Home » PPTA: Als die van Tool ooit bij ons op het podium komt, breken we dat stuk gereedschap graag in vijf stukken

PPTA: Als die van Tool ooit bij ons op het podium komt, breken we dat stuk gereedschap graag in vijf stukken

door Filip van der Linden
832 views 7 minuten leestijd

Corona heeft voor reviewers van albums en concerten nog maar weinig voordeel opgeleverd. Toch was er één lichtpuntje. Dankzij de viruscrisis had ik een goed excuus om de mannen van PPTA niet face to face te moeten interviewen over hun nieuwe album Bleeding For A Living. Want of het nou gaat over een platencontract dat moet ondertekend worden of de postbode die een pakket CD’s aflevert, het eindigt bij deze Nederlandse wrestle-thrashers steeds met bloed en gebroken ledematen. Veilig vanachter de computer mailde ik een aantal vragen. Om vast te stellen dat Wildman Wilfred, Ravishing Tom Rude, Leon of Doom, Mad Dog Marcel en Cactus Don zich niet zomaar in het keurslijf van een interview laten dwingen.
Waarvoor staat de bandnaam PPTA? Ik gok dat één van de P’s staat voor Purmerend?
PPTA: PPTA staat voor snoeiharde thrash en klappen uitdelen. Het staat voor het gevoel dat je krijgt als je onverhoopt in Afrika rondloopt en plat wordt gestampt door een kudde wilde olifanten. Het staat voor iemand die mijn gehoorbuis doormidden breekt met een koevoet en dat ik er achter kom dat dat precies is wat ik wil.
Wrestling-themed metal zie je slechts zelden. Wie van de band kwam op dat idee?
PPTA: Ergens begin jaren 2000. Er zijn genoeg worstelaars die met de intro van een metal-song opkomen en de ring in gaan, als entrance theme, maar meestal is dat vrij slap. Dus vonden wij dat het tijd was voor wat harder werk. De combinatie van worstel-geweld en thrash werkt uiteraard perfect. Ik denk dat wij de enigen waren die op dat idee kwamen overigens.
Is PPTA begonnen als een zijproject van Chainsaw of hoe zit dat?
PPTA: PPTA is begonnen als een project van leden uit verschillende bands, niet alleen Chainsaw maar ook Forever Mortal, Reviver en Last Fear. Al snel werd het tijd om op te treden en was het geen project meer.
Het vorige PPTA-album is van 2011. Is er een verklaring voor het trage ritme van albums uitbrengen?
PPTA: Je moet de tijd nemen voor dat soort dingen. Koesteren enzo. Trouwens, jij bent zelf ook niet van de snelste, Filip. Waar blijft die volgende vraag?
Sinds dat vorige album zijn er twee nieuwe bandleden. Hebben jullie die dan geselecteerd op hun liefde voor wrestling of toch op hun muzikale kwaliteiten?
PPTA: Het moet gewoon een juiste combinatie zijn. Als ze worstelen niks vinden, dan slaan we dat er gewoon in. Wat is er nou niet leuk aan een bak geweld?
Elk van jullie albumtitels heeft iets met ‘bleeding’. Hoort (een beetje) bloed voor jullie absoluut bij wrestling?
PPTA: Bloed is altijd leuk, maar gebroken botten zijn nog veel leuker. Qua wrestling hangt het er gewoon vanaf hoe goed de match is. Bijvoorbeeld hebben we een keer een match gezien tussen Big Geert en een veel kleinere hobbit sized worstelaar. Die hobbit stormde op Big Geert af, wij schreeuwden vanuit het publiek ‘Vreet hem op!’, Big Geert pakt de hobbit op, neemt er een hap uit en smijt hem op de grond. Einde match. Fantastisch.
Ik durf het bijna niet aanhalen, maar er zijn mensen die zeggen dat wrestling fake is.
PPTA: Nou ja Filip. Wat we kunnen doen is een keer met de band bij jou of die non-believers langskomen. Dan brengen we een klapstoel, een 2×4, een zak punaises en een TL-buis mee. Daar delen we dan wat klappen mee uit. Daarna stellen we jou die vraag nog een keer.
Heb je wel eens een Japanse Lighttube Deathmatch gezien? Of de klassieker: Mankind die door de Undertaker van de kooi uit hun Hell in the Cell-match word gesmeten? De meeste die-hard worstelaars worden niet al te oud. Worden interviewers oud, Filip?
