Home » Neroth – Dynamo (Eindhoven) 03/07/2020

Neroth – Dynamo (Eindhoven) 03/07/2020

door Jochem van der Steen
211 views 2 minuten leestijd

Het Crafted Festival wordt jaarlijks georganiseerd door het Summa College in Eindhoven om de meer creatieve opleidingen in het zonnetje te zetten. In samenwerking met Dynamo stonden er wat leuk bands op het podium. Ik was vooral benieuwd naar het black metal project Neroth en nam plaats op de (verplichte) zitplaats om het eerste grote publieke optreden van de band te aanschouwen.
Vanaf het begin af aan is duidelijk dat het hier niet gaat om een standaard ‘’second wave’’ black metal project. De vocalen van Floor Vandenbrand zijn namelijk voor honderd procent clean. Met haar heldere, krachtige stem zuigt ze je moeiteloos in de wereld van deze band binnen.
Hoewel het instrumentale gedeelte wel zeker (licht symfonische) black metal is, doet de zang soms denken aan de bekende acts als Delain, Within Temptation of The Gathering.
Gitarist Ian Declan spoort het publiek regelmatig, met een omhoog gestoken vuist, regelmatig aan om los te gaan, ook al moeten ze op een stoel blijven zitten. De theatrale bewegingen van Floor ondersteunen de zang prima en worden nooit overdreven. De momenten  waar ze headbangend los kan gaan op de instrumentale passages zijn visueel overtuigen. In die zin staat de podium performance als een huis.
Floor’s stem is werkelijk indrukwekkend. Ik heb met een brede glimlach zitten kijken op de momenten dat ik dacht dat ze niet hoger kon zingen, maar het toch voor elkaar kreeg. Ik kan het bij eerder genoemde acts met vrouwelijke vocalen soms wat te overdreven vinden wanneer men zich bedient van wat ‘’opera’’ gezang. In dit geval klinkt het echter volledig authentiek en prettig in de oren. Geen gekunstelde vocale acrobatiek om indruk te maken, maar een wisselende stijl van vocalen die in dienst staan van de emotie die het nummer tracht over te brengen.
Complimenten moeten ook worden gemaakt aan de mensen van het geluid. Nergens overstemden de instrumenten de zang. Drums waren daarnaast mooi in balans met de gitaren en bas.
In beeld en geluid dus een optreden dat boeit vanaf de eerste tot de laatste minuut.
Ik zie een goede toekomst voor deze band. Ze zijn “black” genoeg voor de liefhebbers van de zwaardere metal, terwijl de heldere vocalen een breed publiek kunnen aanspreken.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00