Home » Alice Is Sleeping – Een Interview Met Alice Dionis

Alice Is Sleeping – Een Interview Met Alice Dionis

door Edwin Knip
143 views 5 minuten leestijd

Het debuut album van AliceIsSleeping is een sterk album. De band, onder leiding van bassist/zangeres Alice Dionis voert de luisteraar mee naar de vroege jaren tachtig. Tijd voor een vraaggesprek.
Allereerst wil ik je complimenteren met het nieuwe album, het klinkt geweldig. Is het uiteindelijk geworden wat je in gedachten had toen je aan het schrijven en opnemen was?
Dionis: Dank je wel! We zijn erg blij dat je het album goed vindt :-). Ja en nee, ha ha. Toen we begonnen met opnemen dachten we aan het uitbrengen van een tweede EP, maar zodra we gestart waren realiseerden we ons dat het een volledig album moest worden. We waren diep ondergedompeld in het proces (we houden er van om in de studio te werken) en zodra we het eerste deel klaar hadden, hadden we al meer nummers geschreven! Het begon allemaal met een grungy/heavy rock idee, maar onze invloeden uit de jaren 70 prog rock en gothic rock kregen op een bepaald punt de overhand waardoor er een interessante draai kwam.
Ik vind dat het album een beetje klinkt als de vroege jaren tachtig, was dat de bedoeling?
Dionis: Ja, inderdaad! Er is zo veel uit de vroege jaren tachtig dat ons geinspireerd heeft, het was een interessante tijd voor de muziek en we hebben er zeker wat uit gehaald. Van metal tot new wave, gothic rock en post-punk. En een vleugje new-romantic natuurlijk.
Hou zou je de muziek die jullie maken, willen omschrijven. Het is een mix van gothic, punk en rock. Wat vindt jij?
Dionis: Het is absoluut een mix van verschillende stijlen en het was voor ons erg moeilijk om er een label aan te hangen omdat het niet echt in een specifiek genre past. Daarom houden we het erbij dat we heavy rock spelen met grunge en progrock invloeden, maar niet overdadig. We hebben allemaal een verschillende achtergrond en desondanks hebben we veel gemeen zoals onze passie voor de vroege Queen, grunge en metal bijvoorbeeld. De bedoeling is dat we ons door ons hart laten leiden, we proberen te uiten wat we voelen zonder muzikale grenzen. En dan komt het er gewoon heel vaak zwaar en stevig tevoorschijn.
Persoonlijk denk ik dat het nummer Lost Girls een flirt is met het vroege Nina Hagen werk. Ken je haar vroege werk en ben je het met me eens?
Dionis: 
Wow, dat is fantastisch! Ik ben absoluut gek van Nina Hagen, in feite is zij één van mijn grootste voorbeelden dus ik ben gevleid door deze vergelijking. Dus het antwoord is ja, absoluut. Zij heeft zo’n bizar groot stembereik, maar dat is het niet alleen. Zij kreeg het voor elkaar om te spelen met haar vocalen en dat is wat mij altijd gefascineerd heeft. De mix van opera en punk is gewoon fantastisch, er gaat een nieuwe wereld open.
Je maakte vier albums met MAB, waarom ben je hiermee gestopt en heb je AliceIsSleeping opgericht?
Dionis:
MAB was mijn eerste liefde. Ik richtte het op en koesterde het vanaf het eerste moment (ik was pas 16 toen ik de band begon samen met mijn zus). En dat heb ik gedaan totdat we uit elkaar gingen. Helaas groeiden we teveel uit elkaar en eindigden we vanwege uiteenlopende artistieke visies, onder andere. Het was een pijnlijke scheiding en het heeft me muzikaal een paar jaar gekost om er overheen te komen. Ik dacht echt dat ik klaar was met de muziekwereld hoewel ik nooit gestopt ben met het schrijven van nummers. Het verlangen naar muziek bleef, dus richtte ik AliceIsSleeping op. Het is als een flinke teug verse lucht, nieuw leven, maar absoluut dezelfde passie.
Hoe kwam je aan de naam AliceIsSleeping?
Dionis: De naam komt van hoe ik me voelde na de breuk met MAB. Ik viel in een lethargische staat, ik  probeerde mezelf te verwijderen van de vurigheid van de muzikale creativiteit waardoor ik ook veel frustratie kreeg sinds ik uit de band weg was. Het was alsof ik in een diepe slaap was geraakt, in een kasteel opgeslokt door doornen, ‘slapen om niet te voelen’, het voorkomen van de pijn van de realiteit. En toen was er ineens dat vonkje. Slaap brengt nachtmerries en dromen….en dat is precies waar AliceIsSleeping over gaat.
Is er in de nabije toekomst, als alles weer richting normaal gaat, een kans dat je op gaat treden in Nederland? En wat kunnen we live van je verachten?
Dionis:
Ik hoop het toch zo! Een Europese toer is zeker iets dat we echt willen doen. Completely Fine, ons album, moet verspreid worden. We praatten er over om naar Nederland te komen met een band van onze vrienden wiens drummer afkomstig is uit Nederland (Imaginary Dreamers). Maar dat was voor de eerste lockdown dus we moesten al onze plannen uitstellen. Als we het voor elkaar krijgen om te komen, verwacht dan een hoop energie en uitermate krachtig geluid.
Wat is jouw dagelijkse routine tijdens deze COVID19 tijd?
Dionis: Oh help. Het is hier zo stil! In de basis is het ons dagelijks werk, we hebben allemaal een baan overdag, dan naar huis en spelen! Af en toe een wandeling in het park, als het zonnig is. Veel koken en platen draaien. Maar het is voornamelijk het spelen en opnemen van muziek, we zijn er zwaar door geobsedeerd.
Dank je wel!

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00