Home » Lowlands 2015 – Zondag (Biddinghuizen) 23/08/2015

Lowlands 2015 – Zondag (Biddinghuizen) 23/08/2015

door Maurice Tonies
181 views 9 minuten leestijd

Het is genieten in Biddinghuizen, het is genieten op Lowlands. De afgelopen twee dagen gingen al in een sneltreinvaart voorbij en als de zon zich weer meldt ontwaakt de festivalcamping voor een allerlaatste festivaldag. Nog een keer voelt iedereen in zijn zakken, hebben we alles nog? Munten, portemonnee, telefoon en dergelijke? Mooi! De zondag van Lowlands staat op het punt van beginnen.
 
IMG_0041Op zaterdag begonnen we met een relaxte opener in de Bravo en vandaag gaat dit gebeuren in de Heineken. Als Bear’s Den bijna begint, is er geen plekje meer in de tent te vinden. Iedereen wil hier bij zijn en Rockportaal kan ze geen ongelijk geven. Lowlands biedt ruimte aan folkrock op de programmering en wie aan folk denkt, associeert dat tegenwoordig al snel met Mumford & Sons. Bear’s Den zijn goede vrienden van deze populaire groep en wie weet bereikt deze formatie ook eens die status. De klanken van de banjo klinken door de Heineken en de melancholische klanken komen heerlijk binnen. De groep uit West-Londen speelt voornamelijk nummers van hun album Islands, wat eerder al goed werd ontvangen. Ook meerstemmig komen de mannen goed uit de verf en er wordt redelijk meegezongen in de Heineken. Lowlands heeft wederom een ideale dagopener gevonden. Het hoogtepunt van de set is bewaard tot het einde als de groep Above The Clouds Of Pompeii speelt en daar een grote rol is weggelegd voor de blazers, die steeds luider in het nummer naar voren komen. Het is ze dan alsnog gelukt om te ontroeren en kippenvel te bezorgen.
 
IMG_0282Van een heel andere orde is de formatie Twenty One Pilots. Het duo uit de Verenigde Staten mag zich wederom op Lowlands komen melden. Twee jaar geleden waren ze ook al van de partij en zetten de boel op zijn kop. Op Lowlands 2015 doen ze dit feestje maar al te graag over. Hoewel de mannen in de Heineken staan zou de tent meer naar een energiedrank genoemd mogen worden. Wat een geweldige energie spat er van het podium. Zanger Tyler komt op in een bivakmuts en dat blijkt een trademark van de mannen te zijn. Twenty One Pilots is een tape-act, waarbij de drums gelukkig wel live door de grote tent klinken. Wat een geweldenaar is die drummer Josh Dun toch. De show gaat werkelijk alle kanten op en Tyler stuitert maar over het podium op en neer.  Ook voor een salto vanaf een piano draait hij zijn hand niet voor om. Hij is een echte crowdpleaser en gillende meiden vooraan gaan helemaal uit hun dak. Als op een gegeven moment de zanger en drummer allebei het publiek induiken om daar een drumsolo te doen, gaat het publiek helemaal los. Een show doorspekt met rock, reggae en pop doet het dan ook altijd goed op een festival in de polder.
 
IMG_0531Van straatmuzikant naar het hoofdpodium van Lowlands, je kan het slechter treffen. Het is het verhaal van Passenger. Eens stond hij op een hoek van de straat te spelen en nu zijn de grootste podia voor hem gereserveerd. Helemaal in zijn eentje staat hij op het podium en je zou zeggen dat de Alpha dan echt vele malen te groot is. Niet voor Mike Rosenberg, oftewel Passenger, want de beste man heeft juist door veel op straat te spelen precies in de gaten hoe je een publiek weet te boeien. Met grappige verhalen en liedjes heeft hij publiek in de Alpha wel heel snel om zijn vinger gewonden. De bezoekers staan dan ook met brede glimlach naar deze enthousiaste performer te kijken en als hij vraagt om mee te zingen, dan doe je dat toch? Ook Passenger is zo’n crowdpleaser die wegkomt met Haddaway’s What Is Love en vervolgens iedereen aandachtig laat luisteren naar de klassieker Sound Of Silence. Het publiek geniet volop van de verrichtingen van deze zanger die natuurlijk zijn grootste hit Let Her Go laat klinken. Niet eens op het einde van de show, want deze entertainer heeft voldoende materiaal om het publiek te vermaken en te laten meezingen. Als de laatste tonen hebben geklonken zingen de bezoekers nog minutenlang door…
 
