe meer je met elkaar speelt, des te meer nieuwe ideeën komen er tevoorschijn. En daarbij krijg je ook meer gevoel / zicht op voor / op de sterke en de minder sterke kanten van de band.
De nummers Long Road en Made Of Gold zijn samengesmolten tot de titel van het album. Is er nog een andere connectie tussen deze twee nummers?
 Thomas: Ja. De “Long Road” is de lange weg die wij moeten afleggen tijdens ons leven als muzikant en het “Gold” is nu juist de muziek die we maken en die we spelen en daarbij de mensen ontmoeten die dit allemaal mede mogelijk maken.
Het nummer Get Your Game On is de eerste single van het album. Een geweldig nummer. Waar gaat het over?
 Thomas: Het gaat er in het nummer over dat je je zaakjes bij elkaar moet houden in alles wat je doe in het leven. Maak er in het leven het beste van met de dingen die je hebt. Get Your Game On.
Je hebt voor het mixen van het album gekozen voor Russ Russell. Hij is erg bekend met erg stevige muziek (onder andere Napalm Death). Waarom hebben jullie voor Russ gekozen?
Thomas: We hadden vooraf al besloten dat we iemand wilde hebben voor het masteren en mixen van Long Road Made Of Gold, die niet binnen hetzelfde muziekgenre actief is. Het ging hier gewoon om het simple feit dat we niet wilde blijven hangen in hetzelfde geluid van het vorige album. Niet dat het geluid op dat album nou zo slecht is. Het is nog altijd een geweldig album met een goed geluid maar we wilden onszelf graag ontwikkelen/evolueren. Daarbij wilden we wel iemand die wel heel goed is in zijn werk. Per had een aantal jaar geleden contact met Russ en hij stelde voor om eens met hem te gaan praten. Het resultaat hiervan hoor je op Long Road Made Of Gold.
Jullie namen het album op in je eigen studio. Wat voor effect heeft dit op de nummers?
Thomas: We hebben alle albums van Kamchatka opgenomen in onze eigen studio dus voor het laatste album was dat niets nieuw voor ons.
VFoto 5oor het eerst staan jullie zelf op de cover van een album. Wat is het idee hierachter?
Thomas: Per Wibert is altijd verantwoordelijk geweest voor het artwork op alle albums vanaf nummer één. Voor het zesde album wilde hij de band eens presenteren op de cover met paarden. Toby en ik hebben daar gewoon mee ingestemd.
De cover van het album, de titel en de banjo aan het begin van het nummer Take Me Back Home zijn nogal country and western. Zijn jullie binnen de blues geïnspireerd door dit genre en waar ligt volgens jou de grens tussen country en blues?
 Thomas: We luisteren naar heel veel soorten muziek en we zijn beïnvloed, bewust en onbewust, door een heleboel andere muziek, door andere artiesten. Voor mij zijn muzikanten zoals Willie Nelson en Johnny Cash bijvoorbeeld heel belangrijk. Maar daarnaast praten we natuurlijk ook over Johnny Winter, Albert King, Stevie Ray Vaughan, BB King, Freddie King enzovoorts. In de begintijden van de blues hoorde je nog sterke overeenkomsten bij de country en de blues. In de loop van de jaren zijn beide genres hun eigen weg gegaan en meer uit elkaar gegroeid met hun eigen scene en hun eigen artiesten.
In Nederland gaan jullie spelen op de Zwarte Cross. Een festival vol muziek, theater, motorcross en ‘boeren’. Wat verwacht je ervan?Foto 3
Thomas: We kijken er erg naar uit. En we zullen er alles aan doen om dit geweldige festival te ‘vieren’.
Thomas, ik wil je bedanken voor je tijd en je antwoorden en wens je vooral heel veel succes en plezier.
Thomas: Jij bedankt voor het interview en Rockportaal voor de gelegenheid om onze muziek te delen met het publiek.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00