Home » Lordi – Dynamo (Eindhoven) 10/03/2015

Lordi – Dynamo (Eindhoven) 10/03/2015

door Patrick Spruytenburg
139 views 5 minuten leestijd

Wie het Eurovisie Songfestival in 2006 gevolgd heeft, heeft gezien dat een hardrockband als winnaar uit de bus gekomen is: het exentrieke Finse Lordi. In tegenstelling tot de meeste Songfestival deelnemers, die internationaal gezien meteen na de uitzending uit the picture verdwijnen, timmert Lordi nog steeds aan de weg. Uitgedost als zombies en andere extreme figuren staat hun show bol van entertainment. Muzikaal gezien bewandelen ze flink platgetreden paden. Is hun show compensatie voor niet bijstere originele muziek en / of een matige live kwaliteit of weten ze toch te overdonderen? Ik ga het vanavond meemaken als ik ze voor het eerst live ga zien in het Eindhovense Dynamo…
dirty passion @ dynamo - foto patrick spruytenburg - 006Het is aan Dirty Passion om de avond te openen. Deze Zweedse formatie bestaat sinds. 2006. Hun biografie is beperkt: het debuutalbum kwam pas in 2010 uit, met opvolger In Wonderland twee jaar later. Sinds kort ligt hun laatste album op de planken. In schril contrast met het aantal albums staat de lijst met namen waar de band mee getourd heeft: Loudness, LA Guns, Accpet, Y&T en Saxon.
Muzikaal gezien past de band prima in het hierboven vermelde rijtje: een aanstekelijke mix van (power) metal, hardrock en rock ‘n roll. Geen complexe nummers of iets vernieuwends. Maar de manier waarop maakt dat dit totaal geen issue is om van het optreden te genieten: het lekkere stampende tempo zit er vanaf het begin in, de band speelt lekker en enthousiast. Dus ondanks een latent “ik heb dit eigenlijk allemaal wel al eens gehoord” gevoel is het gewoon een dik optreden en drie kwartier genieten. Jammer dat het publiek in enthousiasme achterblijft.
hollywood groupies @ dynamo - foto patrick spruytenburg - 004Het Italiaanse Hollywood Groupies heeft 2 dames in de gelederen. Of dat de reden is dat het (voornamelijk mannelijke) publiek wat verder naar voren komt weet ik niet, maar er worden eindeijk wat meer aarzelende stapjes naar voren gezet. Muzikaal gezien zet deze band de trend van de opener voort, maar helaas gaat het in het eerste gedeelte van de set af en toe gruwelijk mis: de drummer raakt uit de maat en sleept daardoor de hele band uit ‘t ritme. Hoewel de band zich in de loop van de setlist hiervan herstelt is het kwaad al geschiedt: steeds meer mensen verlaten de concertzaal en zoeken de rust en de bar van het atrium op. Er is te veel schade opgelopen, en ook bij mij laat deze band niet de solide indruk achter wat de voorgangers wel gedaan hebben. En da’s jammer, want de energieke attitude waarmee de band hun show weggeeft is gewoon lovenswaardig.
lordi @ dynamo - foto patrick spruytenburg - 005Ik heb het al eens eerder aangekaart, en ik ga het nu weer aankaarten. Want het gebeurt vanavond weer. Een band die geen opbouwende fase kent, maar die het podium opkomt en de zaal meteen mee heeft. Want dat is precies wat er gebeurt als Lordi inzet met Nailed by the hammer of Frankenstein: de zaal hapt. Niks afwachtende houding, niks opbouwende sfeer. De atmosfeer is er gewoon. Per direct.
Het derde nummer op de setlist is het overbekende Hard Rock Hallelujah. Hun meest bekende, en ik ben bang dat dit ook dagen lang in m’n hoofd gaat blijven hangen. Want dit popmetal nummer is toegankelijk, catchy en vooral voor het grote publiek geschreven. Godzijdank is dit niet het geval bij de rest van de nummers, waarmee de band toch duidelijk afgeeft geen commerciële one day fly te zijn, maar een serieuze speler. Maar goed: 23 jaar bestaan en 7 studio albums bevestigen dit natuurlijk ook wel…
In dik anderhalf uur krijgt het publiek een wervelende show te zien: o.a. bloed, clowns, het oppeuzelen van een skelet, zanger Mr. Lordi die ineens over gigantische vleermuisvleugels beschikt, een schuimdouche vanuit het plafond over het publiek heen en een stikstofkanon passeren de revue. Qua entertainmentfactor zit deze band bij de top. En het aarzelende gevoel of dit ter compensatie is van een middelmatige live performance? Vergeet het maar. Muzikaal gezien staat de show ook als een huis. Dat ze dit voor elkaar krijgen in hun pakken welke mij allesbehalve comfortabel lijken dwingt alleen maar respect af. Of je nou die-hard oldschool metalhead bent of gewoon iemand die van een dikke live act houdt: vanavond gaat niemand teleurgesteld naar huis toe…
Setlist: Nailed by the Hammer of Frankenstein – This Is Heavy Metal – Hard Rock Hallelujah – Deadache – Hella’s Kitchen – Hell Sent in the Clowns – Blood Red Sandman – Give Your Life for Rock and Roll – Don’t Let My Mother Know – How to Slice a Whore – It Snows in Hell – The Riff – Sincerely With Love – Amen’s Lament to Ra II – Not the Nicest Guy – Devil Is a Loser – Scare Force One – Who’s Your Daddy? – Would You Love a Monsterman?


 

 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00