Home » Opeth – In Cauda Venenum (extended edition)

Opeth – In Cauda Venenum (extended edition)

door Wouter van Hal
531 views 4 minuten leestijd

Wat is hier door vele Opeth fans naar uitgekeken…
Al sinds de release van het album In Cauda Venenum in september 2019 gonsde het gerucht rond dat er tevens een drietal bonustracks zouden zijn opgenomen. Niet lang daarna kwam er voorzichtig een speldenprikje vanuit Amerika alwaar Decibel Magazine een speciale gekleurde flexidisc 7″ bij de oktober uitgave zou uitbrengen. De eerste bonustrack zag het levenslicht en werd meteen een collectors item. Ik denk dat Decibel nog nooit zoveel exemplaren over de gehele wereld heeft verzonden als toen. Cirkelns Riktning was de titel en voor de meesten alleen te beluisteren omdat iemand met een telefoonmicrofoontje het geluid had opgenomen naast de speakers en in belabberde kwaliteit op Youtube had gezet.
Maar goed dan blijven er nog steeds twee over…
Erg lang bleef het stil rond de band. Frontman Mikael Akerfeldt had het te druk met de soundtrack van de nieuwe Netflix serie Clark (dat trouwens op 5 mei in première gaat…). Her en der deden de andere leden wel wat projectjes, maar verder bleef het ijzig stil. Tot dat na de zomer van 2021 het bericht kwam dat er in Europa twee splinternieuwe vinyl boxen uit zouden gaan komen in twee kleuren (Connoisseur edition). Uiteraard het album in de twee talen, maar ook een 5e plaat met hierop de 3 bonustracks en dan tevens in Engels en Zweeds. De Europese vinylverzamelaars en hardcore fans van hierbuiten kwamen hier dus fijn aan hun trekken. Echter bleven de vele fans buiten Europa of diegenen die alleen cd’s kopen of digitaal nog buiten schot.
Begin dit jaar kwam het nieuws dat de band zou gaan overstappen naar een nieuw label. Het Duitse Atomic Fire Records is ontstaan vanuit Nuclear Blast en ging het promotiestokje overnemen. Waarschijnlijk heeft dit ook gezorgd voor wat vertragingen. Maar dan nu is het eindelijk zover. De 3 bonustracks zullen wereldwijd worden uitgebracht op cd en zijn vanaf 13 mei voor iedereen eindelijk te beluisteren. De digipack zal 2 schijfjes bevatten met hierop uiteraard het album in twee talen en een extra 3e schijfje met hierop de bonustracks. Het album zelf is al uitvoerig voorzien van een fraaie review door collega Maurice, dus daar ga ik mij niet meer aan wagen.
De eerste bonustrack is The Mob. De akoestische gitaar heeft de overhand en ik moet een beetje terug denken aan het intro van Windopane van het album Damnation. Fraai ingetogen sfeervol nummer waarin tweestemmig een stijl wordt neergezet waar menig progliefhebber van zal watertanden. Lekkere vette Hammond om het geheel af te maken. De Zweedse variant heet Pöbeln. Net als op de overige Zweedse versies op het album lijkt het net even iets meer sjeu te hebben. Mede natuurlijk omdat het album oorspronkelijk in het Zweeds is geschreven. De Engelse vertaling lijkt af en toe toch wat geforceerd aan de muziek te zijn toegevoegd. Gezongen in de moedertaal legt net even iets meer emotie in het geheel. Width of a Circle is de Engelse versie van het dus al eerder uitgebrachte Cirkelns Riktning. Krachtig en heavy. Helemaal in de lijn van het album zelf.  Freedom & Tyranny’ / ‘Frihet & Tyranni zoals gezegd de derde track. Net als het vorige zou het zo op ICV gestaan kunnen hebben en is dus ook onmiskenbaar opgenomen voor deze reden.
Ik vind zelf de 6 “nieuwe” tracks echt te gek. Daarbij de kanttekening dat ik niet helemaal onbevooroordeeld ben…
Uiteraard is het nu even een zoethoudertje tot dat er eindelijk weer eens een compleet nieuw album uit de hoge hoed van Mikael en zijn vrienden getoverd zal worden. Dat kan en zal best nog wel even op zich laten wachten want 2022 staat vol van de nog in te halen concerten. Hieronder de uitgestelde XXX-tour waarbij de band het 30-jarig bestaan gaat vieren. En men is nu ook nog eens naarstig op zoek naar een nieuwe drummer. Maar de band heeft al vaker de fans verrast dus wie weet wat de toekomst gaat brengen.
 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00