Home » Candlemass – Een Interview met Leif Edling

Candlemass – Een Interview met Leif Edling

door Edwin Knip
175 views 3 minuten leestijd

De nieuwe EP van Candlemass sluit mooi aan op het laatste album The Door To Doom. De band is productief en bracht de laatste jaren elk jaar wel wat nieuws uit. Tijd voor een interview.
Naar welk muziek luisterde je als tiener?
Edling: Als tiener luisterde ik voornamelijk naar NWOBHM. Ik was vooral gek van bands als Iron Maiden, Angelwitch, Venom en Motorhead ondanks dat deze eigenlijk voorliepen op NWOBHM. Maar ook Anvil, Accept, Manilla Road, warlor, Cirith Ungol, Pentagram etc hebben een grote invloed op mij en Candlemass gehad. