Home » Metaalfabriek – Popei (Eindhoven) 04/01/2013

Metaalfabriek – Popei (Eindhoven) 04/01/2013

door Hans Kraaijveld
103 views 4 minuten leestijd

Via via worden we op de hoogte gebracht van een avondje Metal in Popei. Op het kleine maar gezellige podium treden vanavond een drietal metal bands op dus we gaan op tijd naar Eindhoven toe. Als we aankomen blijken we nog zat tijd te hebben voor een vaasje bier, de aangekondigde aanvang om 21:00 is herpland naar 21:30. We gaan dus even lekker zitten en genieten van de DJ aldaar, die allerlei heerlijke klassiekers erin gooit. Machine Head, Devil Driver, Arch Enemy en Dragonforce komen voorbij. De tijd vliegt en voordat we er erg in hebben is de eerste band al bijna begonnen!
[singlepic id=20883 w=320 h=240 float=left]Zwelbastard is een rasechte Eindhovense band. De naam is inderdaad een verwijzing naar de Zwelbast uit de tekenfilm “Als je begrijpt wat ik bedoel”, waarin het draakje als hij boos is enorm opzwelt en als hij verdrietig is heel klein wordt. De vier heren maken eigen trash metal en hebben ook een paar covers in het assortiment. Dat er nog wel wat werk aan de winkel is blijkt. Er wordt erg geconcentreerd gespeeld waardoor de podium presentatie wat te wensen over laat. Er is geen interactie met elkaar, nog is die er nauwelijks met het publiek. Niet dat de zaal nou bomvol is, maar er is toch wel wat publiek om voor te spelen. Vooral in de eerste nummers is dit wel goed zichtbaar en we moeten de heren ook hier en daar op een wat slordige overgang betrappen. De band geeft zich echter niet zomaar gewonnen en naar mate de set vordert gaat het niveau op alle fronten omhoog. Bij de cover van Dio – Killing the Dragon lijkt het dat men deze al even speelt, hij komt goed uit de verf. Over het algemeen een aardige binnenkomer, maar niet meer dan dat. Wellicht moeten ze op het podium in de toekomst wat meer de spreekwoordelijke Doos van Pandora open trekken en de duistere kant van de Zwelbast omarmen.
[singlepic id=20891 w=320 h=240 float=right]De tweede band die op komt is Ill Trusted. De over het algemeen jong uitziende band knalt (na de zoals ze zelf melden enorm saaie intro muziek) vanaf de eerste riff keihard van het podium. Er is nog geen goeie definitie te vinden, maar er klinkt een lompe combinatie van allerlei death metal invloeden. Er komt een klein beetje industrial door naar voren, maar ook aparte maatvormen worden gebruikt die doen denken aan een band als Textures. Het ene nummer raast voorbij en de volgende wordt al weer ingezet, voorzien van de nooit aflatende grunt van GyZe.
Een speciaal moment wordt me bezorgd aan het einde van het nummer “Stranger to the World”. Er wordt zoveel gevoel gelegd in de woorden “leave me alone” dat me dit even kippenvel bezorgt. Net als de rest van de nummers is het retestrak in elkaar gezet, maar GyZe legt hier zoveel emotie in, dit is echt een genot om naar te kijken. Het band als geheel komt erg goed over, alsof men al jaren met elkaar op het podium staat. Dit is echter niet het geval, dit is wel geteld het negende optreden uit de korte carriere van de heren. Nu is het wel zo dat dit zeker voor een aantal leden niet hun eerste band is. De zelf geschreven nummers komen goed uit de verf en doen het ook goed. Er zijn geen rare overgangen te bespeuren, het wordt strak gespeeld en is een genot om te zien en te horen. De bijkomende droge humor mag er ook zijn, zoek het youtube kanaal van de heren er maar eens op na, dan snap je wat ik bedoel.
[singlepic id=20902 w=320 h=240 float=left]Als laatste mag Foretold een flinke pot herrie ten tonele brengen. De bassist ervan is geen onbekende, Ko hebben we vanavond al eerder gezien bij Zwelbastard. De band en het geluid klinken behoorlijk professioneel, echter is het plaatje voor me is een beetje vreemd. Er klinkt een best lekkere trash metal sound en als je je ogen dicht doet doen de gitaristen niet voor elkaar onder, is de drum behoorlijk goed en klinkt alles goed in samenspel. De zanger heb ik qua uitstraling wat bedenkingen bij, maar zijn enthousiasme mag er absoluut zijn. Als ik mijn ogen weer open doe zie ik een aantal losstaande artiesten die ieder voor zich hun muziek maken. Ook qua uiterlijk is het een nogal afwisselend gezelschap om te zien, maar dit heeft op de muziek geen slechte invloed. Wat overigens niet helpt is dat de zender van een van de gitaristen het tot twee keer toe begeeft, maar iedere keer is hij net op tijd voor de solo in het nummer weer werkend. Songs als “Beheading the Cardinal”, “Lies between the Lines” en “Halls of Frozen Blood” komen in flink tempo voorbij, maar het publiek laat het langzaam aan afweten. De nummers voelen allemaal een beetje hetzelfde. Niet slecht, maar ook niet afwisselend, spectaculair of bijzonder.
De beste band van vanavond is voor mij toch Ill Trusted. Het plaatje klopt, het gevoel ligt erin en de band spat van het podium qua uitstraling. Smaakt naar meer!
Zwelbastard
[nggallery id=1786]
Ill Trusted
[nggallery id=1787]
Foretold
[nggallery id=1788]
Sfeer
[nggallery id=1789]
 
 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00