Home » Kovacs – Effenaar (Eindhoven) 23/11/2023

Kovacs – Effenaar (Eindhoven) 23/11/2023

door Maurice Tonies
429 views 5 minuten leestijd

Na het grote succes van haar album Cheap Smell verscheen begin dit jaar Child Of Sin, het derde album van Kovacs. Het album werd overladen met positieve recensies, maar een gigantische clubtour bleef uit. Tot op heden heeft dan ook zangeres Sharon nog niet aan haar fans kunnen laten horen hoe nu die nieuwe nummers live klinken en daarnaast weet de wolflady geweldige shows neer te zetten. Niet voor niets is er voor de show in de Effenaar in Eindhoven geen kaartje meer te krijgen.

Om het publiek alvast op te warmen is de Amsterdamse singer-songwriter Morpheus ingeschakeld. Morpheus is het muzikale project van zanger Martijn Verhagen, die zich vandaag liet begeleiden door toetsenist Pelle. Morpheus bracht eerder dit jaar zijn ep Morphosis uit en kon al horen dat de Amsterdammer zijn voorliefde voor de chanson in zijn songs heeft verwerkt. Een volle Effenaar hoorde dan ook deze songs aan en merkte op dat de nummers voornamelijk autobiografisch zijn. De dood van zijn moeder, zijn band met zijn vader, het is allemaal behoorlijk dichtbij en herkenbaar. Zijn kraakheldere stemgeluid maakte zich meester in de Effenaar en aangezien deze artiest slechts op toetsen werd begeleid komt alles des te mooier binnen. Wel miste het optreden ietwat variatie, maar voor een beginnend artiest heeft hij een goede indruk achtergelaten in Eindhoven.

Rond de klok van negenen is het tijd voor waar iedereen voor gekomen was. Allereerst betrad de band van Kovacs het podium waarna de frontdame zelf acte de presence kwam geven. Haar theatrale opkomst zorgde ervoor dat de blikken direct op haar waren gericht. Haar donkere jurk en sluier bracht de zaal in Eindhoven meteen in die juiste grauwe sfeer. Bang Bang was dan ook die ideale opener. Aan haar muzikale stijl is dan ook weinig veranderd, het is grauw, het is filmisch en iedereen vergaapte zich al snel aan haar rauwe stemgeluid. Dat stemgeluid waar ze juist zo bekend om staat bleek echter wel een erg rauw randje te hebben. Sharon Kovacs bleek het enorm aan haar stem te hebben, de hese stem zou ontstaan zijn door het slapen met de verwarming aan leek na een paar nummers er maar niet beter op te worden. Een vrees of ze deze show wel zou uitzingen was dan ook niet geheel vreemd.

Sharon liet zich ondanks deze problemen niet helemaal uit het veld slaan. Wel vertelde dat ze zich echt belabberd voelde, dat ze wel kon janken en dat ze sinds ze clean is van drank en drugs zich ook nergens meer achter kon verschuilen. Als vervolgens ook nog eens bleek welke lastige nummers er op de setlist stonden verzuchtte ze nogmaals: “Dan maar op z’n Beth Hart’s vanavond.”  Gelukkig kon de zangeres terugvallen op haar fantastische band. Deze zevenkoppige band sleurde haar dan ook vanavond door deze show heen en eigenlijk was er voor elk bandlid wel een belangrijke rol weggelegd. Een trompet hoor je normaliter niet vaak bij een band, maar bij Kovacs heeft dit instrument een behoorlijk aanwezige functie. Daarnaast had de band een geweldige energie, straalden van oor tot oor en zo kon bijvoorbeeld gitariste Estelle Stijkel met moeite haar lach inhouden.

Wie vanavond wou horen hoe nou die nummers van Child Of Sin live zouden klinken werd rijkelijk op de wenken bediend. Negen songs van dat album prijkten er op de setlist, maar ook bleek het debuutalbum Shades Of Black een belangrijke leverancier voor deze show. Zo wisselden oude en nieuwe nummers elkaar af en dat kon ook gezegd worden voor de outfit van Sharon. De artieste bleek continu in strijd met zichzelf. Wel of niet een broek aan of uit, wel of niet een jasje aan. Of toch weer aan…  Ook de uitslag van de verkiezingen bleek haar zorgen te baren. Zo vergeleek ze zelfs Geert Wilders met Adolf Hitler, waardoor haar mede-bandleden toch even verschrikt opkeken. Niet veel later vertelde de zangeres dat ze maar ging stoppen met dingen te vertellen voordat er nog meer rare dingen uit haar mond zouden komen.

Kovacs is inderdaad zo nu en dan die flapuit, maar dat is ook wat haar shows uniek maakt. Je weet nooit wat je aantreft, maar wel dat het bijzondere optredens zijn en er goede songs worden gespeeld. Sharon ploeterde dan ook vanavond met zichzelf, maar worstelde zichzelf door deze show heen. Ook dat mag klasse genoemd worden. De hele show ademde dezelfde mysterieuze vibe, met uitzondering van losse single Tutti Frutti Tequila. Sharon Kovacs had vanavond veel te danken aan haar band en een uitgebreid voorstelrondje was dan ook geheel op zijn plaats, maar ook hierbij schroomde de frontdame het niet om haar muzikanten met een extra quote ietwat te plagen. Een uitgelaten publiek heeft dan ook kunnen genieten van een grootse show, waarbij het toegift Child Of Sin de absolute kers op de taart was. Volgens haar had zanger Till Lindeman iets beters te doen en kon er vanavond niet bijzijn, maar grappend vertelde ze ook dat ze hem helemaal niet nodig had.. Het zou wat zijn als de Rammstein-zanger er ineens ook zou zijn. Na de laatste tonen van Child Of Sin hunkerden we eigenlijk naar meer, want als deze dame met al haar struggles al zo’n optreden wist neer te zetten, hoe zou ze dan in topvorm klinken?

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00