Home » Andreas Kisser (Sepultura): Elk nieuw lid verandert het geluid van een band.

Andreas Kisser (Sepultura): Elk nieuw lid verandert het geluid van een band.

door Jochem van der Steen
261 views 6 minuten leestijd

Uit de SepulQuarta sessies die Sepultura online organiseerde tijdens de lockdown ontstond een nieuw album, SepulQuarta. Dit album is gevuld met bekende metal artiesten die hun versie spelen van een Sepultura klassieker. Een prima reden om eens te spreken met Andreas Kisser, gitarist van de band en belangrijkste songschrijver.
Andreas Kisser begroet me vriendelijk via Skype vanuit zijn huis, met een flinke stapel boeken achter hem. Hij heeft er al flink wat interviews opzitten afgelopen tijd vanaf die ruimte, dat krijg je met lockdowns. In Brazilië is de situatie nog niet echt positief te noemen.
“De situatie verbetert heel langzaam nu met de vaccinaties. We hebben echter geen nationaal plan met een echte leider, waardoor de situatie verschilt per regio. We doen op zich wat we kunnen, maar we zouden in betere omstandigheden moeten zitten. We hebben op dit moment zowat de slechtste regering ooit in een moeilijke tijd. Er is hoop, de verkiezingen komen er binnenkort aan gelukkig,” vertelt Andreas.
De pandemie was de reden dat het nieuwe album SepulQuarta opgenomen werd. Op het moment dat de band in 2020 de album tour wilde doen voor Quadra begon de lockdown zowat. Om toch in contact te blijven met de fans werd er een wekelijkse online evenement georganiseerd. Het begon als een soort podcast maar bevatte ook al snel live optredens. Diverse bekende artiesten maakten hun eigen versies van Sepultura nummers. Onder deze artiesten zitten namen als Scott Ian (Anthrax), Matt Heafy (Trivium), Fernanda Lira (Crypta, ex-Nervosa) en één van mijn favoriete artiesten, Danko Jones. Laatstgenoemde is een vreemde eend in de bijt tussen de meer thrash metal georiënteerde andere gasten. Toch blijkt de rock ‘n’ roll zanger/gitarist een sterke band te hebben met de Brazilliaanse thrashers. Andreas zegt lachend, “Danko weet waarschijnlijk meer over Sepultura dan wijzelf. Het is echt een musicoloog.”
De meeste artiesten die een bijdragen leverden zijn gewoon mensen die de band goed kent van optredens en festivals. Het unieke is dat de bijdragen niet echt live op het podium zijn opgenomen, maar ook niet in de studio. Iedereen maakte de opnames gewoon thuis, soms zelfs in de badkamer. Zo was het mogelijk om een nummer op het album te hebben met maar liefst drie drummers. Dat zou nooit in één studio hebben gepast. Vervolgens werden de opnames via email naar Andreas gezonden. Hij deed de mixing en mastering van 15 uitgekozen nummers en zette die op het album. In die zin ontstond het album bijna uit het niets. Het doet Andreas dan ook goed dat er zoiets positiefs uit de pandemie heeft kunnen komen.
Om goed met de pandemie om te gaan heeft Andreas zich naast dit mooie project zich ook gericht op het verbeteren van zijn eigen ik. Hij studeerde veel, sportte en startte een nieuw dieet. Dat gaat hand in hand met zijn beslissing om te stoppen met het drinken van alcohol. Overigens maakte hij die keuze nog voor de pandemie.
“Ik besloot dat stoppen met drinken mijn leven beter zou maken. Alcohol was gewoon een te grote invloed op de beslissingen die ik in mijn leven maakte. Ik was soms meer bezig met waar ik alcohol kon krijgen dan met mijn familie of vrienden. Nu heb ik mooie, gezonden alternatieven gevonden. Tijdens dit interview drink ik bijvoorbeeld een speciale groene thee uit het Zuiden van Brazilië. Het is gezond en reinigt je lichaam. Ik voel de behoefte nu niet meer om te drinken. Van de ene op de andere dag besloot ik gewoon te stoppen met alcohol en ik had daar ook geen