Home » Kansas – Point Of Know Return Live & Beyond

Kansas – Point Of Know Return Live & Beyond

door Maurice van der Zalm
410 views 2 minuten leestijd

Kansas maakte reeds progressieve rock toen de term nog niet gebezigd werd en toen vele vooraanstaande musici in het progressieve genre nog niet eens geboren waren. Vanaf het debuut in 1974 heeft Kansas een mooi carrière neergezet. De grote bekende composities zijn niet meer weg te denken van de radio en uit menige top tig aller tijden en de band verkocht miljoenen albums in de afgelopen vijf decennia. Mede doordat hun muziek ook wordt gebruikt in games zoals GTA, films zoals Anchoman en in series zoals Southpark heeft de jeugd de muziek van Kansas ook leren kennen en waarderen.
Na een pauze van maar liefst zestien jaar kwam de band ijzersterk terug met de twee studio-albums The Prelude Implicit en The Absence Of Presence. De band zag echter in dat het ook bijzonder lucratief is om ‘oude’ albums integraal neer te zetten en zo werd in 2016 de Leftoverture 40th Anniversary Tour gedaan en zijn ze de podia daarna rond gegaan met de Point Of Know Return Anniversary Tour. Van deze laatste is nu de liveregistratie op een dubbelalbum verschenen.
De band waarin de originele leden Phil Ehart (drum) en Rich Williams (gitaar) nog altijd actief zijn laat horen dat Kansas nog zeker niet aan slijtage onderhevig is en daarbij tijdloze muziek weet neer te zetten. De nadruk op het album ligt voor een groot gedeelte op de albums die in de eerste helft van de jaren zeventig zijn uitgebracht. Zo grijpen ze tijdens de tour terug naar de albums Song For America (1975) , Masque (1975)en natuurlijk Leftoverture (1976) want een compositie als Carry On Wayward Son mag natuurlijk niet ontbreken bij een optreden van Kansas. Tussendoor zijn er uitstapjes naar de albums Monolith (1979), Power (1986) en Freaks Of Nature (1995) en krijgt het einde van het optreden (als toegift) een rustig atmosfeer waarbij Refugee van The Prelude Implicit (2016) en Lonely Wind van het debuut Kansas (1974) in een prachtige uitvoering worden neergezet.
En hoewel diverse tijdseenheden voorbij komen vanuit verschillende perioden ligt er een grote samenhang in het hele optreden. Natuurlijk ligt de nadruk op het complete album Point Of Know Return wat misschien gerekend mag en kan worden als de totale doorbraak van Kansas met het uitstekende titelnummer en de alltime klassieker Dust In The Wind.
Oud leden Kerry Livgren en Steve Walsh worden nadrukkelijk genoemd tijdens het optreden en dat is terecht omdat ze zeker een grote rol hebben gespeeld in de geschiedenis van de band. Neemt niet weg dat de huidige line-up met Billy Greer, David Ragdsale, Ronnie Platt en Tom Brislin naast de oud-gedienden Phil Ehart en Rich Williams een zeer sterk stuk muziek neerzetten en laten horen dat het begrip symfonische rock tijdloos en up-to-date is.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00