Home » Blackmore's Night – Een Interview Met Candice Night

Blackmore's Night – Een Interview Met Candice Night

door Edwin Knip
364 views 8 minuten leestijd

Na een stilte van zes jaar verscheen er weer een nieuw album van het duo Blackmore’s Night, bestaande uit Ritchie Blackmore en Candice Night. Een mooie gelegenheid om Candice een paar vragen te stellen.
Om te beginnen wil ik de complimenten overbrengen voor het nieuwe album, het klinkt geweldig. Is het uiteindelijk geworden wat je in gedachten had?
Candice Night; Dank je wel! Ik denk niet dat we een bepaald doel voor ogen hebben als we beginnen met opnemen. het creatieve proces ontvouwt zich als we starten en de muziek geeft ons de richting die het wil gaan. Wij proberen dat te sturen en genieten van die momenten. Maar we zijn erg blij met het resultaat. Elk nummer vertelt een eigen verhaal en heeft een sterke eigen identiteit, en dat is iets waarvan we hopen dat het gebeurt.
Het is het eerste album in zes jaar tijd, waarom duurde het zo lang?
Candice Night: In feite hebben we een nieuwe dubbelaar van ons Kerst album Winter Carols in 2017 uitgebracht, met de originele nummers en een tweede cd met ander kerstnummers, aangevuld met andere versies en video’s van die nummers, inclusief een Duitse versie van Chrismas Eve. En in datzelfde jaar, waarin we twintig jaar bestonden, brachten we de dubbelaar To The Moon And Back uit en hebben we onze fans gevraagd hun favorieten van ons oudere materiaal door te geven. Die nummers hebben we op één cd gezet, op de tweede cd hebben we nieuwe nummers gezet, aangevuld met niet eerder gepubliceerde persoonlijke beelden van de band tijdens een tour.
2018 was voor ons een zwaar jaar, emotioneel gezien. Ritchie verloor zijn enige broer aan longkanker. Daarna overleed één van zijn dierbaarste vrienden, Jimmy Tornado Evans ( van de band The Three Musketeers waar Ritichie in speelde voordat hij bij Deep Purple kwam), onze geliefde zestienjarige kat overleed de dag nadat we thuis gekomen waren van een tour en ten slotte verloor mijn vader in december zijn strijd tegen kanker. Het was verschrikkelijk, ik wilde echt niet meer zingen, spelen of iets schrijven. Maar toen 2019 begon en Ritchie met nieuwe muziek kwam, vond ik kracht in het schrijven van teksten voor de nummers. Het viel mij op dat toen mijn vader overleed er overal witte veertjes verschenen, op de raarste plekken, in huis, in de auto. Ik vertaalde ze naar tekenen dat hij nog steeds bij mij was en zette dat idee om in de tekst voor Feather In The Wind.
Dus dit album hielp ons om er weer bovenop te komen nadar we in een diep dal zaten. We wilden het in 2020 uitbrengen maar toen de pandemie uitbrak, viel alles stil. Dat we het dit jaar uit kunnen brengen past perfect aangezien we allemaal een moeilijke tijd hebben gehad in 2020 met de angst en het onbekende. Omdat dit album ons hielp, hoop ik dat het dit ook doet met mensen die door moeilijke tijden gaan vandaag de dag, ze zullen wat Natures Light nodig om hebben om op hun te schijnen en ze te genezen.
Het verhaal van het nieuwe album is dat de natuur de echte koningin is. Ben je bezorgd over het milieu en wat mensen doen met deze plek waar we wonen?
Candice Night: Ik ben daar al heel lang bezorgd over. De planeet waar we op wonen heeft de perfecte balans van de elementen, natuur is pure magie en er gebeuren dagelijks wonderen voor onze ogen. Als je een flinke teug verse lucht inademt en je wordt er geestelijk helderder van, kun je de natuur daarvoor danken. En ook voor alles wat de natuur ons allemaal geeft, werkelijk alles, we nemen het allemaal als vanzelfsprekend aan en behandelen deze planeet zo slecht.
Ik kan alleen maar hopen dat als je betrokkenheid bij een paar mensen kan bewerkstelligen, zij een verschil kunnen maken. In hun achtertuin bijvoorbeeld, en dat zal weer een inspiratie zijn voor hun buurt, hun stad, hun provincie, hun land, je kan echt alleen maar hopen dat het zich uitspreid als je het goed voorbeeld geeft. En dat zal de verandering moeten zijn die je wilt zien in de wereld, dit zal zal het beter maken voor ons allemaal. Je kan beginnen met kleine dingen om het verschil te maken. Ik leer mijn kinderen om respect te hebben voor de natuur en deze te beschermen. Ik zou het geweldig vinden als andere dit ook doen en zo ook een voorbeeld worden.
Op het album staat een nieuwe, adembenemende versie van Wish You Were Here. Waarom is het nummer opnieuw opgenomen?