Wie schrijft de lyrics bij PPTA?
PPTA: Tot aan onze huidige release is dat altijd Ultimate Aike geweest. Na zijn vertrek is het de nieuwe zanger Mad Dog Marcel die de teksten schrijft, maar dat gaat vaak tegenwoordig wel in groepsverband waarbij de rest van de bandleden Mad Dog bedreigen met een klapstoel om tot de beste teksten te komen. Het begint meestal met een goeie songtitel en dan vloeit daar een verhaal uit.
Alle bandleden van PPTA hebben een wrestle-character: stel dat jullie effectief ook de ring zouden ingaan: welke intro, signature-move en finisher zouden jullie elk hebben? En gaan jullie dan voor de strakke korte broek, het lucha-masker, de cape, … gaan jullie hardcore, met stoelen en kettingen?
PPTA: Ik denk dat wij diegenen zijn die je opwachten in de kleedkamer en dan winnen omdat de tegenstander niet is komen opdagen. Die ligt dan hevig bloedend op de grond in de kleedkamer, dus hoeven we in de ring niet al te veel te doen. Dan gaan we waarschijnlijk gewoon keihard rocken, veel leuker.
Jullie muziek refereert naar Bay Area-thrash. Welke Bay Area-bands vinden jullie belangrijk?
PPTA: PPTA is natuurlijk de enige en dus de belangrijkste band voor ons en we oefenen voornamelijk in Purmerend, redelijk dicht is dat bij het IJsselmeer, maar om Purmerend nou meteen Bay Area te noemen?
Wie zijn jullie grootste (internationale) helden in de ring?
PPTA: Onze grootste helden zijn Wildman Wilfred, Ravishing Tom Rude, Leon of Doom, Mad Dog Marcel en Cactus Don aka Donkind aka Don Love. Dat is zowel nationaal als internationaal want Wildman woont in Stadskanaal.
Is iemand van de band ooit al van plan geweest om zelf in de ring te staan?
PPTA: Jazeker, een oud bandlid, Yanni de Griekazoid. Hij was zo ontzettend goed dat ie pro is gegaan en uit de band is gestapt.
Zijn er Nederlandse of internationale wrestlers die PPTA volgen?
PPTA: The Shooter aka de Rat (Richie). We hebben zelfs een entrance theme voor hem gemaakt.
Van jullie show op Oscene Extreme in Trutnov staan er mooie beelden op youtube. Welk Nederlands festival zouden jullie graag doen?
PPTA: Er is ooit sprake geweest dat we met PPTA op Rock ’n Wrestle zouden staan, dat lijkt ons erg grappig. De worsteltent op Wacken lijkt mij ook een plek waar we een keer moeten staan.
Liever een clubshow of liever een festival?
PPTA: Het is allebei geweldig. Het leuke aan een clubshow in een cafe is dat het iets intiemer is en je vaak net wat makkelijker contact maakt met je publiek. Daarentegen kan het op een festival in een compleet gekkenhuis veranderen en de energie die je krijgt van een grote massa gestoorde fans is waanzinnig.
Liever met Exodus op tournee door Europa of liever met WWE?
PPTA: Ik denk dat het allebei te gek is.
Chris Jericho is een professionele wrestler en zingt in de metalband Fozzy, maar hij zingt nooit over wrestling. Een gemiste kans?
PPTA: Nee helemaal niet, wij zingen ook niet over ons werk. Het is ook maar goed dat ie niet over worstelen zingt, daar is zijn muziek te slap voor.
James Maynard Keenan van Tool is een grote fan van wrestling en traint zelf ook. Er staan beelden online hoe hij een fan die op het podium was geraakt met een hip toss uitschakelt en dan met een beenklem in bedwang houdt. Is dat iets dat ook bij een show van PPTA zou kunnen gebeuren?
PPTA: Als die James ooit bij PPTA het podium op kruipt, dan breken we dat stuk gereedschap graag in vijf stukken (met zijn vijven), als het moet. En als jij daar foto’s van gaat maken, dan breken we jou ook in vijf stukken en dan zie je maar of jullie jejezelf opnieuw juist in elkaar kunnen puzzelen.
(Hier had ik plots geen vragen meer).

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00