IMG_0871Hiphop is volop aanwezig op Lowlands dit jaar. Zowel nationale als internationale artiesten hebben hun weg naar A Campingflight To Lowlands Paradise gevonden. Zo ook Kendrick Lamar, de protegé van Dr. Dre. De ster uit Compton stond al eerder op Lowlands en heeft zichzelf gepromoveerd naar het grootste podium. Nergens anders had hij ook vandaag gepast, want het is enorm druk. Kendrick is een rapper met inhoud, de beste man heeft veel te vertellen in zijn teksten en vandaag laat hij de tent op zijn grondvesten trillen. Wat komen die keiharde beats heerlijk binnen. Het publiek stuitert en rapt uit volle borst mee. Zelfs buiten de grote tent wordt er druk gesprongen en gedanst. Alles wat de rapper laat horen wordt groots ontvangen, hier hebben veel bezoekers echt een kaartje voor gekocht. Het tempo is ook vrij hoog, de show verslapt niet. Hij is de grote baas op het podium, maar hoeft dit niet te dragen door kettingen, ringen en een gangsteroutfit. Het is puur wat deze rapper laat zien en horen. Dan heeft hij ook nog eens een liveband bij, waardoor er nog meer te zien en te beleven valt. Al vrij snel horen we de hit Swimming Pools (Drank), maar tijdens zijn grootste hit van het moment, King Kunta gaat het echt overal los. Kendrick Lamar is dan ook een van de eindbazen op deze editie van Lowlands.
 
IMG_0980Het begint al aardig donker te worden op Lowlands en dat betekent dat de laatste nacht nu echt een feit is. De laatste optredens van deze editie beginnen aan te breken en in de India belooft dat een piratenfeest te worden. De groep Alestorm heeft de eer om de bühne van de India te komen bestormen en wie de band een beetje kent weet dat de garantie voor een feest er wel in zit. Rockportaal sprak de heren al eerder op deze dag en toen hadden ze er al flink wat lol in. Op het podium is dat niet anders en ze gaan er meteen helemaal voor. Er wordt niet langzaam opgebouwd en de vlam slaat dan ook direct in de pan. Het publiek gaat los en danst, springt en beukt. Met teksten die gaan over piraten, drank en vrouwen is het niet vreemd dat ook het publiek zich als een ware zeerover uitdost. Er gaan zwaarden de lucht in, er vliegt een opblaashaai door de tent en het laatste vat energie wordt aangebroken. De band geniet van het hossende publiek, want ze hadden verwacht dat Lowlands op dit uur van de dag niet meer zo zou losgaan. Alestorm beweegt ook zelf continu op het podium op en neer. Het moet ook een mooi gezicht zijn om vanaf het podium iedereen uit zijn dak te zien gaan. Acts zoals deze doen het altijd goed op Lowlands en zouden best vaker een plekje mogen krijgen in de programmering. Sowieso zijn de hardere acts op Lowlands op een hand te tellen en gelukkig maakt Alestorm hun verwachtingen meer dan waar!
 
IMG_1071Nog eenmaal staat het bomvol bij de Alpha. De grootste afsluiter van Lowlands is Major Lazer. De dance-sensatie maakte al eerder furore op Lowlands en mag dit nu dunnetjes overdoen in de grootste tent. Het lijkt wel of iedereen hier bij wil zijn, want van voor tot achteraan staan mensen te wachten totdat de act begint. Major Lazer zorgt ervoor dat iedereen aan het dansen slaat. De setlist staat ramvol met grote hits die in een rap tempo worden afgewisseld. Reggaeton, dance, beats, en eurohouse is waar het om draait en de bijpassende misthoorns mogen niet ontbreken. Het publiek krijgt geen moment rust en wordt optimaal vermaakt door de dance-sensatie. The Chemical Brothers waren praktisch onzichtbaar, maar dat kan voor Major Lazer niet gezegd worden. Ze doen er alles aan om er een hele dikke show van te maken met confettikanonnen, grote plastic ballen, danseressen en ook de MC van dienst stuitert over het podium. De muziek is misschien wat aan de platte kant, maar dat is waar Lowlands op dit late uur behoefte aan heeft. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn, het feest is compleet. En daar zit ook een Hollands tintje aan. Ronnie Flex mag samen met Mr. Polska Drank & Drugs doen klinken en is Watch Out For This (Bumaye) door de samenwerking met The Flexican ook niet een beetje van ons? Naast de eigen hits mengt Major Lazer met gemak hits van weleer in hun set. Ze draaien hun hand er niet voor om door schaamteloos I Like To Move It te draaien. Het feest is compleet en afsluitende track Lean On is de kers op de taart.
 
IMG_1218De kritieken die vooraf werden geuit op deze editie van Lowlands kunnen veelal naar het rijk der fabelen worden verwezen. Natuurlijk, de allergrootste namen ontbraken in het programma, maar is dat juist niet de essentie van Lowlands? Altijd op zoek zijn naar wat nieuws? Voor de bekendste namen ga je toch naar Pinkpop? Het publiek heeft zich drie dagen volop kunnen vermaken met rock, hiphop, dance, pop, singer-songwriters, cabaret, dans en een schitterend aangekleed terrein. Terwijl de DJ’s tot laat in de nacht doorgaan pakt Rockportaal de spullen weer in. Lowlands tot volgend jaar! Tot LLow!

Foto’s: Femke de Schepper
 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00