Home » Nele needs a holiday – Paradox (Tilburg) 29/09/2018

Nele needs a holiday – Paradox (Tilburg) 29/09/2018

door Patrick Spruytenburg
353 views 2 minuten leestijd

Enige tijd geleden maakte in ik de Altstadt te Eindhoven kennis met Nele needs a holiday, het alter ego van Nele van den Broeck. In een (naar eigen zeggen) autobiografische set zingt ze over haar leven, het feit dat ze op haar 33e nog geen huisje boompje beestje heeft, muzikaal gezien al zo oud is dat ze al twee keer dood is, haar mislukte relaties enzovoort. Wie nu echter de indruk heeft dat een optreden van Nele een standaard klaagzang van een singer-songwriter is, die komt bedrogen uit. Heel erg bedrogen zelfs…
Mijn tweede optreden van Nele is in de Paradox te tilburg. Een klein en sfeervol zaaltje wat de intieme sfeer van een rokerige jazzclub uitstraalt (op het rokerige na dan). Groot verschil met vorige keer is dat er vanavond een voltallige vrouwelijke band op het podium staat: geheel in blauwe pakjes gehuld staan er niet minder dan 6 extra muzikanten, inclusief blazers, wat erg nieuwsgierig maakt naar het contrast met het solo optreden.
Inhoudelijk is er niks veranderd: de set is nog steeds een autobiografie van haar ellende. Maar toch ligt ook nu weer binnen een minuut het publiek dubbel van het lachen. Geheel tegen alle regels in staan haar teksten bol van de ironie en vooral sarcasme. Zo ingetogen als ze met haar Belgische onschuld een volgende dieptepunt in haar leven aankondigt, zo uitbundig en energiek brengt ze de nummers ten gehore. Ze betrekt het publiek bij het optreden alsof het een huiskamerconcert is en versmelt herkenbare situaties met een enorme absurditeit. Als ze zingt over de zoveelste tijdelijk ware Jacob in haar leven (for a while), haar spontane dance moves na het nuttigen van alcohol (Beyoncé) of uitlegt waarom ze na een eerste date altijd genegeerd wordt (FFFD) krijg je gewoon tranen in je ogen. Niet van het huilen, maar van het lachen.
Nele zet een verfrissende act op het podium neer, die zich niet laat vergelijken met een van de vele andere optredens die ik inmiddels heb bijgewoond. Zowel solo als met band zet ze een optreden neer wat staat als een huis. Een aanrader voor iedereen die van eigenzinnige optredens en scherpe humor houdt!
Setlist: CV – Next girl – Like my mom – Red dress song – We’ll see – Bodybuilder – If – For a while – Drunk song – Bitch – What am I to do – (encore) Beyoncé – FFFD.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00