Home » Paaspop 2013 – Zaterdag

Paaspop 2013 – Zaterdag

door marijke@rockportaal.nl
185 views 8 minuten leestijd

Na een vreselijk koude nacht op de camping lopen we ons warm voor de tweede dag Paaspop. De campinggasten zijn tot op het bot bevroren en zijn toe aan wat goede dansbare acts om het bloed weer te laten stromen. Al direct bij het openen van het terrein stromen de bezoekers dankbaar naar binnen richting de warme tenten of misschien vandaag even een balletje gooien bij de bowlingbaan van The Big Lebowski?
Een eerste festivaldag gaat in een sneltreinvaart voorbij. Ook heb je nauwelijks tijd om te zien wat er dit jaar allemaal is opgebouwd. Naast de vertrouwde podia is ook dit festival continu in beweging. Paaspop zorgt er gewoon voor dat er voor elk wat wils is. Het begint dan ook steeds meer op een Lowlands te lijken. Mooie grote borden, straatacts en flinke versieringen. Er is naast de optredens dan ook voeldoende te beleven. Of je nu wil dansen op een mobiele Silent Disco of je je zangtalenten wil laten horen bij het duo Kalas & Nikov, die overal hun mobiele karaokeset voor de dag toverden. Hiervoor komen mensen naar het festival, niet enkel voor de muziek, voor het feest. Echter een Zeeuws feestje in de Apollo mogen we niet missen…..
RacoonWaar Racoon ooit begon als een vrolijk pop-/rock bandje zijn ze nu uitgegroeid tot een icoon voor de Nederlandse popmuziek. Bekend van krachtige en gevoelige nummers, hit na hit.  Afgelopen jaren hebben ze meerdere malen bewezen dat ze bij de top horen en vierden dit jaar dan ook hun 15-jarig bestaan. Het mooie van Racoon is dat ze niet bang zijn zich te laten zien op het podium. Tussen de catchy hits, zoals’ Eric’s Bar’ en’ No Mercy’,  door nemen ze geregeld een moment van bezinning met rustige, gevoelige nummers zoals ‘Please don’t give op the fight’ en ‘Love you more’. Het is dan ook een kippenvelmoment als zanger Bart hun eerste en laatste, naar eigen zeggen, Nederlandstalige hit inzet. ‘Oceaan’ zorgt ervoor dat de enorme, stampvol gevulde tent stilvalt en vervolgens als een groot koor meezingt. Bijna elke bezoeker kan zich wel identificeren met dit nummer. Een van de hoogtepunten van Paaspop.
Twee jaar geleden stonden ze ook al op Paaspop en nu zijn ze weer terug. Rond etenstijd in de Restolounge; je kunt het slechter treffen. De verleidelijke dames en stoere heren van Liptease and the Backstreet Crackbangers spelen hedendaagse hits en bekende gouden oude krakers in een onvervalst Rock’a billy jasje. En hier is geen speld tussen te krijgen; dit swingt. Vaste fans staan alvast vooraan, maar tijdens op optreden komen onverwachte bezoekers steeds dichter bij het podium. Dit spektakel moet gezien worden. Voor de mannen zijn de dames in hun pikante pakjes natuurlijk een lust voor het oog, maar ook muzikaal gezien klinkt het allemaal erg goed. Leuk! Volgend jaar weer?
Bij Rockabilly denk je natuurlijk ook aan mooie kuiven en andere typische kapsels. Voor de mannen biedt Paaspop dit jaar een hele mooie oplossing. Een Rotterdamse kapperszaak knipt en scheert dit weekend geheel gratis. Een knipbeurt is een ware beleving. Nadat je wel even in de rij hebt moeten staan gaan de kunstenaars met je aan de gang. Je ziet geen spiegel, je hebt geen idee wat ze precies aan het doen zijn. Enkel kun je er vanuit gaan dat er iets moois als resultaat uitkomt. Het personeel rookt en drinkt vrolijk met je mee en als je geluk hebt krijg je nog een Whisky-cola of biertje erbij ook. Ondertussen hoor je lekkere rockabilly muziek voorbijkomen en dit maakt het een ware beleving. Dames zijn taboe in deze zaak. Ook mogen ze achter een lijntje kijken, maar eroverheen stappen is not done. Dit is echt een mannenaangelegenheid. Het team van Schorem heeft dan ook veel mannen een Paasbeste look gegeven.
