Home » Anneke van Giersbergen – Everything changes!

Anneke van Giersbergen – Everything changes!

door Maurice Tonies
122 views 8 minuten leestijd

Onlangs verscheen het nieuwe album “Everything is Changing” van Anneke van Giersbergen. Na The Gathering en Agua de Annique is dit album onder haar eigen naam verschenen. Wat kan Anneke van Giersbergen ons vertellen over haar album, over de komende tour en over eventuele andere ambities?
 
Op 23 januari is je nieuwe album “Everything is Changing” verschenen.  Een album met zowel stevige songs als gevoelige ballads, wat kun je over het nieuwe album vertellen?
– Het nieuwe album is veel steviger dan het voorgaande werk. Na het vorige album borrelde het al vrij snel en ik ben toen al begonnen met nummers te schrijven. Met een goede bezetting heb ik deze plaat mogen maken. Ook heb ik het gevoel dat ik met mijn nieuwe album alle stijlen laat horen waar ik zelf ook graag naar luister. Alle elementen van de afgelopen jaren komen eindelijk samen, waardoor het als een geheel overkomt. Ook is het nu voor het eerst onder mijn eigen naam. Agua de Annique was een naam die voor velen niet uit te spreken was en ook werd mijn naam hier nog achter gezet. Het werkte verwarrend en vandaar is er gekozen om dit te veranderen.
We hebben het album al een tijdje mogen beluisteren, maar het enige wat we kunnen zien is zijn de tracktitels, wie horen we allemaal op het album en wie schreef de teksten?
– Ikzelf ben het meest verantwoordelijk voor de teksten op “Everything is Changing”. Vorig jaar heb ik via een project met Anathema Daniel Cardoso leren kennen en hij heeft mij geholpen met het schrijven van de teksten. Ook heeft hij het album geproduceerd. De band met wie ik het album heb opgenomen is een nieuwe band, maar met leden met allemaal een behoorlijke muzikale ervaring. Deze band zal ook tijdens de optredens te horen zijn en het is zelfs zo dat als een bandlid niet bij kan zijn er altijd iemand is, met dezelfde klasse, die dit gat kan opvullen.
Je single “Feel Alive” is een lekker uptempo nummer wat vol energie zit en positieve klanken uitstraalt. Is dat iets wat je met het gehele album wil overbrengen?
– Klopt! Het album ademt behoorlijk wat energie uit. Door een goede productie komen alle songs goed tot hun recht. Ik wil mensen graag wat moois meegeven en “Everything is Changing” is ook een erg lekkere dansbare plaat geworden. Ik ben dan ook erg trots op het resultaat.
“Everything is Changing” lijkt op een aantal punten ietwat autobiografisch. Zo lijkt het kippenvelnummer Circles om iemand te gaan die je heel nabij staat en van “My Boy” nemen we aan dat dit op je zoon Finn slaat. Ook “1000 Miles From Home” zou je kunnen lezen als een artiest die veel op weg is. Hoe zou jij het kunnen uitleggen?
– Elke artiest die zelf de teksten schrijft verwerkt wel iets persoonlijks in hun nummers. Niet alles hoeft direct op iemand speciaals te slaan, maar je maakt gewoon een hoop mee wat je kunt verwerken in je nummers. “My Boy” gaat inderdaad over mijn zoon en “1000 Miles From Home” kun je zien als iemand die op reis is, maar ook is het manier om vriendschappen die juist ver van huis zijn. Tijdens de vele optredens maak je gewoon veel vrienden die over de hele wereld verspreid zitten. Ook hen kun je missen, zij die zo ver van huis zijn.
Ook horen we je behoorlijk uitpakken. Niet gek, want in het verleden heb je bij The Gathering ook nogal eens flink staan rocken. Het nummer Stay is hier een duidelijk voorbeeld van. Dit nummer zou ook van Within Temptation kunnen zijn, een band waar je afgelopen jaar nogal eens mee op pad was. Hoe was het om met Within Temptation te werken?
– Echt te gek! Sharon heeft een geweldige stem en haar band heeft de laatste tijd hun stijl ook een beetje aangepast. Ze spelen nu ook veel melodische rock en deze stijl past ook goed bij mijn muziek.
OPTREDENS
De maand januari staat in het teken van je de albumrelease en de start van de tour. Een grootse tour staat op het menu. Wat kunnen de bezoekers van de concerten gaan verwachten. Kun je al een tipje van de sluier oplichten?
– De bedoeling is om het album integraal te gaan spelen. Daarna volgen er nog wat andere nummers, waarbij nummers van The Gathering niet ontbreken en ook zal ik wat akoestische nummers spelen.
Het festivalseizoen staat natuurlijk ook voor de deur. Gaan we Anneke van Giersbergen ook op de Nederlandse festivals tegenkomen, bijvoorbeeld op een Paaspop, Pinkpop of Lowlands?
– Eigenlijk op alle drie! Tot op heden is er nog niets bekend over optredens op de festivals in Nederland en wordt er nog druk onderhandeld.
