Home » Call It Off – Effenaar (Eindhoven) 23/12/2017

Call It Off – Effenaar (Eindhoven) 23/12/2017

door Maurice Tonies
261 views 5 minuten leestijd

Wat was het een ontzettend goed jaar voor Call It Off. De poppunkgroep uit Eindhoven werd uitgeroepen tot 3FM Serious Talent, zette menig festival op zijn kop en met het tekenen van een albumdeal bij Sony Music werden nog meer grote stappen gezet. Om het succes van de groep te vieren keren de heren terug naar hun hometown Eindhoven waar de kleine zaal van de Effenaar zich opmaakt voor avond vol punkrock!
Om de stemming er goed in te krijgen zijn er twee voorprogramma’s ingeschakeld. Het bal wordt geopend door TUSKY, die het afgelopen jaar tijdens de Popronde ook overal garant stonden voor een feestje. De tijden van John Coffey zijn helaas voorbij, maar gitarist Alfred heeft zijn instrument niet aan de wilgen gehangen. Samen met zijn nieuwe kornuiten van TUSKY gaan ze er vol overtuiging tegenaan en zorgen ervoor dat het publiek gaat dansen. Call It Off heeft veel jeugdige fans naar de Effenaar weten te lokken en vooraan staat een jong stelletje continu rare dansjes te doen. Dit is ook het rockende TUSKY niet ontgaan en ze worden het podium opgeroepen, waarna ze hun allereerste  stagedive niet mag uitblijven. TUSKY speelt hard en eigenlijk is aan het begin van de set de zang bijna niet te volgen, maar het rockt, tiert en schudt. Eindhoven is dan ook goed opgewarmd!
Vervolgens is het de beurt aan de oudgedienden van I Against I. Terwijl menig bezoeker misschien nog in de luiers rondliep ging deze band al van festival naar festival. Je hoeft dan ook aan deze band niet uit te leggen hoe ze een zaal op de kop kunnen zetten. Er ontstaat een moshpit en de menigte gaat lekker los. I Against I heeft de afgelopen tijd niet stilgezeten en kondigt aan dat er volgend jaar een nieuw album aan gaat komen. Vol trots vertellen ze dat hun muziek via Spotify te horen is, maar ook dat ze een ouder album verkopen wat via een vrije donatie aan te schaffen valt. I Against I is op pad om nieuwe zieltjes te werven en ook de jeugd gaat uit hun dak. Het is ook punkrock-to-the-max en oude tijden herleven. Punkrock will never die!
Daarna is het nog even geduld hebben voordat het hoofdprogramma aanvangt. Er klinken bekende punkrocknummers door de zaal en er hangt een vrolijke sfeer. Er wordt veel meegezongen, maar als Kim Lian’s Teenage Superstar klinkt gaat een groepje vriendinnen helemaal los. Laten we het een guilty pleasure noemen. Vervolgens is het tijd voor de zogenaamde Homecoming-show van Call It Off. Bij de eerste twee bands ging het publiek al aardig los, maar bij het horen van de eerste tonen van Call It Off gaat het echt helemaal los. Dat is ook de verdienste van de punkrockers die het publiek direct opzwepen en doen feesten. De fans zingen de teksten woord voor woord mee en als na een paar nummers de hit Scream Your Heart Out wordt ingezet verandert de kleine zaal in Effenaar in een groot speelpaleis. Werkelijk elk opblaasbaar speelobject is bij een speelgoedwinkel ingekocht en wordt de Effenaar in geslingerd. Opblaasbare bananen, strandballen, gitaren , van alles vliegt door de lucht en verhoogt de feestvreugde. Het leidt wel enigszins af, maar de stemming zit er nu compleet in. Nadeel is wel dat de opblaasbare objecten ook regelmatig richting het podium vliegen, maar gelukkig is Call It Off wel zo sportief om alles weer terug de menigte in te delegeren.
De setlist bestaat uit veel nummers van hun album Abandoned, maar ook mogen oudere nummers niet ontbreken. Zo kondigt de zanger aan wat nummers te spelen die ze eigenlijk bijna nooit spelen. Zo is deze Homecoming-show ook speciaal voor de diehard fans. De fans genieten van de verrichtingen van hun helden, maar dat kan ook bijna niet anders. Continu zwepen alle bandleden het publiek op en zien we ze glimlachen van oor tot oor. Men maakt tussendoor wat grappen met elkaar en de stemming zit er lekker in.  Ook bewijst men dat ze het experiment niet schuwen en zo gaat de zanger de zaal in om in het midden een klein akoestisch liedje te brengen. Alle mobiele telefoons gaan aan de lichtjes zijn niet meer te tellen. Helaas blijkt niet iedereen dit mooie moment tijdens Emily te waarderen en het nummer wordt ruw verstoord, waarbij de drummer bijna de confrontatie opzoekt. Gelukkig herpakt hij zich en drumt zijn frustratie eruit. Geen ruzie tijdens een Homecoming-feestje wel? Anderhalf uur ligt het publiek aan de voeten van Call It Off en het blijft maar feest. De strandballen blijven door de lucht vliegen, ook als het laatste nummer wordt aangekondigd. Het is niet het enige wat door de lucht gaat in de Effenaar. Zo zien we wat stagedivers en crowdsurfers de revu passeren, een echte punkrockshow maakt zich meester.  Call It Off weet wel hoe ze een feestje kunnen vieren, zo komt er ineens een kerstman het podium opstormen die trompet speelt en ook deze beland in het publiek. Aan het einde van het optreden waagt Call It Off zich wederom aan een experiment. Lukt het om op een rubberbootje over het publiek te gaan en ook nog eens gitaar te spelen? Het antwoord is hierop volmondig ja en zo zien we dat de heren alles uit de kast hebben gehaald om er een mooie avond van te maken en te bewijzen dat ook punkrock in Nederland nog springlevend is. Kunnen we volgend jaar weer op een mooie Homecoming-show rekenen?
Foto’s door Patrick Spruytenburg – Rockportaal.nl


 

 

 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00