Andere kapsels zien we dan weer bij de mannen van Testament. Deze grootheden in de trashmetalscene laten zien aan de jongere generatie hoe het nu echt moet. Testament is een begrip, een enorm bekend begrip. Vandaar dat een groot aantal metalheads aanwezig is in de Phoenix om dit schouwspel mee te maken. Zanger Chuck Billy weet wel hoe hij de menigte kan bespelen en het klinkt vandaag heerlijk hard. Paaspop 2013 heeft voor de liefhebbers van stevige gitaren een mooi programma geregeld, maar Testament spant hierin echt wel de kroon. Het is bruut, het is hard en dat kan Rockportaal wel waarderen. Zowel vooraan zijn de headbangers actief, maar ook achteraan schudden ze graag met hun haar. Ze worden wel eens de nummer 5 van `The Big Four` genaamd en ze hebben wel gelijk. Testament draait al een aantal jaar mee en komt ook telkens weer met een nieuw album. Ook vandaag krijgen we een aantal nieuwe nummers voor onze kiezen, maar met `Over The Wall` en ook `Into The Pit` durven de fans wel een glimlach te laten zien. Het zijn soms van die lieve jongens!
Caro EmeraldEn toen was daar ineens die nieuwe single “Tangled Up”. Caro Emerald kondigde met dit nummer een nieuw album aan. Bezoekers van de Apollo kregen vandaag alvast een voorproefje van het toekomstige album. In een mooie set laat de zangeres zich van een beste kant zien en laat het publiek meezingen met alle grote hits van haar debuutalbum “Deleted Scenes From The Cutting Room Floor”. Er is geen ontkomen aan, iedereen moet wel eens wat van dit album hebben gehoord, maar om deze nummers live te horen is toch wel iets speciaals. Caro Emerald laat de zon even schijnen en in een bloemetjesjurk lukt dit ook even voor een uurtje. Over haar muzikale begeleiding mag ze niet klagen, wat een fantastische muzikanten. Hierdoor kan ze voluit gaan en steekt ze haar enthousiasme onder geen stoelen of banken. Ze zoekt met regelmaat contact met het publiek en wil graag horen wat het publiek van het nieuwe materiaal vindt. Dat de stijl van het materiaal van Caro Emerald veel op elkaar lijkt weten we wel, maar storend is het niet. En zo denkt het publiek er ook over. Ze zingen graag mee en er wordt gedanst op “Back it up” en natuurlijk haar grootste hit “A Night Like This”. Caro Emerald brengt de zomer.
Ook dit jaar de Thunderbolt weer van de partij. In de wandelgangen werd gezegd dat hij dit jaar wegens succes uitgebreid zou zijn, maar het bikerscafé is nog hetzelfde formaat als vorig jaar. Wat maakt dat het stampvol is, als Rattle Snake Shake zijn eerste tonen laat horen. De mannen van Rattle Snake Shake hebben hun sporen in de regio zeker verdiend en vertolken de beste, hardste en leukste rockhits uit de geschiedenis. Dankzij het enthousiasme van de zanger is het een feest. Helaas wordt het ons te druk en wurmen we ons een weg naar de uitgang. Volgend jaar een groter podium?
Terug naar de Phoenix, waar Frankrijk deze dag goed vertegenwoordigd is; Babylon Circus is een veelkoppige band die een enthousiaste mix laat horen van ska, reggea en folk. Voor degene die nog energie in hun voeten hebben aan het eind van de dag, is het feestje hier te vinden.  Maar na een kleine twintig minuten klinkt elk hoempapa-nummer ons hetzelfde in de oren.
EpicaHet Jack Daniels-podium heeft vandaag al heel wat bandjes mogen verwelkomen en vanavond mag er nog eenmaal een band het podium gaan bezetten. Traumahelikopter maakt hier dankbaar gebruik van en laat zich van een prima kant zien. Wie van de band slechts het album kent komt er al snel achter dat de band bijna hetzelfde klinkt als op de geluidsdrager. In een snelle set gaat Traumahelikopter er helemaal voor. Hun energieke show heeft een positieve uitwerking op het vele publiek wat naar deze show is komen kijken. Er lopen in Nederland veel nieuwe talenten rond en hier is deze band een voorbeeld van. Onlangs speelden ze nog in de Verenigde Staten en nu is ook Schijndel op hun lijstje beland. Het sterke trio uit Groningen zal de komende tijd nog op veel plaatsen te zien zijn en als je dan ook de kans krijgt ga dan zeker kijken. Geen groots drumstel, maar alles wat de mannen nodig hebben is aanwezig, een kleine drumkit, wat gitaren en flinke vocalen. Zo wordt er rock ’n roll gemaakt anno 2013. Zo breek je op een zaterdagavond nog eenmaal de tent af…..
Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00