Home » Nena – 013 (Tilburg) 27/10/2016

Nena – 013 (Tilburg) 27/10/2016

door Patrick Spruytenburg
357 views 5 minuten leestijd

“Hast Du etwas Zeit für mich. Dann singe ich ein Lied für Dich. Von 99 Luftballons. Auf ihrem Weg zum Horizont.” Wie kent dit uit 1983 stammende protestlied tegen de plaatsing van kruisraketten in Duitsland niet? Vertolkster van dit lied is Nena, en vanavond staat zij voor een exclusieve NL-show in de 013 in Tilburg.
luminize-foto-patrick-spruytenburg-010Een tijdje geleden was er een oproep te lezen waarin stond dat Nena zelf haar support act zou kiezen. Uit de bands die gereageerd hebben is haar keuze uit het op Den Haag afkomstige Luminize gevallen. Roots van de deze girl-band liggen in Kroatië, maar intussen verblijven Marcela, Matilda, Irena en Tea alweer geruime tijd in Nederland. Ze zijn begonnen als coverband van o.a. Guns ’n Roses en AC/DC, maar intussen halen de dames hun inspiratie bij powervrouwen als Gwen Stefanie en Pink vandaan, en het resultaat is het in 2016 verschenen album All or Nothing.
Resultaat is een catchy doch stevig klinkende pop-rock band, die toegankelijk overkomt zonder daarbij meteen in mainstream cliche’s te vervallen. Het is duidelijk dat een groot podium als vanavond niet te groot voor ze is: geroutineerd wordt het publiek bespeeld en de dames staan met een enorme vanzelfsprekendheid op het podium. Dit heb ik bij supports wel eens anders gezien! Grappig om te zien bij de dames is een tegenstrijdigheid: ze maken muziek met ballen maar aan de andere kant stralen ze ook een behoorlijke dosis schattigheid uit. Dat is vooral merkbaar tijdens het nummer Fuck You, waarbij het publiek aangemoedigd wordt om dit statement maar zo hard mogelijk mee te schreeuwen. Na drie kwartier podiumtijd is duidelijk dat Nena een waardige opener heeft uitgezocht: qua genre maar ook kwa kwaliteit. Ik kijk er naar uit de dames nogmaals ergens op een podium tegen te komen!
Dan is het tijd voor de dame die in de jaren 80 menig mannenhart een tikje sneller liet staan met haar guitig kopje, brutale blik en haar eigen aanstekelijke manier van dansen: Nena. Ze is zo’n beetje de bekendste vertolkster van de Neue Deutsche Welle: een kruising tussen punk en new wave, en dan in het Duits. Muziek waar men destijds op de dansvloer heerlijk op los kon gaan. En nu nog steeds natuurlijk!
99 Luftballons is wellicht haar bekendste nummer van de dertien keer dat ze in Nederland de hitparade heeft gehaald. Maar ook Leuchtturm, ? (Fragezeigen) en Nur Geträumt zullen bij velen bekend zijn. En zeker het in 2003 samen met Kim Wilde opnieuw uitgebrachte Anyplace, Anywhere, Anytime wat in Nederland de eerste plek bereikte.
Wat meteen opvalt is het cleane podium: monitorspeakers ontbreken, en vooraan is opvallend veel bewegingsruimte. Deze ruimte wordt niet alleen door de frontvrouw volledig benut, maar tevens door de gitaristen en achtergrondzang. De aanwezige lichtshow van de 013 wordt maar minimaal benut, de band heeft een eigen lichtshow mee die voor een bijzonder aangename visuele ondersteuning van de show zorgt: complimenten voor de bedenker van dit schouwspel!
nena-foto-patrick-spruytenburg-003Na opener Genau Jetzt loodst Gabriele Kerner (haar echte naam) moeiteloos door een selectie van haar repertoire heen. 33 jaar na 99 Luftballons en inmiddels 56 jaartjes jong heeft ze nog niks van haar energieke act verloren. Door vertraging van haar vlucht arriveert ze nog geen half uur voordat ze het podium op moet bij de 013, en zonder soundcheck moet ze meteen volop aan de bak om te entertainen. Het kan bijna niet anders dan dat je met zo’n tegenvaller chagrijnig arriveert, maar daar is vanaf de eerste noot niks van te merken: met een stralende glimlach wordt het publiek vanaf iedere vierkante meter van het podium vermaakt. Vele hits komen voorbij en ook het laatste album Oldschool is op de setlist vertegenwoordigd.
Ongeveer halverwege de set is er een momentje van rust ingelast: Nena roept op tot een minuutje meditatie. Je mag zelf je reden bedenken, als je in de oase van energie die er vanaf het podium op de ongeveer 1500 aanwezigen afgevuurd wordt maar even quality time voor jezelf neemt…
Helaas steekt hier de beruchte Dutch Desease weer kortstondig de kop op: terwijl de aandachtige luisteraars gehoor aan de oproep geven blijken ook de nodige bezoekers de avond aan te grijpen om gezellig bij te kletsen. Na het nodige ge-shhhhhhht lukt het haar uiteindelijk toch om de gehele zaal even compleet stil te krijgen.
Save the best for last. Deze formule heeft z’n waarde al lang en vaak bewezen. Zo ook nu: het laatste nummer van de set begint met een heel ingetogen Hast du etwas Zeit fur mich. En iedereen weet meteen hoe laat het is. En er gebeurt iets wat ik niet had verwacht: ik sta met kippenvel naar 99 Luftballons nummer te luisteren. Het lijkt alsof er nu echt alle remmen los gegooid worden en muzikanten en lichtman even helemaal los mogen gaan. Twee grote ballonnen met Love er op worden het publiek ingegooid en stuiteren de rest van het optreden door de zaal.
Zei ik laatste nummer? Iedereen weet dat een gerenommeerde artiest niet het podium kan verlaten zonder een toegift. Want Irgendwie, Irgendwo, Irgendwann hebben we nog niet gehoord! Een onheilspellende intro verraadt dat we nog even verdergaan op het energieke nivo van 99 Luftballons. Om vervolgens exact tegenovergesteld mooi intiem met Zusammen te eindigen. Het eindoordeel? Nena en haar muziek hebben na al die jaren nog totaal niet aan kracht ingeboet! Is er dan totaal niks negatiefs over het concert te zeggen? Uiteraard wel: het had gewoon veel langer mogen duren…


 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00