Home » Retrospective & Ayden – Progfrog ’t Blok (Nieuwerkerk ad IJssel) 18/3/2018

Retrospective & Ayden – Progfrog ’t Blok (Nieuwerkerk ad IJssel) 18/3/2018

door hansravensbergen@rockportaal.nl
365 views 2 minuten leestijd

Zondagmiddag 18 maart 2018 was een memorabele dag voor zowel Progfrog en ’t Blok als voor de Poolse bands Ayden en Retrospective. Beide Poolse band traden voor het eerst op in Nederland. En voor ProgFrog was dit een Poolse primeur. Dubbel feest derhalve. En een feest was het zeker.
Ayden is een jonge postrock formatie uit Poznań. Getuige hun optreden, wat vanwege technische problemen iets later begon, is dit zeker een band met potentie. Het oogt allemaal nog wat statisch en onervaren. Met tot nu toe één album, Identity, is het toch een band om in de gaten te houden.
Na een zeer korte pauze en snelle change-over was de beurt aan Retrospective. Een progressieve rock band die ik al sinds hun debuut album/ep Spectrum Of The Green Morning uit 2007 volg. Met een formidabel optreden werd het dak nog net niet van ’t Blok afgeblazen. En dat alles onder leiding van de kleine maar zeer charismatische zanger Jakub Roszak. Wat heeft deze man een geweldige stem en fantastische podiumpresentatie. Samen met de Viking look a like gitarist Alan Szczepaniak is hij de absolute blikvanger van de band. Ik heb niet vaak zo’n energie op het podium gezien. De overige bandleden treden letterlijk en figuurlijk minder op de voorgrond maar spelen puur in dienst van het geheel. Goed voorbeeld daarvan is tweede gitarist Maciej Klimek die werkelijk prachtige solo’s uit zijn gitaar tovert. Maar ook de frêle toetseniste en zangeres Beta Łagoda is van onschatbare waarde. Net al de zeer solide ritmetandem Robert Kusik (drums) en Łukasz Marszalek.
In een anderhalf uur durende set werden nummers gespeeld van alle vier de album. Daarbij lag het zwaartepunt uiteraard op het in 2017 uitgebrachte album Re:Search.
Komende zomer staat Retrospective op het gerenommeerde Night Of The Prog (van 13 t/m 15 juli 2018 in het befaamde Loreley amfitheater in St. Goarshausen, Duitsland). Weliswaar als eerste band van het festival op vrijdag 13 juli 2018. Ik zou iedereen aanraden om vooral op tijd voor deze band aanwezig te zijn. Voor mij staat vast dat dit een band met een grote toekomst is.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00