externe hulp bij nodig. Ik heb er ook geen problemen mee als mensen om me heen drinken. Vaak proberen mensen anderen ook te laten stoppen met drinken als ze zelf gestopt zijn. Dat vind ik wat zwak. Je moet die verantwoordelijkheid niet afschuiven op anderen. Voor mij werkte deze keuze gewoon. Ik ben er gelukkig mee en met de extra energie en mogelijkheden die het me gegeven heeft. Als je ziet hoe onze helden ten prooi vallen aan alcohol is dat ronduit pijnlijk. Het is frustrerend voor fans als ze veel geld betalen voor een optreden en een dronken artiest op het podium zien. Meer en meer bands leren dat je goed voor jezelf moet zorgen, je moet in conditie zijn om op te treden. Wij waren altijd, zelfs in de tijd dat we meer dronken, onszelf daar heel goed van bewust. Het ging niet altijd goed, maar doorgaans lieten we onze optredens niet lijden onder alcoholgebruik uit respect voor ons publiek.”
Tijdens de pandemie deed Andreas ook werk voor Cameo. Dat is een platform waarbij je artiesten kunt betalen om bijvoorbeeld een persoonlijke boodschap op te nemen. Hoewel populair is er soms ook wel wat kritiek dat voor dit soort diensten betaald moet worden. Andreas is wel positief. “Cameo is erg bijzonder en uniek. Ik zou willen dat ik vroeger de mogelijk had gehad om Ozzy Osbourne me een fijne verjaardag te laten wensen. Het is werk en als artiest hebben we niet de verplichting zoiets gratis te doen. Dat wil niet zeggen dat ik nooit iets gratis doe. Je kunt alleen zowel een “Ja” als een “Nee” krijgen, zo werkt het dan nu eenmaal. Zo kwam ik bijvoorbeeld Steve Howe (o.a. Asia) eens tegen en vroeg hem om met me op de foto te gaan. Dat wilde hij niet, hij signeert alleen dingen. Ik vond dat jammer, maar respecteer dat. Metal fans kopen gelukkig nog officiële producten in plaats van bootlegs. Daarom is de metal industrie nog steeds zo gezond. Cameo is daar gewoon een onderdeel van. Het is professioneel en heeft iets in diverse prijsklassen. Het is gewoon een mooie mogelijkheid voor fans.”
Het nieuwe album laat mooi horen hoe de stijl van de band ontwikkeld is. Ik vraag me af of Andreas denkt dat de band ook zo had geklonken als Max en Igor nog in de band zaten.
“Natuurlijk niet. Elk nieuw lid verandert het geluid van een band. Elk van onze albums is anders omdat niet alleen bandleden wisselen, maar ook omdat we zelf als mens veranderen. We zijn nu andere personen dan vroeger, vanwege mensen die we verliezen, de kinderen die we krijgen, de reizen die we maken. Dat heeft zijn invloed op de muziek.”
Over de invloed van nieuwe leden gesproken… Toen Derrick Green de nieuwe vocalist werd en Max en Igor Cavalera vertrokken, gaf dat zeker ook een nieuwe impuls, mede omdat hij uit de hardcore wereld kwam. Hij probeerde ook nog kortstondig slaggitaar te spelen op het podium, al was dat van korte duur. “Ja, de hardcore invloed van Derrick was een mooie nieuwe specerij in onze sound. Nu hielden we altijd wel al van hardcore. Max en Igor waren al dol op bands als GBH en Discharge. Derrick kwam met invloeden van van bands als Bad Brains en Cro-Mags. Om ook onze sound op gitaar te kunnen spelen zei ik hem dat hij ter voorbereiding drie albums moest kunnen spelen. Dat waren Bonded by Blood (Exodus), Kill Em All (Metallica) en Reign In Blood (Slayer). Het bleek echter  lastig om gitaar en zang te combineren op het podium. Zonder gitaar was hij gewoon veel sterker op het podium en kon hij zich beter focussen op zijn vocalen.”
Andreas zit duidelijk vol hoop en energie. De pandemie bracht hem gelukkig ook veel goeds. Laten we hopen dat in zowel zijn als ons land de COVID situatie snel verbeterd, zodat we die energie live kunnen aanschouwen.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00