Home » Lowlands 2014 – Vrijdag (Biddinghuizen) 15/08/2014

Lowlands 2014 – Vrijdag (Biddinghuizen) 15/08/2014

door Maurice Tonies
175 views 9 minuten leestijd

 “Inwoners en bezoekers van Biddinghuizen” klinkt door de grote volle Alpha-tent. Trouwe bezoekers van A Campingflight To Lowlands Paradise weten wat dit betekent, het festival is begonnen! Elk jaar opent de presentator van de grootste tent van het festival met deze woorden. Rockportaal.nl is er bij dit jaar. Gewapend met een blokkenschema vol met flinke namen op het programma maken wij graag deze uitverkochte 22e editie van Lowlands mee.
De allereerste naam op het mooie menu wat Lowlands ons voorschotelt zijn de Blood Red Shoes. Dit duo uit Brighton zet een stevige set neer. Slechts gewapend met gitaar en drumstel weten ze een grote tent als de Alpha te vullen en te imponeren. Dit soort duo’s zijn niet vreemd op Lowlands. Eerder stonden al eens The Black Keys en White Stripes op dit podium, maar Blood Red Shoes speelt een tandje harder. Zangeres en ook gitariste Laura-Mary Carter laat opzwepende klanken horen en haar compagnon Steven Ansell doet daar absoluut niet aan onder. Hun pittige Indierock doet de hoofden in de Alpha schudden. Enthousiast vertellen ze hoe mooi het is om op het grootste podium van het festival te mogen staan. Drummer Ansell beklimt met het regelmaat zijn drumkit om het publiek op te jagen en dit lukt vol verve. Eigenlijk heeft deze band geen extra bandlid nodig, krachtiger dan dit duo nu al klinkt kan niet. Met deze geslaagde show is het festival dan ook echt begonnen.
IMG_0154-BorderMakerHet is vandaag goed toeven in de Alpha-tent. Er is een grootse diversiteit geboekt. Van de Indierock naar de vrolijke klanken van de Asteroids Galaxy Tour. De Deense act speelde al op vele festivals in Nederland en was al eens op Festyland te zien. Vandaag laten ze dan ook horen wat voor een heerlijk zomerse sound ze kunnen laten horen. Er wordt gedanst in de grote tent en de mannen kijken volop naar de blonde zangeres op het podium. In de aanloop naar het festival werd er gezegd dat het een erg natte editie zou worden, maar door de muziek van Asteroids Galaxy Tour blijft de zon maar schijnen. Wat echter ontbreekt bij deze groep zijn de grote hits. Hierdoor verslapt de aandacht van het publiek. Vroeg in de set horen we al “Around the Bend” wat bekend is van een Ipod-reclame en niet veel later “Heart Attack”. Dan lijkt het wachten totdat het collectief de andere reclame-hit laat horen van een biermerk wat niet de grote sponsor is op dit festival. Asteroids Galaxy Tour krijgt dan ook met “Golden Age” de boel nogmaals aan het dansen.
IMG_0284-BorderMakerEchte podiumdieren zijn de mannen van de Kaiser Chiefs. Jaren geleden sloten ze een avond in de Alpha nog groots af, nu mogen ze genoegen nemen met een plek op de vroege middag. Waarom? De band is simpelweg niet meer zo groot als toen. De hitmachine start met “Everyday I Love You Less And Less” om er vervolgens “Everything Is Average Nowadays”. Het publiek gaat mee terug in de tijd en zingt, springt en brult vrolijk mee. De hits van toen gaan er nog steeds in. Vervolgens zakt de show in als er recenter materiaal op de setlist prijkt. Gelukkig is daar entertainer en zanger Ricky Wilson die het publiek voor zich weet te winnen door ze hun bandnaam te laten scanderen. Vervolgens beland de band in het midden van hun set op een dieptepunt door “End Of The Road” van Boyz II Men te laten horen. Een inside-joke op het podium pakt erg slecht uit. Daarentegen herpakken ze zich door met “Ruby” en “I Predict A Riot” de tent te laten stuiteren. Echter lopen er toch al een aantal bezoekers weg en daar kan ook het afsluitende “Oh My God” niets meer aan doen.
IMG_0430-BorderMakerTriggerfinger is al jaren lang een grote trekker op Lowlands. Lowlands heeft overigens dit jaar behoorlijk wat grote namen van onze Zuiderburen weten binnen te halen, want ook Selah Sue en Stromae staan dit jaar op het grootste podium van het festival. “By Absence Of The Sun” verscheen in april en sindsdien is de groep rondom zanger Ruben Block daarmee op pad. En niet geheel onsuccesvol. Overal trekt de band een volle zaal of tent. Op Lowlands is dat niet veel anders. De band is gretig en in de soundcheck zien we drummer Mario Goossens al in de weer met zijn stokken. Niet veel later horen we hem ergens aan de zijkant al warmdraaien. Triggerfinger staat garant voor een stevige show, waarbij