Home » Manic Street Preachers – Effenaar (Eindhoven) 24/05/2014

Manic Street Preachers – Effenaar (Eindhoven) 24/05/2014

door Maurice Tonies
215 views 5 minuten leestijd

In de jaren ’90 waren zij een van de belangrijkste Britpop-bands uit Groot-Brittannië. De Manic Street Preachers scoorden een flink aantal hits en waren op veel festivals te vinden. Ook in Nederland speelde de band uit Wales al regelmatig. Op Pinkpop stonden ze een aantal maal en ook zijn ze niet onbekend met Amsterdam. Echter een optreden in Eindhoven stond tot aan nu nog niet op hun lijstje. Nog nooit speelden The Manic Street Preachers in de grote zaal van de Effenaar. Gelukkig komt daar dit jaar eindelijk verandering in!
2014-05-24 - public service broadcast - 002Alvorens we The Manics kunnen aanschouwen is het aan Public Service Broadcasting om de zaal op te warmen. Het duo uit Londen start met sirene waarbij het tijd is om de “Public Service Broadcasting” op een groot scherm start. Onheilspellende beelden komen op dit scherm voorbij, waarbij het duo live de muziek begeleidt. Slechts gewapend met een drumstel, een gitaar en wat elektronische foefjes laten de heren van alles horen. De filmpjes bevatten allerlei samples die ook in de muziek terugkomen. Het duo zet een duistere show neer, waarbij men nagenoeg geen contact maakt met het publiek. De enige manier hoe men contact maakt met de uitverkochte zaal van de Effenaar is door het gebruik van samples de zaal welkom te heten. Vooral de naam van de stad Eindhoven levert wat gejuich op in de zaal. Maar na een aantal keer dit aangehoord te hebben wordt het saai en voorspelbaar. Public Service Broadcasting heeft voor Record Store Day dit jaar ook twee nummers uitgebracht met een Nederlands tintje. Zo zien we op het scherm de Elfstedentocht voorbijkomen en begeleidt de formatie ook deze beelden met harde muziek. Ze hebben goed naar Kraftwerk gekeken en geluisterd, maar om aan deze grootmeesters te kunnen tippen moet je heel wat meer in huis hebben.
2014-05-24 - manic street preachers - 010Als de zaallichten voor een tweede maal doven in de grote zaal van de Effenaar is het tijd voor de Manic Street Preachers. Onder luid gejuich trappen de mannen af met “Motorcycle Emptiness”. Zanger James Dean Bradfield staat in pak op het podium en is goed bij stem. Na al die jaren klinkt het nog steeds als een klok. Het publiek zingt dan ook meteen mee. Het is dan wel hun primeur in de Effenaar, maar de hits zijn bekend! Zo ook de opvolgende track “You Stole The Sun From My Heart”. De band is geliefd en dat is ook te zien aan de verschillende shirts die in het publiek te zien zijn. Ook de oudere tourshirts ontbreken vandaag niet. Toch staan jong en oud vandaag door elkaar te kijken naar de Welshmen.
De band schotelt het publiek vanavond een aantal grote hits voor, maar ook is er ruimte voor nieuw materiaal. Het is niet voor niets de Pre-Futurology-tour. In juli verschijnt namelijk het nieuwe album van de band en Eindhoven krijgt alvast een voorproefje van een aantal nummers, waaronder “Europa Geht Durch Mich”. Door ook juist wat nieuwe dingen te laten horen en een paar nummers te pakken van de latere albums zoals het album “Rewind The Film” wordt het niet meteen een “Greatest Hits”-set. Natuurlijk ontbreken de hits niet vanavond. Of dat nu om “Suicide is Painless” gaat of toch meer het vrolijke  “Your Love Alone Is Not Enough”, er komt veel moois voorbij. De mannen zijn in vorm en dat heeft ook een positieve uitwerking op de zaal. In een rap tempo spelen The Manics heel wat nummers achter elkaar. Na “A Design For Life” nemen ze pas een beetje gas terug als zanger James Dean twee nummers in zijn eentje speelt. Zo horen we welke klasse deze man in huis heeft.
Vervolgens komt de band hem weer vergezellen en komt er wederom een nieuw nummer voorbij. De mannen vragen zich tussendoor wel af of ze eigenlijk wel eens in Eindhoven hebben gespeeld. Ook steken ze hun voorliefde voor het voetbal niet onder voeten of banken en vragen of iemand al weet hoe het met de Champions League-finale zit die op deze avond ook wordt gespeeld. Kennelijk wil het publiek de eindstand ook nog niet weten. Bassist Nicky Wire is ook bekend met het Nederlands voetbal en soms een flink aantal helden op. Het draait natuurlijk vanavond wel om de muziek en de Effenaar mag zich tijdens “You Love Us” en “Tsunami” helemaal geven.
Eigenlijk was de verwachting dat de band na “Tsunami” het podium wel zou verlaten, maar men doet niet aan een toegift. Men speelt simpelweg èèn complete set zonder oponthoud. Zo blijft een strakke show mooi intact. Er zijn nog wat mooie nummers voor het laatst bewaard. De avond in de Effenaar is in een sneltreinvaart voorbij gegaan. Men heeft kunnen genieten van nieuw materiaal, kunnen springen, dansen en juichen. Het lange wachten op The Manic Street Preachers in Eindhoven wordt dan ook beloond met “If You Tolerate This Your Children Will Be Next”. Hopelijk laat hun volgende bezoek dan niet meer zo lang op zich wachten…


 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00