Home » The Weight Band – Live Is A Carnival

The Weight Band – Live Is A Carnival

door Eric van den Bosch
167 views 2 minuten leestijd

The Weight Band - Live Is A Carnival coverMet de naamgeving is The Weight Band al volstrekt helder. De heren hebben allemaal op de een of andere manier wel een connectie met The Band, de band die mede bekend is geworden met de track The Weight. Net als The Band brengen ze smakelijke rootsrock met vaak een hoofdrol voor de koortjes.
Hoewel ook muzikaal The Weight Band dicht bij hun voorbeelden zit was op het debuut World Gone Mad al te horen dat het geen nauwgezette kopie is, noch een vlakke Glee- of The Voice-variant. Deze mannen hebben decennia in dit genre met tal van grootheden gespeeld en het klinkt ook op deze registratie van een concert van januari 2019 allemaal als een klok. Toetsenist Marty Grebb (die dit jaar op Nieuwjaarsdag overleed) was op dat moment al vertrokken en vervangen door Matt Zeiner.
Op Live Is A Carnival worden heel wat covers ten gehore gebracht, zoals Deal van Jerry Garcia, Atlantic City (van Bruce Springsteen, maar hier dichter bij de versie van The Band) en Don’t Do It, een Marvin Gaye-track die later ook door The Band werd opgenomen. Van die laatste band staan er hier maar liefst nóg zeven van de bekendere tracks op: Kingdom Come, Stage Fright, Rag Mama Rag, Ophelia, Life Is A Carnival, The Night They Drove Old Dixie Down en The Weight. Uiteindelijk staan er maar vier eigen tracks op: World Gone Mad, Heat Of The Moment, Big Legged Sadie en Common Man.
Is dat erg? Welnee. Op het debuut bleken de covers en eigen tracks al moeiteloos naast elkaar te bestaan en dat is hier niet anders. Het is een fijne mix van folk, country en rock, met vijf bandleden die allemaal aan prachtige koortjes kunnen bijdragen. Daar passen zeker ook solo’s in, maar eigenlijk zijn die ondergeschikt aan het geheel, zoals je dat bijvoorbeeld ook bij The Band en Little Feat hoorde. Er werd geweldig gemusiceerd, maar uiteindelijk was het iedere keer het liedje dat voorrang kreeg en dat gebeurt op Live Is A Carnival ook. De ene keer is het wat meer rechttoe-rechtaan countryrock, de andere keer is door het gebruik van mandoline en accordion het rootsgehalte wat hoger, maar het blijft vooral ontspannen swingen.
World Gone Mad was al een heerlijke plaat en het is geen verrassing dat een liveplaat van deze rasperformers nóg een tikkie lekkerder is. En uitgebracht op het goede moment, want voor mij is Live Is A Carnival de perfecte zomeravondplaat.

The Weight website

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00