Home » Moss – Effenaar (Eindhoven) 28/04/2017

Moss – Effenaar (Eindhoven) 28/04/2017

door stijn@rockportaal.nl
121 views 2 minuten leestijd

De laatste clubshow van Moss’ tour ter promotie van hun jongste album Strike bracht de Amsterdamse band naar de Eindhovense Effenaar op vrijdag 28 april. Strike, alweer het vijfde album van de band die sinds kort ook een vijftal is geworden. Bassist Koen van de Wardt koos voor Klangstof en werd vervangen door Daniel Rose; daarnaast voegde toetsenist Jelte Heringa zich bij het geheel. Deze nieuwe cocktail leverde het beste Moss-album tot nu toe op. 
Oorspronkelijk zou Moss door Amber Arcades vergezeld worden op de bühne, maar de Utrechtse moest afzeggen. Ze werd vervangen door Moon Tapes, een fris bandje dat net hun tweede EP Dos heeft uitgebracht. Het is muziek die doet verlangen naar betere en vooral warmere tijden. Lekker warm en zonnig, maar één EP maakt nog geen zomer. De potentie is er in ieder geval wel.

De kunst van het liedjes schrijven is Moss in ieder geval niet vreemd. Zanger Marien Dorleijn voorziet ieder album van de nodige pareltjes. Op Strike lijkt hij met zijn pen uitgeschoten te zijn en de hele inktpot vol spitsvondigheden om te hebben gestoten. De plaat is op geen foutje te bespeuren, met een feilloze productie en catchy liedjes die op zo veel verschillende manieren werken dat ze blijven hangen en je blijven verrassen.

Het kan wel eens voorkomen dat de setlist van een band, wanneer ze touren met hun nieuwste kindje, gevuld is met een paar ‘moetjes’. Van moeten was deze avond bij Moss echter geen sprake. De nieuwe nummers prijken fier tussen het oudere werk en doen een beste poging om die te overschaduwen.

De voornaamste uitzondering op deze regel is Silent Hill – een fan-favoriet die nooit als single uitgebracht is. Voor deze tour kreeg dit pareltje tijdens de encore een psychedelisch sausje en werd de uitgesponnen versie een prachtig slot op een dito optreden. Eentje die ook aan intensiteit niets te wensen over laat, getuige de bril die van Dorleijn’s neus af stuiterde tijdens dit nummer, en die kort daarna kennis maakte met de onderkant van diens schoenzool.

Silent Hill was het grootse einde van een memorabele show. Binnenkort volgen er nieuwe tourdata, zo verzekert Dorleijn ons. Dat klinkt bij voorbaat al als iets om naar uit te kijken.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00