Home » Basement Critters – God Save Us As .Jpeg

Basement Critters – God Save Us As .Jpeg

door Filip van der Linden
125 views 2 minuten leestijd

Basement Critters zoekt al een paar jaar zijn weg in het Belgische metallandschap. De bandleden hebben verschillende achtergronden en interesses, maar als band kiezen ze voor metallic hardcore, wat we vroeger ook wel crossover thrash mochten noemen. Op hun album God Save Us As .Jpeg volgen ze dat recept perfect: de agressieve gitaren, melodielijnen en solo’s van de thrash, de pompende ritmes van de hardcore, de sloganeske cleane vocalen, het dreigende sfeertje, het kanaliseren van woede in energie en intensiteit, allemaal mooi volgens het boekje.
En meer dan dat. Herodad begint bijvoorbeeld heel ingetogen en emotioneel geladen, bijna als een powerballad, en vandaar bouwen de Basement Critters mooi op naar twee knappe gitaarsolo’s en  een intense finale. Toptrack. Op Gadget Generation lijken ze lange tijd zo’n tweede epische song in de maak te hebben, maar uiteindelijk landen ze na een lange en muzikaal-interessante aanloop bij een toch wat rommelige opeenvolging van ritmes en riffs. Waar ze het hele album door meesters zijn in de dosering en organische overgangen, loopt het net daar mis in de slottrack.
Deze Basement Critters schuren tegen een paar grenzen van de crossover thrash aan, bijna tot aan de sludge, stoner en atmosferische stuff aan, maar de kern blijft wel die energie van de metallic hardcore. De helft van de tracks verwijst in titel en lyrics naar de negatieve invloed van de technologie op ons leven. Een mooi concept dat ze consequent doortrokken in de albumtitel en het (spuuglelijke, maar wel opvallende) artwork en toch is het net niet voluit een conceptalbum. Daarvoor zitten er nog net te veel  tracks bij die weinig met het concept te maken hebben.  Enerzijds is het wat jammer dat ze niet voluit voor het concept gegaan zijn, omdat het een goede poging is om je als band te onderscheiden in dit genre, anderzijds lijkt een volledig album over hashtags, gadgets en app’s ook niet fantastisch aantrekkelijk.
Voor elke track valt wel wat te zeggen, maar de tracks die nog net iets beter zijn dan de andere, dat zijn dan Nobody From Nowhere, Liar, Lucifer en Point. Fans van pakweg Suicidal Tendencies, Rage Against The Machine, Machine Head en Prong zullen dit vast ook weten te smaken.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00