Home » After Taste: De reden dat er zoveel gevoel achter zit is het juist dat het geen bedacht concept is

After Taste: De reden dat er zoveel gevoel achter zit is het juist dat het geen bedacht concept is

door Jochem van der Steen
497 views 7 minuten leestijd

Als je de kans hebt een lokale band te interviewen is dat natuurlijk het leukste in person en liefst met een biertje er bij. Daarom zocht ik met Sid van Kastel (bas) en Dave Meester (zang/gitaar) de kroeg op. Deze mannen zou je al kennen van hun andere bands, respectievelijk White Boy Wasted, Facelifter en God Dethroned. After Taste is hun relatief nieuwe band met een snel groeiende fanschare. Hun nieuwe single komt binnenkort uit, mooi moment voor dit interview.

Jullie zijn al vrij druk met jullie eigen bands. Waarom besloten jullie dan toch een nieuwe band te beginnen?

Dave: Ik wilde niet zozeer een band oprichten, maar het is meer tot stand gekomen uit een bepaalde behoefte om thuis muziek te maken. Toen ik een jaar of 14 was maakte ik elektronische muziek, gewoon thuis. Sinds ik in de metal ben geraakt heb ik dat een beetje losgelaten. Op een bepaald moment wilde ik dat weer een beetje oppakken, gewoon thuis muziek maken. Die elektronische elementen zijn nog wel een beetje te horen in de muziek nu. Toen ik besefte dat er een paar nummers waren met wat potentie heb ik een band om me heen gebouwd.

Hoe kwam je bij de andere bandleden, Sid van Kastel, Ian van Kastel en Johan Girard uit?

Dave: Sid is de meest betrouwbare bassist die ik ken. Als je kijkt naar mijn andere bands werk ik ook vaak met Sid, dus dat was een gemakkelijke keuze. Met Johan eigenlijk hetzelfde verhaal. Johan was degene die in eerste instantie alles had gemixt en heeft veel invloed gehad op de productie, dus het was logisch hem er bij te trekken. Ook Ian is een goede vriend van me, dus hij was de eerste drummer aan wie ik dacht.

Sid: Omdat Ian en ik broers zijn en elkaar graag mogen klinken we gewoon heel strak samen. Ik klink het beste met hem op drums.

De band lijkt meer te brengen dan muziek alleen, het is bijna een heel concept of filosofie.

Dave: Dat is juist de kracht denk ik. De reden dat er zoveel gevoel achter zit is het juist dat het geen bedacht concept is. Het is alles wat we willen doen en dat het toevallig zo samenkomt dat het visueel en muzikaal heel thematisch lijkt is mooi. Ieders persoonlijke ervaringen komen samen op onze nummers en dat het een mooi concept wordt is heel fijn, maar dat was niet per se het doel.

De clips zien er opvallend goed uit. Ik was verrast door hoe professioneel ze er uit zien voor een beginnende band.

Sid: Daar zijn we heel trots op omdat we alles zelf hebben gemaakt met de band. Het camerawerk en het editen is gedaan door Dave, dus dat maakt de clips net als de muziek heel persoonlijk. Op die manier hebben we het gevoel van de muziek heel goed kunnen uitbeelden.

Hoe is de taakverdeling binnen de band?

Sid: Iedereen heeft zo zijn eigen taak. Johan is erg betrokken bij het opnemen, Dave schrijft de nummers, ik hou me bezig met de merch. Het enige dat we niet zelf hebben gedaan is het artwork bij de nummers.

Dave: Maar dat heeft mijn zus dan weer verzorgd.

Kunnen je iets vertellen over de inhoud van de nummers en waar ze vandaan komen?

Dave: Het grootste deel van de muziek schrijf ik als ik niet bepaald gelukkig ben. Het is een uitlaatklep. Dat uit zich in vrij duistere nummers. Dat is wat ik het makkelijkste kan schrijven en dat worden dan ook automatisch de beste nummers. Dat klinkt heel negatief, maar eigenlijk is het heel positief want het maakt het voor me mogelijk om bepaalde dingen af te sluiten.

