Home » Matt Simons – 013 (Tilburg) 24/10/2018

Matt Simons – 013 (Tilburg) 24/10/2018

door Maurice Tonies
132 views 6 minuten leestijd

Met de hits With You en Catch & Release heeft singer-songwriter Matt Simons zich definitief gevestigd in de wereld van de singer-songwriters. Deze nummers zijn ondertussen alweer van een tijdje geleden en sindsdien heeft de sympathieke Amerikaan niet stilgezeten. Er is nieuw materiaal onderweg en als voorbode van het in 2019 te verschijnen album is de zanger op tournee en Nederland wordt dan natuurlijk niet overgeslagen.
Na optredens in Amsterdam, Groningen en Utrecht is vandaag 013 in Tilburg aan de beurt. Matt Simons heeft in het verleden al tweemaal de Brabantse concertzaal doen smelten en hoe zal het hem dan ook vandaag vergaan? Alvorens we hier achter gaan komen is het aan twee voorprogramma’s om het publiek in de juiste stemming te krijgen. Allereerst mag Nathan Angelo van zich laten horen in 013. De singer-songwriter neemt plaats achter de toetsen en op deze plek zal hij het gehele optreden blijven zitten. Nathan heeft een mooie stem en schotelt ons nummers voor zijn nieuwste album A Matter Of Time. De zanger is enthousiast en probeert met verhalen het publiek voor zich te winnen, maar de zanger heeft hier een hele kluif aan. De bezoekers praten er vrolijk op los en ook het feit dat de heer achter de toetsen geen hit op zijn naam heeft staan zal ook parten spelen. Het spelen van een cover zou het tij misschien nog doen keren, maar Nathan kiest ervoor om zijn eigen materiaal te promoten. Voor iemand die niet bekend is met zijn nummers wordt het misschien ook ietwat saai, omdat de muziek veel op elkaar begint te lijken. Het is dan ook een flinke opgave om de grote zaal in te pakken.
Deze opdracht is meer weggelegd voor de Schot Daniel Docherty. De dolenthousiaste singer-songwriter neemt plaats achter zijn microfoon, die bijna op de rand van het podium staat. Nadat men even moet wennen aan zijn Schotse accent weet hij al snel wat fans voor zich te winnen. Daniel Docherty kent het klappen van de zweep, hij was eerder een straatmuzikant en deze artiesten weten wel hoe men de aandacht van het publiek kan vasthouden. Zo speelt hij in zijn eerste nummer een belangrijke troef uit, zijn loopingstation! Meteen laat hij horen wat hij in zijn mars heeft en als hij ook nog eens virtuoos gitaarspeler blijkt te zijn is het publiek helemaal om. Genadeloos snel gaan zijn handen over de gitaar heen, die hij naast de snaren ook nog gebruikt als een soort van soundboard. Kloppen en tikken, we zien een artiest die volop in beweging is en ook nog door de variatie in zijn nummers de aandacht er volop bijhoudt. Als hij na een paar nummers wederom zijn loopingstation aan het werk zet laat hij zien waartoe hij allemaal in staat is. Ook zijn poging om in het Nederlands Hoedje van Papier te laten horen levert hem nog meer gejuich op. Het publiek eet uit zijn hand en als hij dan ook in laatste nummer vraagt om mee te zingen laat de zaal van 013 zich graag horen.
Eerdere shows van Matt Simons raakten uitverkocht, maar dat is vanavond niet het geval. De trappen van 013 zijn afgeschermd en ook het balkon is dicht. Ongeveer 900 bezoekers zijn naar Tilburg gekomen en het uitblijven van een nieuwe release is een mogelijke oorzaak. Of zijn de liefhebbers naar een van de andere Nederlandse clubshows gegaan? Als rond de klok van half tien het optreden begint zien we de goedlachse Amerikaan plaatsnemen achter zijn geliefde toetsen en met zijn band aftrappen met Tear It Up. Het publiek begint al meteen met het meezingen van dit nummer, waardoor al snel duidelijk is dat men hem niet is vergeten. Matt krijgt ook meteen de aandacht van het publiek en dat is vanavond wel even anders geweest. Er wordt aandachtig naar de ballads geluisterd  en tijdens de snellere nummers wordt er ook flink gedanst. De sfeer zit er dan ook goed in, maar het duurt even voordat ook op het podium het geheel wat losser wordt.
Om show wat losser te maken vertelt Matt het grappige verhaal waarom hij in het verleden nooit het nummer State Of Things heeft gespeeld. Een fan heeft een lange tijd een stukje tekst verkeerd geïnterpreteerd. In plaats van “And how many holes can we put in this boat till it sinks” dacht de bewuste fan “And how many hoes can we put in this boat till it sinks” te hebben gehoord, waardoor dit nummer ineens heel anders overkomt. Matt krijgt de lachers op zijn hand en zit even op zijn praatstoel. Zo vertelt hij hoe leuk hij het vindt om weer in Tilburg te spelen, over het feit dat hij recentelijk is getrouwd eb over het opnemen van het nieuwe album wat in 2019 zal verschijnen. Zelf geeft hij aan enorm geïnspireerd te worden door de oude soul van onder andere Marvin Gaye en onderstreept dit door met een aantal blazers ook een soulvol nummer te spelen wat vervolgens vloeiend overloopt in een stukje van Stevie Wonder’s Isn’t She Lovely. Matt Simons is dan ook van alle markten thuis.
De singer-songwriter is echter op zijn allerbest als hij zijn ballads mag uitsmeren over het publiek. Voor de gelegenheid heeft hij naast de eerder genoemde blazers ook strijkers ingeschakeld om de nummers een extra laag mee te geven. Zo klinkt de hit With You nog net wat mooier en dit nummer wordt uiteraard uit volle borst meegezongen. Toch blijft de show van vanavond ietwat statisch. Matt verlaat zelden zijn geliefde toetsen. In het verleden pakte hij wel eens een saxofoon vast of was hij wat meer op de voorgrond te zien. Ook staat de band niet echt op de voorgrond en voegt de lichtshow niet heel veel toe. Als dan ook zelfs de grote hit Catch & Release in een ingetogen versie wordt gespeeld beginnen sommigen zelfs even fronsen. Men had van deze hit in de live-uitvoering misschien toch iets meer op de Deepend-remixversie gehoopt.
Het echte vuur moet dan ook van de blazers komen en met de recente single We Can Do Better is er een ware opleving in de 013. De nummers die Matt vanavond met deze muzikanten speelt zijn de hoogtepunten van deze show. Als dan ook de soul op het toekomstige album meer te horen is valt er nog heel wat moois te verwachten. Naar eigen zeggen zit er nog van alles aan te komen en heeft 013 vanavond nog maar een klein voorproefje mogen waarnemen. Om het publiek voor een laatste maal te laten swingen is de huidige single Made It Out Alright voor het laatst bewaard en mag het publiek nog éénmaal losgaan!
Foto’s door Femke de Schepper – Rockportaal.nlKijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00