Het afgelopen jaar was je ook al druk in de weer en heb je samen met Pinten en Kraus een theatertour gedaan. Ook was je akoestisch met Danny Cavanagh op het podium te vinden en kwam er het project Lorrainville eens tussendoor. Kun je alles nog wel goed uit elkaar houden?
– Het was inderdaad een heel druk, maar erg leuk programma.  Vooral omdat er behoorlijk afwisselende shows tussen zaten was het soms wel weer even omschakelen. Het afgelopen jaar kon dit ook allemaal, maar nu het nieuwe album uit is ga ik me echt weer richten op de komende tour.
Nog aparter is de kindervoorstelling De Beer die Geen Beer was, waarin je samen met Martijn Bosman theater aan het maken bent. Heb je nog meer dingen in petto of ambities?
– Het maken van deze voorstelling was ook heel leuk om te doen. Je hebt een heel ander publiek en mijn zoon Finn heeft het stuk ook gezien. Hij vond het echter niet zo leuk wat zijn mama allemaal moest doorstaan. Ook al wist hij dat het maar toneel was, toch was het wel weer spannend. Tja, ook het spelen van theater is geweldig om te doen en wie weet komt er ooit nog wel meer van.
Dit jaar speelt The Gathering een aantal keer hun album “Always” in de originele bezetting. Het album bestaat dan ook 20 jaar. Wat vind je trouwens van bands die een oud album weer in de schijnwerpers zetten?
– Allereerst is “Always” een geweldige plaat die veel heeft betekend in Nederland. Het is dan ook gaaf dat ze het gaan doen. Het is helemaal niet verkeerd om een oud album weer in de schijnwerpers te zetten. Sommige albums hebben veel betekend voor zowel de band als voor de fans. Ook de heruitgaven zou ik niet te commercieel durven noemen.
 MEDIA
Artiesten en releases lijken elkaar tegenwoordig veel sneller af te wisselen. Singles worden bij niet meer fysiek uitgebracht en alles moet tegenwoordig maar online worden teruggevonden. Vroeger was het veel normaler om eerst een paar singles uit te brengen waarna het album volgde. Wat vind je van die snelle verschuiving naar het internet?
– Je kan wel enorm tegen dit medium zijn, maar het heeft helemaal geen zin. Internet is heel belangrijk geworden en daar moet je dan ook gewoon in meegaan. Je moet allang blij zijn dat mensen je muziek kopen en of dit nu als download gebeurd of gewoon op cd maakt niet eens zoveel uit. Het nieuwe album bevat in cd-vorm wel weer een mooi vormgegeven boekje waarin ook alle teksten staan. Ik hoor dat mensen dit wel erg leuk vinden. Men wil graag wat kunnen lezen en doorbladeren en ook ikzelf ben hier wel een voorstander van.
Ook is het zo dat we in deze economische tijden ook op andere manieren proberen ons geld bij elkaar te krijgen. Zo heb ik pas nog les gegeven op de Universiteit van Amsterdam, maar ook geef ik wel eens les tijdens een tournee. Fans krijgen dan de mogelijkheid om zo wat kennis te vergaren. Artiesten moeten soms wat creatiever worden.
Fans kunnen met de moderne technieken steeds beter audio- en video-opnames maken van je concerten. Veelal verschijnen er opnames op Youtube. Kijk jij zelf wel eens naar clips van jezelf op dit bekende videokanaal?
– Bijna nooit! Als er ooit iets heel speciaals is gebeurd wil ik het nog wel eens terugzien, maar over het algemeen kijk ik niets terug. Ook lees ik geen dingen terug zoals verslagen of interviews. Ik maak gewoon heel graag muziek en wat anderen ervan vinden maakt me eigenlijk niet heel veel uit. Ik doe gewoon wat ik wil!
Op je site staat een blog waarin af en toe wat berichten van je staan en ook ben je een actief Facebooker en Twitteraar. Vind je het leuk om hier mee bezig te zijn?
– Ja, het werkt best wel verslavend. Op deze manier kom ik makkelijk in contact met vrienden en deel ik graag wat allemaal doe. Zo ben ik net nog naar de kapper geweest om mijn haar te laten doen voor de nieuwe videoclip en dit wil ik nog gaan Twitteren.
Het afgelopen jaar was je met regelmaat te zien in de Wereld Draait Door en ook bij andere radio- en tv-programma’s. Zou het je leuk lijken om zelf eens een programma te presenteren en waar zou het dan over gaan?
– Nou het lijkt soms wel makkelijk, even een programma presenteren. Maar het is best een moeilijk vak en ik heb wel een leuke babbel, maar er komt wel wat meer bij kijken. Natuurlijk is het wel leuk om te doen en zo heb ik bij Pinguin Radio ook al een programma mogen vullen met muziek, maar iets gaan presenteren gaat het niet worden. De komende tijd ben ik simpelweg bezig met veel spelen en alle aandacht is hierop gericht!
 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00