Home » Vandenberg + Marco Mendoza – Effenaar (Eindhoven) 11/04/2024

Vandenberg + Marco Mendoza – Effenaar (Eindhoven) 11/04/2024

door Maurice Tonies
442 views 5 minuten leestijd

De Nederlandse hardrockband Vandenberg beleefde hun hoogtijdagen in de jaren ’80 en zo speelden de heren dan ook grote shows in de Verenigde Staten, Duitsland en Japan. Anno 2024 bestaat Vandenberg nog steeds, hetzij na een lange pauze, ruzie om het gebruik van de bandnaam en een andere samenstelling, maar nog steeds met dezelfde passie. Zo bracht de band in 2020 hun combackalbum 2020 en ook voegde de band er vorig jaar nog het album Sin aan toe. Genoeg redenen om de band weer te gaan bewonderen in de Effenaar in Eindhoven.

Het was dan ook gezellig druk in de concertzaal in Eindhoven toen de band rondom Marco Mendoza het bal mocht openen. De zeer muzikale Marco Mendoza heeft zijn sporen al lang en breed verdiend. Zo speelde hij in het verleden al met bands zoals Whitesnake en Thin Lizzy, maar ook met Ted Nugent en zelfs Dolores O’Riordan. Zo plukte de energieke frontman overal wel wat invloeden mee en dat was dan ook te horen tijdens de show vanavond in de Effenaar. Zo werd het publiek getrakteerd op een show doorspekt met classic rock, vleugjes blues en soul, maar ook de nodige hardrock. Deze combinatie van stijlen zorgde ervoor dat er voor eenieder wel iets te genieten viel en dat zorgde voor een positief reagerend publiek, de vuisten mochten in de lucht. Daarnaast was Marco Mendoza een prima crowdmenner, zo liet hij graag het publiek meezingen of met de vingers knippen. Vol trots scandeerde hij ook nog eens volop de naam van Adrian Vandenberg en riep vooral op om zijn band te taggen in allerlei berichten op de socials, hij claimde zonder deze aandacht nergens te zijn. Met live-shows zoals deze vanavond zou hij wellicht van wat meer aandacht mogen genieten.

Rond de klok van half tien was het tijd voor onvervalste rock met Vandenberg. Terwijl Für Elise abrupt werd afgebroken hoorde het publiek in Eindhoven de eerste tonen van Hit The Ground Running, een nummer van het recentere Sin-album, maar al snel zou de Effenaar worden ondergedompeld in de nodige nostalgie. Over deze muzikale geschiedenisles hoefde het publiek absoluut niet te klagen. De tijden van onder andere Bert Heerink en Dick Kemper waren uiteraard allang passè, tegenwoordig staat “Adje” Vandenberg met een hele andere bezetting op het podium en wat had de frontman fijne rasmuzikanten om zich heen verzameld, waarbij vooral de Zweedse zanger Matts Levén hoge ogen gooide. Zijn heerlijk rauwe stemgeluid paste perfect bij de sound van Vandenberg en daarnaast wist de Zweed het publiek continu op te zwepen.

Het publiek in de Effenaar kreeg naast de nummers van Vandenberg ook een aantal tracks van Whitesnake te horen. De successen die frontman Adrian beleefde bij deze band mochten uiteraard niet ontbreken en zo kon het publiek genieten van onder andere Fool For Your Loving en het mooi uitgevoerde Sailing Ships. Het werd dan ook een nostalgische avond in Eindhoven, waarbij de muzikanten stuk voor een stuk een duitje in het zakje deden. Naast de gitaarkwaliteiten van Adrian was ook bassist Randy van der Elsen in vorm, maar de uitspraak om de bassist uit Venlo een beetje een Brabander te noemen ging het publiek in de Brabantse concertzaal toch echt te ver. Het was dan ook beter om de muziek voor zich te laten spreken en er was dan ook voldoende om van te genieten. Zo was er een prima drumsolo, maar een hoogtepunt en tevens afsluiter van de reguliere set was uiteraard Here I Go Again. De Whitesnake-klassieker, waar Adrian ook aan had meegeschreven, ging er in voor zoete koek, de kelen gingen wijd open en vol overtuiging werd er meegezongen. Uiteraard mochten filmende mobieltjes tijdens dit nummer niet ontbreken.

In het toegift werd het publiek in de Effenaar vervolgens getrakteerd op Burning Heart, de grootste hit van Vandenberg en wederom was het raak. Daarnaast waren we wederom toeschouwer van het fijne gitaarspel van Adrian, na alle jaren was hij het absoluut niet verleerd en wisselde hij na het klassieke intro razendsnel van gitaar. Hoewel het vandaag toch echt donderdag was ging de band er met Friday Night als afsluiter vandoor. Voor een laatste maal mocht men zich vergapen aan de kunsten van Vandenberg. Vandenberg trakteerde het publiek in Eindhoven dan ook op een mooie bloemlezing door de rijke geschiedenis van de band en frontman, hoewel sommigen toch nog op meer nummers gehoopt hadden en misschien de speelduur van een uur en een kwartier wat aan de karige kant vonden.

Foto’s met dank aan Nadia Hagen Photography

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00