Home » Ironstone – We kunnen de negatieve situatie van nu niet onze toekomst laten bepalen

Ironstone – We kunnen de negatieve situatie van nu niet onze toekomst laten bepalen

door Maurice van der Zalm
194 views 8 minuten leestijd

Ironstone is een vrij jonge band uit Bendigo, Australië en speelt progressieve metal. Door sommigen wordt de band de nieuwe progressieve ontdekking genoemd. Na een aantal drastische bezettingswisselingen in de laatste jaren hebben ze in zanger Dan Charlton het ontbrekende puzzelstukje gevonden waarmee ze verder kunnen. Eind mei verschijnt de EP Prophecy en dat is de gelegenheid om leadgitarist Edward Warren een paar vragen voor te leggen.
Jullie zijn een vrij jonge band. Hoe hebben jullie elkaar ontmoet en besloten om een band te gaan vormen 
Edward: Vier van ons proberen dit jaar nog om het laatste jaar ( jaar 12) op ‘senior high school’ af te ronden. We kennen elkaar dus eigenlijk via school. Onze zanger Dan voegde zich bij ons ongeveer tien maanden geleden. Hij gaf me eigenlijk gewoon een lift met zijn auto toen ik een keer in een enorme regenbui langs de straat liep. Een heel toevallige ontmoeting met een zeer verrassende uitkomst.
Een paar jaar geleden hebben jullie een video geschoten met een zangeres. Nu is dat anders. Op welke manier is jullie muziek op de nieuwe EP Prophecy anders te noemen?
Edward: De muziek op Prophecy is precies de muziek waar we lang naar verlangen om te kunnen schrijven en spelen. We geloven erin om muziek te schrijven waarbij de kracht van de zang sterk naar voren komt en we zijn van mening dat Dan precies de juiste toon aanslaat op Prophecy. We zijn nog altijd heel trots op hetgeen we hebben gemaakt in het verleden en zijn van mening, voelen dat ons eerdere werk ons heeft geholpen om te werken wie en wat we nu zijn als band. Maar daarnaast geloven we ook echt dat we op Prophecy de beste muziek hebben gemaakt tot nog toe.
https://www.youtube.com/watch?v=aJzZX2hnugs
Even terug naar de video van Polarity waar jij de leadzang voor je rekening nam. Waarom ben je eigenlijk niet verder gegaan als zanger?
Edward: Ik stemde ermee toe om de leadzang voor mijn rekening te nemen in Polarity omdat we niet wisten hoelang het nog zou duren voordat we een nieuwe zanger gevonden zouden hebben. En we wilden gewoon niet verliezen waar we al die tijd al naartoe hadden gewerkt. We hadden er al zo hard voor gewerkt. Het is altijd een tijdelijke oplossing geweest. Ik heb nooit de zanger willen worden van Ironstone. Ik houd ervan om de achtergrondzang te verzorgen maar beschouw mezelf echt als eerste als gitarist. Dat is voor mij het belangrijkste. Daarbij is onze muziek erg ingewikkeld en waanzinnig moeilijk om te spelen en daarbij ook nog eens te zingen. Wanneer we optreden vind ik het heel fijn om het hele podium te gebruiken…om er echt een show van te maken. Wanneer ik op het podium toch gebonden ben aan een plek door de microfoon zou het mijn mogelijkheden om te ‘performen’ in de weg staan. Daarbij is Dan een veel betere zanger dan ik. Wanneer we hem vier weken eerder zouden zijn tegen gekomen zou hij waarschijnlijk ook Polarity hebben ingezongen. Het luisterde inderdaad zo erg nauw.
Je zei al dat Dan nu de zanger is. Op welke manier heeft hij invloed (gehad) op de nieuwe muziek? 
Edward: Dan heeft een sterke persoonlijkheid wanneer hij zingt. Soms klinkt hij ruw en krachtig. Andere keren laat hij veel emotie doorsijpelen. Hij is een zanger die de mogelijkheden heeft om licht maar ook zwaar en krachtig te klinken. En dat is alles waarop je hoopt bij een zanger in de band. Hij klinkt misschien meer als een hardrockzanger dan een traditionele progrockzanger, maar wij zien dat zeker als een pluspunt. Gewoon iets anders. We willen graag dat onze muziek ‘heavy’ is, maar daarbij ook melodisch om je helemaal te grijpen. We hadden zelf al een aantal composities geschreven voordat Dan bij de band kwam en hij vond dat geweldig. Toen we eenmaal begonnen met schrijven samen met Dan werden de composities alleen maar beter.
 
