Home » Madness – 013 (Tilburg) 06/12/2016

Madness – 013 (Tilburg) 06/12/2016

door Maurice Tonies
309 views 4 minuten leestijd

Op 8 december 1979 denderde een toen nog jong en onbekend skabandje uit Londen de Nederlandse Top 40 binnen. De single One Step Beyond was een feit, maar Nederland liep nog niet warm voor deze druktemakers en deze Madness-klassieker schopte het niet verder dan plek 34 in de hitlijst. Nu, vele jaren later weet iedereen de muziek van Madness wel te waarderen. De show in 013 is uitverkocht. Tijd voor de baggy trousers aan te trekken en te gaan genieten. Wordt het poppodium van Tilburg een House Of Fun?
the-upsessions-foto-patrick-spruytenburg-006Om alvast in de juiste stemming te komen zijn de heren van The Upsessions ingeschakeld. Deze vrolijke formatie zit ook al jaren in het vak en zijn vandaag naar Tilburg gekomen om hun nieuwe release This Is The Upsessions te promoten. Net zoals altijd staan de mannen in hun gekleurde sportoutfits op het podium en weten het publiek al aardig op te warmen. Qua stijl blijkt het echter niet helemaal bij het hoofdprogramma te passen. Hoewel de heren dolenthousiast zijn om voor hun jeugdhelden te mogen openen zou deze act beter bij een band zoals UB40 passen. Zoals vele stijlen muziek is er ook in de ska-wereld heel wat variatie. Wel zoeken The Upsessions regelmatig contact met het publiek en spelen ze een goede show. Ondertussen wordt het alsmaar drukker in de grote zaal. Een uitverkocht 013 is een synoniem voor een echt volle bak. Veel bezoekers zijn uitgedost in Madness-outfits en willen graag op hun helden lijken.
madness-foto-patrick-spruytenburg-014Als de lichten voor de tweede keer doven in de grote zaal van 013 weet iedereen wel hoe laat het is. Tijd voor een mooi feest wat mede mogelijk wordt gemaakt door Madness. De Britse mastodonten van de ska en reggae hebben ook wat nieuws te promoten. Eind oktober verscheen hun nieuwe album Can’t Touch Us Now en zo bewijzen de mannen na al die jaren ook nog nieuwe muziek te maken en niet simpelweg te teren op de hits van weleer. De opener en tevens titeltrack Can’t Touch Us Now wordt al enthousiast ontvangen, maar de vlam slaat pas echt in de pan als Madness Embarrassment inzet. Niet alleen de keel van zanger Graham gaat wagenwijd open. Een voltallig 013 zingt graag met hem mee. Madness gooit er direct The Prince achteraan, waardoor het feest losbarst. Er wordt gedanst op de vrolijke klanken van de band. Vervolgens is het dan even gedaan met het spelen van de grote hits en dat heeft een directe uitwerking op het publiek. Er wordt minder gedanst op de nummers van het nieuwe album Can’t Touch Us Now. Op de latere albums doen de heren het ietwat rustiger aan, waardoor de feeststemming wat wegebt. Wel ziet de 013 een band in topvorm. Na al die jaren heeft die sound nooit hoeven inboeten. Blazers, toetsen, alle elementen waar we Madness van kennen zijn aanwezig. Ja, de heren worden een dagje ouder maar spelen nog steeds een strakke set. Op een groot scherm worden de nummers ondersteund met allerlei video’s, waarbij hun Engelse afkomst niet onder stoelen of banken is gestoken.
Wie echter naar 013 is gekomen om de oude nummers nog eens te kunnen horen moet een uurtje geduld hebben. Nadat de toetsenist, die een tijdje in Amsterdam heeft gewoon, een flauwe Belgenmop heeft verteld is het tijd voor de Greatest Hits van Madness. Het alom bekende intro van One Step Beyond wordt woord voor woord meegescandeerd en de rest is geschiedenis. Overal wordt er gedanst en gesprongen. Wie even bang was dat de band de oude nummers zou laten varen kan opgelucht ademhalen. House Of Fun, Baggy Trousers, Our House en It Must Be Love komen in een rap tempo voorbij. Hiervoor zijn de vele fans naar Tilburg gekomen. Van voor- tot achteraan is het feest en ook het balkon springst vrolijk mee. De magie van deze klassiekers werkt anno 2016 nog steeds. In het toegift speelt de band het nieuwe nummer Mr. Apples en deze sluit beter aan bij het oude werk, maar de focus ligt op de tijden van weleer. De Prince Buster-cover Madness laat het feest nog even doorgaan in de grote zaal en als de toeter van Night Boat To Cairo heeft geklonken kan iedereen terugkijken op een prima show. It was MADNESS! 013 was een House of Fun!
Foto’s door Patick Spruytenburg – Rockportaal.nl


 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00