Is er een groot verschil tussen hoe jullie live en op de plaat klinken?

Dave: Hoe wij live zijn is heel anders dan we klinken op de plaat.

Sid: Dat verschil zit hem in een stukje intensiteit die je niet echt op een plaat kunt vastleggen. Dat is het stukje dynamiek en beleving dat een live optreden zou mooi maakt.

Dave: We komen allemaal uit bepaalde genres die vrij extreem zijn. Als ik kijk naar een White Boy Wasted, Facelifter of God Dethroned is dat heel heftige muziek. De muziek van After Taste is heel anders geschreven, maar dat muzikantenschap nemen we live wel mee. Dus vandaar dat we live gewoon wat harder klinken.

Sid: Ja, heftiger en intenser maar zonder de nummers te verkrachten.

Dave: Heel positief. Naast ons optreden op het Zeeltje festival hebben we bijvoorbeeld een succesvolle clubshow gedaan bij Grenswerk in Venlo. Dat was ons eerste concert. Het was voor ons natuurlijk erg interessant en ook een verrassing hoe dat zou uitpakken.

In wat voor zaaltjes of festivals willen jullie graag spelen?

Dave: We passen iets meer bij shows met een luisterpubliek dan een feestpubliek. Dus een Roadburn festival zou heel tof zijn. We hebben ook wel een grunge randje dus daarmee kunnen we ook wel de vuige tentjes af, maar dan wel met een package die bij ons past.

Over grunge gesproken. Zijn er bepaald bands waar jullie je aan spiegelen?

Dave: De gelijkenis met bepaalde bands is toevallig. Wat wij vanuit het publiek horen waar we op lijken zijn juist bands waar we zelf niet naar luisteren. Wat mij echt inspireert zijn bands als Soundgarden, Alice In Chains. Die vind ik echt fantastisch. We proberen ze niet na te doen, maar ze inspireren me wel om zelf artistiek bezig te zijn.

Conflicteren de schema’s van After Taste niet met jullie andere bands?

Dave: Sowieso zitten Sid en Ian bij elkaar in de band, dus als White Boy Wasted iets heeft dan is de helft van de band al niet meer beschikbaar. Johan doet ook hun geluid, dus dat is dan al drie kwart van de band die daarbij betrokken is. Ian gaa

t met God Dethroned mee als roadcrew en Johan is daar onze geluidsman. Dus daar heb je hetzelfde. We weten het ook ruim van tevoren als we een optreden hebben dus dat heeft niet tot conflicten geleid. Als er eentje niet kan, kunnen er gelijk drie niet. Dat zegt ook wel hoeveel we een vriendengroep zijn naast een band.

Sid: Daar zit soms ook wel een uitdaging in. Het is gezellig, maar je moet soms ook zakelijk zijn. Gelukkig lukt ons dat wel.

Jullie hebben ook aan de Metal Factory gestudeerd waar Dave nu zelfs les geeft. Wat heeft dat jullie gebracht?

Dave: Alleen maar positieve dingen. Maar vooral heb ik geleerd om hoe het is om een band te hebben en met een band bezig te zijn.

Sid: Ik heb de opleidingervaringen als een enorme luxe. Normaal moet je naast je band nog  tijd maken voor je reguliere baan op opleiding. Op de Metal Factory kun je de hele dag met muziek bezig zijn.

Wat kunnen we binnenkort nog verwachten van White Boy Wasted en God Dethroned?

Sid: Met White Boy Wasted hebben we voor ons nieuwe album vier clips opgenomen, allemaal gemaakt door Dave als lid van onze familie. Hij is naar mijn mening weer wat beter dan de vorige en komt waarschijnlijk volgend jaar uit.

Dave: Met God Dethroned zijn we bezig met een single die via een label gaat uitkomen. Onze vorige albums zijn uitgekomen bij Metal Blade, maar het aankomende album zal bij een ander label uitkomen, maar we niet nog niet welk.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00