Bound is de eerste single van jullie nieuwe EP. Op welke manier is Bound representatief voor de muziek op de EP?
Edward: We brachten Bound vorig jaar november uit, maar er is een nieuwe verfrissende interesse in de compositie vanaf het moment dat we begonnen om de EP meer te promoten en dat is natuurlijk geweldig. We staan op het punt om de tweede single Downpur uit te brengen met een bijbehorende video op vrijdag 15 mei. Er zijn overeenkomsten te vinden maar ook verschillen op de tracks op de EP. Downpour is heel melodisch met een heel sterk refrein dat wellicht als anthem gezien kan worden. Killed A Man is geïnspireerd door rapmuziek en heeft ook wat ‘zwarte’ humor in zich. Better Unseen is op sommige plaatsen bijna thrashmetal en Origin en Hollow zijn toch aardig proggy en wel wat episch te noemen. De EP omhelst daarin dus een heel scala aan stijlen en emotie.

Jullie zijn jong volwassenen. Je zei zelf: “Prophecy is about acknowledging the overwhelming doubt of what the future holds and casting that aside in order to take control of our own reality.” Heb je angst voor de toekomst?
 
Edward: Ja. Met  alles wat er momenteel gaande is in de wereld denk ik dat iedereen wel op de een of andere manier bang is. Het is een nieuw ‘territorium’ wat we met z’n allen betreden en niemand kan je eigenlijk vertellen wat er allemaal aan de hand is. We horen sombere verhalen over allerlei onheil….dat niets meer hetzelfde zal zijn en dat is voor mij erg verontrustend. Al deze gedachten komen uiteindelijk terug in de boodschap die met Prophecy willen uitdragen. En hoewel we onze eigen toekomst niet kunnen voorspellen, kunnen we onze toekomst wel sturen door de acties die we kiezen en uitvoeren. We kunnen gewoon niet lui achterover blijven liggen om te besluiten dat de wereld één grote puinhoop is. We kunnen de negatieve situatie van nu niet onze toekomst laten bepalen.
Jullie hebben de EP Prophecy genoemd. Wat  is daar dan het idee achter?
Edward: Voorspelling. Maar niet een voorspelling die uitsluitend bepaald wordt door het lot. Het gaat er meer over dat je moet ‘acteren’ op zo’n manier dat je eigen voorspelling bewaarheid kan en mag worden. Ga ervoor met alles wat je hebt. Geen excuses. Zorg ervoor dat je een self-fulfilling-prophecy bent.
Je noemt TesseracT en Periphery als bands die een invloed hebben op jullie muziek. Op welke manier kun je jullie muziek vergelijken met dan van hen?
Edward: We zijn als een blok gevallen voor de complexe en technische muziek bij deze bands. We houden ervan om grenzen op te rekken, niet alleen als artiest, maar zeker ook als muzikant. Ik denk dat je zou kunnen zeggen dat we ervan houden dat we persoonlijk uitgedaagd worden en genoegdoening krijgen bij de muziek die we schrijven. We streven er ook altijd naar om het complete spectrum te benutten wat voor ons mogelijk is wanneer we muziek maken. Ik denk dat onze muziek vergelijkbaar is met hen omdat we evenals zij, hebben besloten om regels en beperkingen uit het raam te gooien en gewoon zijn gaan schrijven wat we voelen en waarvan wij vinden dat het gewoon enorm goed klinkt.
Straks is de coronacrisis misschien over. Wat wil je daarna bereiken?
Edward: Ons grootste doel is om met de band naar Europa te komen. We zijn er helemaal nog niet zeker van hoe of wanneer dat daadwerkelijk gaat gebeuren, maar het wel ons meest belangrijke doel. In de zeer directe nabije toekomst willen we ons graag weer laten horen in de lokale scene van Melbourne; zeker ook om mensen weer te ontmoeten. We missen dat zo erg momenteel. Eerlijk gezegd willen we in dit stadium gewoon elkaar weer dolgraag zien.
Ik heb mezelf afgevraagd of jullie de nieuwe progbelofte zijn uit Australië. Hoe zie jij jezelf/Ironstone in het progressieve genre?
Edward: Nieuw, bescheiden en hongerig. We zijn jong en erg nieuw vooral voor de lokale progscene hier en er zijn heel veel ontzettend goede bands hier. We zijn allemaal hard aan het werk, hebben ontzettend veel respect voor elkaar en proberen onze plek in de scene hier te verdienen. We zijn vooral heel gedreven.
Wat kunnen we nog meer verwachten van Ironstone na de release aan het einde van mei?
Edward: Na het uitbrengen van de EP willen we nog drie singles en video’s uit gaan brengen. Hoe het schema gaat lopen is echter afhankelijk van hoelang de lockdown nog aanhoudt. Zo gauw het kan gaan we aan de slag om de nieuwe video te filmen. Natuurlijk kijken we er ook naar uit om weer te gaan oefenen en om live te gaan spelen. Dat kan echter nog wel heel lang gaan duren, dus we moeten ook flink aan het werk met het promoten van de EP online en proberen om onze fanbasis te vergroten. Dat is het enige dat we nu kunnen doen wanneer we niet in de gelegenheid zijn om op te treden.
Dank  je wel Edward. Eind mei gaat de review van jullie EP op onze site verschijnen, maar eerst zal de nieuwe video uitkomen.
Edward: Ik wil jou bedanken dat je ons de gelegenheid hebt gegeven om ons te etaleren en te promoten.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00