Home » Kingfisher Sky – Het Veur Theater (Leidschendam) 26/02/2016

Kingfisher Sky – Het Veur Theater (Leidschendam) 26/02/2016

door Monica Duffels
249 views 6 minuten leestijd

Vanavond geeft de progressieve rockband Kingfisher Sky een bijzondere akoestische show in het knusse Veur Theater in Leidschendam. Met een capaciteit van 100 bezoekers zijn alle plaatsen bezet. Al twee keer eerder gaf de band hier een dergelijke show met interessante gastartiesten. Ook deze keer staan er enkele verrassingen op het programma en wederom is dit optreden helemaal uitverkocht. Vorig jaar heb ik Kingfisher Sky hier bezocht als bezoeker zonder camera. Het was ook leuk om eens relaxed en zonder verplichtingen van een show te kunnen genieten, maar ik moet bekennen dat mijn handen toch wel jeukten om er wat mee te doen en nu ben ik wel erg blij dat ik hier alsnog een verslag met foto’s over mag maken.
Kingfisher Sky 26-02-2016 Veur Theater 014 door Monica DuffelsHet duurt een tijdje voordat de deuren naar de zaal open gaan omdat de band nog volop aan het soundchecken is en men wil uiteraard pas beginnen als alles piekfijn in orde is. Dit blijkt nog niet zo eenvoudig. Met een vertraging van 20 minuten mag het publiek dan eindelijk naar binnen. Allereerst is het tijd voor het voorprogramma. Zangeres Julie Scott en celliste Maaike Peterse komen op en voeren gezamenlijk een set op van melancholische liedjes van diverse artiesten. De dames hebben elkaar leren elkaar kennen toen Julie een optreden gaf en Maaike als een van de toehoorders aanwezig was. Toen Julie vroeg of er iemand in de zaal was die een plectrum had, gaf Maaike haar er eentje van Kingfisher Sky en zo begon het balletje te rollen. Ze vormen nu samen het project Liedjes Om Te Janken, met Julie als zangeres, begeleid door Maaike op cello en achtergrondvocalen. Zo openen ze met het Spaanstalige Con Toda van Lhasa De Sela, en volgen het komende half uur nog meer prachtige bewerkingen van mooie songs. Vooral tijdens het krachtige Gravedigger van de Dave Matthews Band komt de rauwe strot van Julie goed uit de verf. De dames vertellen dat ze dit nummer voor het eerst speelden op een kunstwerk van galgen. Ook brengen ze een ode aan de pas overleden David Bowie middels een trage, melancholische uitvoering van het nummer Let’s Dance.
Julie Scott 26-02-2016 Veur Theater 009 door Monica DuffelsNa het optreden van Julie is het even niet duidelijk of er nu wel of geen pauze is. Al snel wordt besloten om geen pauze in te lassen en gewoon door te gaan. Na een korte ombouwtijd/plaspauze komen de bandleden van Kingfisher Sky tevoorschijn. Gitarist Chris Henny is vandaag jarig en het publiek en de bandleden zingen hem toe. Er klinkt Happy Birthday door de zaal. De Wet van Murphy lijkt echter zijn intrede te hebben gedaan, want de techniek laat het weer afweten. Maaike heeft een probleem met haar delay (voetpedaal) die het plotseling niet meer doet, maar ze kan snel de delay van Julie Scott lenen en die doet het gelukkig. Gelukkig zit de sfeer er goed in waardoor de stress langzaamaan wegebt en er een mooie, ruim 2 uur durende show vol hoogtepunten volgt. De eerste gast dient zich meteen al aan. Violiste Danielle van Berkom, die samen met Maaike bij Kovacs speelt, doet mee met het eerste nummer Multitude en gedurende de avond doet ze mee op diverse nummers. Met veel humor staan de bandleden het publiek te woord. Zo grapt drummer Ivar de Graaf dat het nu tijd is voor het nummer Hallway Of Dreams , en legt uit dat die hallway eigenlijk gewoon de gang in hun eigen huis is. Tijdens het nummer Sempre Fedele dient de tweede gast zich aan. Ivar krijgt versterking van percussionist Jonas Nieuwenbroek. Wanneer het intro van Through My Eyes wordt ingezet, verschijnt de grootste verrassing van de avond. Er klinkt luid gejuich in de zaal wanneer men ziet wie het podium betreedt. Het is Sharon den Adel van Within Temptation! Samen met Judith Rijnveld zingt zij een adembenemend duet. Hierna is het een goed moment voor een pauze om even op adem te komen en bij te tanken.
Kingfisher Sky 26-02-2016 Veur Theater 011 door Monica DuffelsNa een kwartiertje gaat de bel om aan te geven dat het publiek weer in de zaal wordt verwacht. Judith heeft een droevige mededeling voor ons. Toetsenist David Gutierrez Rojas gaat Kingfisher Sky verlaten en dit optreden vormt zijn laatste voor hem. Hij draagt het stokje over aan Erik van Ittersum, die de band kent van het project The Theater Equation waar zij deel van hebben uitgemaakt. Erik mag de gehele 2e set op toetsen verzorgen en krijgt veel aandacht op zich gevestigd wanneer de het overgrote deel van de band het podium verlaat en hij samen met Judith het emotionele Winter van Tori Amos vertolkt. Ik krijg er een brok mijn keel van en ik ben beslist niet de enige die het bijna niet droog houdt. Na dit nummer komt de rest van de band weer tevoorschijn en roept Ivar: “En dan is het nu tijd voor iets luchtigers!” Het publiek moet hierom lachen, want tja, dat kan ook bijna niet anders na dit nummer! En dan het tijd voor nog een gast. Julie Scott gaat een duet zingen met Judith. Ze vertolken de Fleetwood Mac-cover The Chain . Na de reguliere set komt de band nog terug voor een toegift. David komt nog eenmaal het podium op en verzorgt samen met Erik de toetsenpartijen tijdens de Alanis Morissette cover Uninvited en neemt zo definitief afscheid van het publiek. Hoewel ik Kingfisher Sky ook erg fijn vind om te zien en te horen in een volledige elektrische bezetting vind ik ze zoals ze hun show vanavond hebben uitgevoerd toch op hun best. Persoonlijk ben ik er in ieder geval van overtuigd dat dit optreden nu al een van mijn hoogtepunten van alle optredens die ik heb gezien en zal zien dit jaar! Hopelijk volgend jaar weer!
Setlist: set 1: Multitude – Her White Dress – Hallway Of Dreams – Balance Of Power – The Attic – The Edge Of Insanity – Sempre Fedele – Heather – Through My Eyes – set 2: King Of Thieves – Big Fish – Morrigan – Winter (Tori Amos cover) – Hypnos – Insomnia – The Chain (Fleetwood Mac cover) – Rise From The Flames – Life On Mars? (David Bowie cover) – The Craving – encore: Mercy On This Wounded Heart – Uninvited (Alanis Morissette cover)


 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00