Home » Melissa Etheridge – 013 (Tilburg) 26/02/2019

Melissa Etheridge – 013 (Tilburg) 26/02/2019

door Maurice Tonies
198 views 5 minuten leestijd

Het is alweer 25 jaar geleden dat het album Yes I Am van Melissa Etheridge het levenslicht zag. Het vierde album van de zangeres zorgde voor de definitieve doorbraak en mag als een belangrijke mijlpaal worden beschouwd. Tijdens haar huidige tour staat ze dan ook graag stil bij dit heuglijke feit en is ze op vele podia te bewonderen. Zo ook in 013 in Tilburg waar de fans al in de rij staan om de verjaardag van dit album mee te gaan vieren. Gaan vanavond puur oude tijden horen herleven of heeft Melissa Etheridge ook al iets nieuws in petto?
De show in 013 was binnen no-time uitverkocht en we mogen spreken van een bomvolle zaal. Het is dringen geblazen om een mooi plekje te kunnen bemachtigen. Terwijl supportact Lucy Spraggan het podium komt oplopen wurmen steeds meer bezoekers zich in de grote zaal. De jonge Britse zangeres mag het publiek opwarmen met haar poppy tracks, maar beleeft geen gemakkelijke avond. De nummers van Lucy Spraggan zijn vrij rustig en ze wordt moeiteloos overstemd door het geroezemoes van het publiek in Tilburg. De muzikale omlijsting is dan ook vrij minimaal, waardoor ze weinig heeft bij te zetten om het tij te doen keren. Desalniettemin laat de dame zich niet uit het veld slaan, vertelt een grappige anekdote over een optreden in een bluesclub, waarin ze juist het nummer Don’t Know Nothing About The Blues speelde. Haar verhalen en anekdotes zouden dan ook veel beter overkomen tijdens een eigen show in de kleine zaal.
Iedereen is dan ook naar de grote zaal van 013 gekomen om de Amerikaanse te bewonderen. Terwijl de band alvast All American Girl inzet komt niet veel later onder luid gejuich Melissa Etheridge zelf het podium oplopen. Met een brede glimlach wisselt de zangeres blikken uit met het publiek en verkent de randen van het podium, waarna iedereen mag gaan genieten van haar schitterende stemgeluid. Na al de jaren is ze het nog steeds niet verleerd en we zien meteen een vakvrouw aan het werk. Melissa maakt graag een praatje met het publiek en vertelt hoe trots ze is dat de show in 013 zo snel was uitverkocht. Ze bedankt iedereen dan ook meteen voor de support al die jaren. Alvorens de zaal nummers van het Yes I Am-album te horen krijgen wordt het publiek opgewarmd met wat andere klassiekers uit haar muzikale oeuvre.
Vervolgens is het tijd voor het vertolken van muziek van het jubilerende album. Veel artiesten spelen tijdens dit soort shows een album in chronologische volgorde, maar Melissa heeft er voor gekozen om gewoon een flink aantal tracks de revue te laten passeren die voor haar heel belangrijk zijn. De tijden rondom Yes I Am waren voor haar heel belangrijk. Haar vader overleed en hij was juist de persoon die haar allerlei concertzalen liet zien en vertelde dat ze haar dromen moest najagen.
Het publiek gaar graag los vanavond en de kelen gaan dan ook wijd open tijdens nummers zoals If I Wanted To en Yes I Am , maar kennelijk moet een hinderlijk praatje tijdens de ballad You Can Sleep While I Drive best kunnen. De die-hard fans van weleer blijken het doodnormaal te vinden om een fiks bedrag uit te geven voor een kaartje en vervolgens door hun eigen “heldin” heen het weekend door te nemen. Gelukkig zijn er meer bezoekers die zich er aan storen en de rest tot stilte manen. Er zijn dan ook heel wat fans aanwezig in Tilburg en èèn fan mag zich gelukkig prijzen, Melissa speelt speciaal voor haar het nummer Indiana.
Het zijn niet louter oude nummers op de setlist vanavond. In april komt naar eigen zeggen het nieuwe album The Medicine Show uit en Tilburg krijgt vanavond de wereldpremière van het nummer Shaking en al snel blijkt dit nummer prima te passen bij de rest van haar songs. Natuurlijk maakt de zangeres zich ook druk om de toestanden in haar eigen land en het regime van de huidige president en mogelijk horen we dan ook meer politieke uitingen om dat nieuwe album. Het publiek in 013 zal zich daar vanavond iets minder druk om maken en wil nog meer bekende nummers horen en die krijgt men volop. Vol overgave klinken de hits Come To My Window en I’m The Only One door de speakers, maar niet zonder nummers een langer intro krijgen, een extra lange solo bevatten en soms ellenlang doorsudderen. Melissa grijpt elk moment aan om de nummers op de setlist net wat langer te maken dan dat men kent van de albums. De Amerikaanse is dan ook omringd door rasmuzikanten, maar haar eigen gitaarspel doet daarbij echt niets aan onder.
Het optredens van vanavond wordt afgesloten met de allereerste single waarmee het allemaal begon. Na een lang intro klinkt meezinger Bring Me Some Water, waarop het publiek helemaal losgaat en kennelijk heeft afgesproken met z’n allen iets in de lucht te gooien. Zo waren er aan het begin van de avond al ballonnen te zien en nu heeft men opnieuw iets ludieks bedacht. Melissa heeft veel trouwe fans. Deze fans weten dan ook dat de avond in 013 pas echt gedaan is als de allergrootste hit is gespeeld. Aan de hit Like The Way I Do lijkt vanavond geen einde te komen, Nadat het nummer na een lang intro op gang is gekomen heeft ook nog eens elke muzikant een moment om te stralen, waarbij vooral de drumsolo, waaraan Melissa zelf ook meedoet, wel erg lang duurt. Even lijkt men vergeten welk nummer er ook alweer wordt gespeeld, waarna de zangeres de boel weer op sleeptouw neemt. De allergrootste hit weet echter nog steeds te boeien en vol overgave gaat het publiek er nog één keer helemaal voor. Zien we in de toekomst Melissa weer terugkeren naar 013 voor promotie van haar nieuwe album?

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00