Home » Wederganger – Halfvergaan ontwaakt

Wederganger – Halfvergaan ontwaakt

door erik@rockportaal.nl
124 views 2 minuten leestijd

Dat de mannen van Wederganger geen gras over hun graven laten groeien moge duidelijk zijn. Na de prima verteerbare demo Gelderse Drek uit 2014 wist men met diverse live optredens een behoorlijke naam op te bouwen. Een jaartje later is het al weer tijd voor hun eerste full-length album Halfvergaan Ontwaakt. En laten deze Gelderse ondoden hiermee een puik stukje zwart geblakerd materiaal hebben afgeleverd.
Tekstueel gebaseerd op lokale, Gelderse, mythen en sagen is het muzikaal met name Black Metal wat de klok slaat. De nummers zijn voorzien van een lekker smerig randje en weten agressie prima af te wisselen met melodie en melancholie. Soms doet het me wat aan Fluisterwoud denken, maar er schieten ook diverse Noorse bands door mijn hoofd. Wees echter niet getreurd: Wederganger heeft een eigen smoel. Beter gezegd twee smoelen want Botmuyl (ook bekend van Botulistum en Fluisterwoud) weet met zijn gore strot samen met de zware clean vocals van Alfschijn (ex- Heidevolk) een eigen dimensie aan het geheel toe te voegen. Samen met het typerende gitaarspel van MJWW is dan ook een solide basis gelegd voor prima songs waarbij ze gastmuzikanten inzetten voor overige instrumenten.
Het album begint sterk met het agressieve Dwaallichtbezwering om vervolgens met het, van de demo afkomstige, Gelderse Drek een flinke klap uit te delen. Hierna gaat het gas wat terug om (mijn persoonlijke favoriet) Dodendans ten gehore te brengen. Het is vooral Alfschijn welke de show steelt op dit nummer. Zijn zware stem leent zich prima voor de wat tragere en melancholische passages op dit album.  Opvolger Wera Wulfa is dan weer een lekker fel nummer waarin het prima gitaarspel en de combi van keel en stem op het einde effectief zijn ding doet. Het contrast van de zware vocalen van Alfschijn en de strot van Botmuyl zorgen ervoor dat de screams extra krachtig over komen. Vlammenvonnis kennen we van de demo en is een pracht van een nummer welke wat mij betreft geen introductie nodig heeft. Na het instrumentale pianostuk Schimmenspel volgen er nog twee prima tracks in de vorm van Walmend Graf en Zware Gedachten en daarna is de pret helaas over.
Na meerdere malen geluisterd te hebben kan ik enkel concluderen dat Halfvergaan Ontwaakt een steengoed debuut is. Zowel tekstueel als muzikaal zit het goed in elkaar. Het kost dan ook totaal geen moeite om in dit album te verdrinken. Een plaat welke verplicht voer is voor liefhebbers van zwart getinte herrie afkomstig uit eigen bodem.
Tracklist:
1. Dwaallichtbezwering
2. Gelderse Drek
3. Dodendans
4. Wera Wulfa
5. Vlammenvonnis
6. Schimmenspel
7. Walmend Graf
8. Zware Gedachten

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00