het rocktrio echt als een groep opereert. Goedgekleed beginnen de mannen aan hun show, waarbij de nummers van hun eerder genoemde album centraal staan. Nieuwe tracks zoals “Perfect Match” en titeltrack “By Absence Of The Sun” blijken instant klassiekers te gaan worden op de setlist. Door de focus op het nieuwe album te leggen blijven bepaalde publieksfavorieten achterwege. Wie “I Follow Rivers” verwacht komt bedrogen uit, dat tijdperk is voorbij. Triggerfinger moet je voelen en dat gebeurt vandaag zeer zeker. De show draait vandaag wat minder om zanger Block, die normaal wat meer met de camera speelt en het publiek opjaagt. Het concert is meer een totaalconcept. Hoogtepunt in de set blijft de drumsolo tijdens “All This Dancin’Around”, waarbij  Monsieur Paul en Ruben Block drummer Mario letterlijk in de spotlight zetten door met grote lampen op hem te schijnen. Monsieur Paul is overigens in zijn witte kostuum een vaste rots in de branding. De vrolijke vrienden uit het Zuiden verkeren dan ook vandaag in bloedvorm en mogen absoluut een volgende keer weer op het hoogste podium van het festival verschijnen.
IMG_0888-BorderMakerHet is niet alleen de Alpha-tent waar het te doen is op dit festival. Lowlands kent vele podia, waar van alles te beleven valt. Niet alleen op muziekgebied. Er is film, cabaret, theater en ook het straattheater is goed vertegenwoordigd. Al jarenlang is de aankleding goed verzorgd en ook voor de inwendige mens is het prima toeven op Lowlands. Er is meer dan alleen maar friet en snacks. Of je nu Chinees (Ja, met een echt afhaalluik) wil of Indonesisch, het kan allemaal. Ook zijn er volop lekker belegde broodjes te koop, ontbreken de pannenkoeken niet en zijn er ook voldoende drinktentjes te vinden op het terrein. Het draait natuurlijk wel om de muziek op Lowlands en bij de India-tent staat het al behoorlijk vol als Temples begint.
Temples scoorde met hun debuutalbum “Sun Structures” en kreeg veel positieve kritieken. Vandaag trakteert de band het publiek op een hypnotiserende trip. We gaan terug in de tijd, naar de tijd van de jaren zestig en zeventig en de psychedelische klanken blijven dan ook niet uit. De gevulde tent staart naar de band en lijkt iets te snel in trance. Er wordt wat gedanst en geklapt na een nummer, maar echt spectaculaire respons blijft uit. Wel vreemd, want Temples is toch echt een band die het Lowlands-sfeertje zouden moeten maken. Laten we hopen dat iedereen intens en stil genoten heeft. Het is overigens wel wennen dat de India in een andere opstelling staat. Een grote bar aan de achterkant levert een tweedeling op. Je kan nu aan twee kanten de tent in en dat is niet echt prettig. Het rondom de tent hangen is er nu niet echt bij. Dit kan overigens niet hebben bijgedragen aan de show van Temples. Hun set is om door een ringetje te halen en afsluitende track “Shelter Song” bevestigt dit nog eens dubbel en dwars.
IMG_0765-BorderMakerLowlands programmeert erg divers en houdt wel van een feestje. Rockportaal ook en als Fiddler’s Green als laatste band op deze eerste festivaldag het podium mag bestormen zijn we daar graag bij. Wie nog even flink wil feesten kan dat perfect bij deze Ierse folkmuziek die dan toch weer uit Duitsland komt. Het bier vliegt door de lucht en de menigte host, beukt, springt en crowdsurft. Hoewel er eigenlijk een verbod is gaan er vanavond heel wat crowdsurfers door het publiek. Zolang het op een goede wijze gebeurd heeft het wel wat feestelijks. Daar zorgt Fiddler’s Green wel voor. Een behoorlijk uitgedoste groep op het podium, de grote verkleeddoos is opengegaan en dat mag ook voor de muziek gezegd worden. Een sound zoals The Pogues doet het altijd goed, maar ook als een viool “Seven Nation Army” inmengt gaat het publiek uit zijn dak. De feestmodus staat aan in de  India. Sinds Kees van Hondt er voor zorgde dat er opblaasattributen en bamboetakken in het publiek aanwezig zijn om mee te feesten ontbreken ze niet meer als er echt een feestje is. Ook vanavond dus in de India.
IMG_0240-BorderMakerHet eerste blik met energie is opengegaan op Lowlands en zal tijdens de vele DJ’s die vervolgens op allerlei podia aan de gang zijn niet minder zijn. Wie op beats wil dansen kan op veel plekken terecht. Ook kan men nog naar de film of kijken wat het ruige hol Titty Twister” allemaal te bieden heeft. Lowlands is dan ook echt begonnen, dag 1 zit er al snel op……
 
 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00