Home » Maximum Evocation Tour – Effenaar (Eindhoven) 04/11/2017

Maximum Evocation Tour – Effenaar (Eindhoven) 04/11/2017

door Maurice Tonies
88 views 6 minuten leestijd

Onder de noemer Maximum Evocation Tour 2017 touren The Charm The Fury, Amaranthe en Eluveitie door Europa. De combinatie van deze drie bands mag een mooie triple bill genoemd worden en als wordt aangekondigd dat dit package ook naar de Effenaar komt blijkt het al snel gedaan te zijn met de kaarten. Aan de deur is niets meer te koop, de fans zijn er dan ook op tijd bij. Dat mag ook worden gezegd voor het tijdschema voor vandaag, de eerste band begint al om 18.00 uur!
Het vroege tijdstip deert de doorgewinterde muziekliefhebber niet. Als om 18.00 uur The Charm The Fury aftrapt staat de Effenaar in Eindhoven al ramvol. De Amsterdamse formatie beleeft een topjaar, speelde al op de grote festivals en openden onder andere voor Slayer en Papa Roach. Door nu onderdeel uit te maken van de Maximum Evocation Tour krijgt de band nog meer kansen om definitief door te breken. Vandaag mogen ze een half uur komen vullen op het podium en laten ze geen moment onbenut. Zangeres Caroline Westendorp weet wel hoe ze het publiek kan bespelen en opjutten. Ze wil een pit zien, ze wil de hoofden zien schudden en de massa in beweging krijgen. Ze slaagt in haar missie en samen met haar band The Charm The Fury zetten ze de zaal op zijn kop. Wat kan deze frontvrouwe goed grunten en daarnaast ook weer zuiver zingen. Het enthousiasme spat van het podium en dat zorgt ervoor dat er zelfs wordt gecrowdsurft in de Effenaar. Wie echter de band al vaker heeft gezien komt er wel achter dat de band vaak eenzelfde show speelt en hebben de vermakelijke riffs van Metallica’s Master Of Puppets wel vaker gehoord. Desalniettemin een prima opener, de zaal is opgewarmd!
Als tweede band staat vanavond Amaranthe op het menu. De Zweedse band bracht afgelopen jaar hun nieuwe album Maximalism uit en dat werd door velen als een plaat met een poppy karakter bestempeld. Dat wil echter niet zeggen dat de formatie ook een pop-setje speelt in de Effenaar. Bij Amaranthe draait het vooral om het vele vocale geweld en dat is vanavond voldoende aanwezig. Iedereen kijkt aandachtig naar zangeres Elize en hoort ook graag de grunts, raps en andere stemmen van de band aan. Zoals te verwachten laat Amaranthe nummers horen van het eerder genoemde nieuwe album en lijkt het de elektronische dancemuziek niet te schuwen. In gedachten horen we een beat door hun muziek schallen en lenen bepaalde drops zich perfect voor een drum ’n bass-remix. Zo zien we maar dat ook metal met zijn tijd meegaat en melodielijnen soms dichter bij elkaar liggen dan men zou verwachten. Wordt er stiekem in de tourbus naar Zweedse dj’s geluisterd? Naast de nieuwe nummers mogen ook publieksfavorieten niet ontbreken en de grote groep aanwezige fans zingen uit hartenlust mee. Het lijkt er soms ook wel op dat vanavond de meeste bezoekers voor deze band gekomen zijn. Er wordt druk met het hoofd geknikt en er wordt flink gedanst. Dat is ook de verdienste van deze Zweedse band die continu het contact met het publiek opzoekt. Stilzitten is er dan ook niet bij, behalve voor bassist Johan, die door een gebroken been noodgedwongen op een stoel heeft moeten plaatsnemen, maar ook zittend prima zijn baspartijen kan spelen. Na een onnodig lange drumsolo richt de bassist zich op grappige wijze tot het publiek, waarna de menigte respect betuigt aan Johan, een tour afzeggen? Hell No!
De heavy avond in de Effenaar gaat in een sneltreinvaart voorbij en als laatste band mag Eluveitie het licht uit doen in Eindhoven. Na twee bands met de gebruikelijke muziekinstrumenten is het tijd voor wat anders. Bij Folkmetal hoor je op een album diverse instrumenten en die zijn vanavond ook allemaal te zien op het podium. Zo noteren we een draailier, die door velen tot een grote koffiemolen wordt beschouwd, een harp, een viool, een fluit, een doedelzak en nog wat andere instrumenten. Er is geen tijd geweest om de meest perfecte soundcheck te doen, waardoor we helaas niet alle instrumenten duidelijk te horen krijgen. Een dergelijke opgave is niet te doen, wel is het een boeiend schouwspel op het podium, er is voldoende te zien. Eluveitie bracht onlangs hun nieuwe album Evocation II uit, waarop de band een aantal akoestische nummers speelt. Het is lastig om deze nummers live in te passen in de show, maar de band doet een poging, waarbij niet elk nummer echt tot zijn recht komt. Niet alle blikken zijn naar de Zwitsere band gericht, men kwam toch echt voor de metal uit Zweden, maar gelukkig heeft Eluveitie een troef in handen. Uit volle borst zingt het publiek “Wat zullen we drinken, zeven dagen lang” als de band Lvgvs laat horen. Het intro komt namelijk linea recta overeen met de bekende klassieker. Zo weet de band ook niet-fans weer even te boeien. Aan de folkmetal van Eluveitie is dan ook niets mis en de band geeft een prima show weg, waarbij de diverse kwaliteiten van de bandleden duidelijk aan bod komen. De vuisten gaan dan ook regelmatig de lucht in, de waardering is er! Om de zaal nog èènmaal in beweging te krijgen is een favoriet voor het toegift bewaard. Zo is het nog prima hossen op Inis Mona, waarbij er velen stiekem nog zullen denken aan Manau’s La Tribu De Dana. Wie overigens denkt dat Amaranthe het van hen heeft gecovered heeft het mis, ook dit nummer stamt alweer uit een ver verleden. Amaranthe eert hiermee hun helden en maakt met de uitvoering van dit nummer een einde aan mooie diverse avond, waarbij de klok nog niet eens 22.00 uur aantikt. Voor velen is er dan ook voldoende tijd voor een afzakkertje of om even bij te komen van een avond met geweldige bands!
Foto’s door Patrick Spruytenburg – Rockportaal.nl


 

 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00