Candice Night: We werden verliefd op het nummer vanaf het moment dat we het hoorden. We hebben het op ons album Shadow Of The Moon uit 1997 gezet. Maar dat was ons eerste album, en hoewel mijn zang toen onschuldig klonk, zoals het nummer toen nodig had, wilden we het nummer dat we al bijna 25 jaar live spelen, krachtiger vocalen meegeven om het nummer anders te benaderen en te interpreteren. Wish You Were Here is één van de nummers die de fans altijd aanvragen als we live spelen. Dus wilden we een versie opnemen die dichter bij de versie ligt zoals we die al 25 jaar live spelen.
Er is veel variatie op het nieuwe album. Darker Shade Of Souls bijvoorbeeld wordt gedomineerd door orgel en etherische zang. Going To The Faire is een traditioneel klinkend folk nummer. Hoe beslis je welke nummers op een album komen?
Candice Night: Ritchie komt altijd met de melodieën voordat ik er teksten voor schrijf. Als hij een hartverscheurend emotioneel instrumentaal nummer heeft opgenomen, zal hij daarna een licht en vrolijk nummer opnemen om zich te bevrijden van de last. Ons genre muziek is erg gevarieerd, dat is de reden dat dit project interessant blijft. We hebben nooit het geval dat we maar één soort muziek spelen, we zijn blij dat we in de band de creatieve vrijheid hebben om alles te doen wat we willen.
Vorig jaar verrasten jullie ons allemaal met die mooie Kerstmis EP, denken jullie er over na om een volledig Kerst album op te nemen, of was het een eenmalig project?
Candice Night: Absoluut. Oorspronkelijk was dat ook het plan. Alhoewel we de dubbelcd Winter Carols in 2017 hebben uitgebracht, hebben we een groot aantal andere nummers die we zouden willen spelen voor ons volgende Kerst album. Maar toen we de nummers opnamen voor Here We Come A-Caroling, hadden we de intentie om later terug te gaan naar de studio om de rest van het album op te nemen. Maar toen sloeg de pandemie toe en tegen de tijd dat het Kerstmis werd, stond ons album Natures Light op on-hold, onze tour ging niet door en we wisten dat onze fans het moeilijk zouden hebben tijdens de feestdagen, omdat ze vrienden en familie niet konden zien, omdat ze niet de gebruikelijke warmte van deze feestelijke dagen. Dus we bedachten dat het beter zou zijn om de nieuwe nummers als speciaal cadeau voor onze fans uit te brengen zodat ze iets hadden wat kon helpen om deze dagen door te komen. Het was geen volledig album, maar het was alles wat we op dat moment hadden en we wilden dat de fans dit kregen. We hebben plannen om de rest van het album ergens in de toekomst af te maken.
Is er een kans, als alles weer normaal wordt, dat jullie in de nabije toekomst op komen treden in Nederland? En wat kunnen we van een live show verwachten?
Candice Night: Ik hoop het echt. Het is lang geleden dat we in Nederland geweest zijn en we hebben hele goede herinneringen aan de shows die we daar hebben gedaan. Live spelen is altijd interessant want Ritchie verandert altijd de setlist, de solo’s en de arrangementen als we beginnen. We houden er van om verzoeken van de fans te spelen en als iedereen mee doet. Het is als een feestje in ons huis, of een intieme privé show en we nemen de fans mee op een emotionele muzikale reis langs onze nummers. Maar je zult nooit twee keer dezelfde show zien. Ritchie is altijd aan het veranderen. Het is absoluut een show waarvan de hele familie kan genieten, een groot aantal mensen verkleedt zich altijd om deel uit te maken van het feest. En dan is er het briljante spel van Blackmore, elektrisch, akoestisch of wat dan ook, hij staat er, de hele show!
Wat is jouw dagelijkse routine in deze COVID19 tijd?
Candice Night: Op dit moment, een jaar later, zijn beide kinderen weer fulltime naar school waar ze maskers dragen. Ik sta om 06:40 uur op met hen om ze klaar te maken voor school. Daarna doe ik de hele dag interview om Natures Light te promoten, tot dat de kinderen thuis komen. Dan maken we onze dagelijkse wandeling in het bos of op het strand, ik help ze met hun huiswerk, neem ze mee naar naschoolse activiteiten, ga naar de supermarkt, maak avond eten, breng de kinderen naar bed , doe de was en ik ga samen met mijn man schrijven aan nieuwe nummers of we doen nog wat e-mail interviews tot 2 uur in de ochtend. We zin van nature mensen die graag thuis zijn en gaan niet zo vaak naar overvolle plekken dus ons levensritme is niet echt verandert. We dragen wel onze mondmaskers en we zijn erg gebrand op het wassen van onze handen en dergelijke. We hebben geluk tot zover geluk gehad. Maar we doen wat we moeten doen om zeker te zijn dat we veilig en gezond zijn en blijven. En ik wens jullie allemaal veiligheid en een goede gezondheid toe.
Fotografie: copyright earMUSIC_credit Michael Keel

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00