Home » Beyond God – Perfectionistisch en ambitieus

Beyond God – Perfectionistisch en ambitieus

door Jochem van der Steen
94 views 4 minuten leestijd

Ik had onlangs de eer een bezoekje te brengen aan de woning van Twan Smolders, de gitarist van een toffe nieuwe band, Beyond God om hem en drummer Ferry Guns te interviewen.
Beyond god is een band die onlangs voor het publiek het levenslicht zag maar al enkele jaren onderwater bezig is. Een jaar of 5 geleden begon Ferry zijn muzikale project. Van huis uit is hij drummer en hij was al zelfstandig bezig met het samenvoegen van orkestrale passages met zwaardere metal riffs. Uiteindelijk via advertenties wist hij andere muzikanten te vinden die hij aan zijn project toevoegde. Uiteindelijk wilde hij toch ook graag iets op het podium kunnen neerzetten. Deze zoektocht duurde anderhalf jaar, maar uiteindelijk ontstond er een verzameling met bandleden waarbij dan toch echt klikte. Beyond God is dan ook niet een garagebandje van een stel vrienden die thuis wat jammen en een band beginnen.
Ferry had de basispartijen al liggen, Twan bracht daar zijn eigen gitaargeluid bij in. Zangeres Cynthia heeft de teksten geschreven van bijna alle nummers. Twan  is verantwoordelijk voor de tekst van het  nummer ‘’Passion” dat is geïnspireerd door de film Braveheart. In de nummers van Beyond God is de muziek en de sfeer het allerbelangrijkste, dan de teksten. Het is belangrijk voor de band dat de composities gewoon kloppen en prettig klinken. Niet perse de teksten, grote solo’s of persoonlijk vertoon maar het grote geheel. Eerdere bandleden wilden erg de nadruk leggen op bijvoorbeeld de riffs, terwijl het idee achter de muziek was een organisch geheel neer te zetten. Het feit dat alle bandleden dit idee begrijpen maakt deze bezetting tot een geslaagde.
De brede muzikale achtergrond van de band is terug te horen op de nummers. Zo kun je in de riffs de progmetal invloeden terug horen van Twan en bands als Meshuggah, Sigur Ros, Dream Theater en Riverside. Ferry heeft jarenlang popmuziek gespeeld, maar raakte later, onder andere beïnvloed door Delain, weer geïnteresseerd in zijn eerdere liefde, metal. Cynthia heeft dan weer een wat klassiekere achtergrond.
Als debuut is bewust gekozen bandvoor een EP. De band heeft 10 nummers klaar, maar een EP leek ze een prima en overzichtelijke manier om zich zelf in de kijker te spelen bij podia en platenmaatschappijen. Het was niet zo moeilijk de juiste nummers uit dit tiental te selecteren. Het is een goede mix geworden van wat de band te bieden heeft, niet perse de beste nummers. De band staat namelijk 100% achter elk nummer. Het zijn dan ook allemaal perfectionisten .Er zit dan ook veel studiotijd in de EP. Toen de EP klaar was naam Ferry zijn familie uit eten om dit te vieren,  maar toch wilde hij die zelfde avond  nog wat laatste wijzigingen aanbrengen. Deze ambitie is dan ook terug te horen in de studio-uren en goede productie. Maar ook in het projectmatig werken met zoeken naar optredens en reviews etc.
De muziek zal fans van bands als Within Temptation , Delain en After Forever aanspreken alsook de breder georiënteerde metalliefhebber.
De site van de band, http://www.beyondgod.nl/ is gemaakt door vriend. Het artwork van de EP is afkomstig van een Canadese kunstenares, gevonden na heel wat uurtjes zoekwerk op internet en daarna nog bewerkt met Photoshop door Twan. In de toekomst wil de band nog meer zelf doen van dit soort dingen. Ferry geeft toe dat de band niet alleen bestaat uit perfectionisten maar ook uit controlfreaks.
Als ze terugkijken willen ze zeker zijn dat ze er alles aan gedaan hebben van de band een succes  te maken.
Als ik ze de vraag stel die ik elke band bij een interview stel, “Whisky of bier?” antwoorden beide heren zonder nadenken “whisky”, waarbij Twan wijst naar de kwaliteits whisky die op een plank in zijn huiskamers staat.
Binnenkort, 15 november, is het mogelijk deze band live te zien bij Podium 10 in Bladel. Daar zullen ze laten horen dat ze hun geluid ook live kunnen neerzetten.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00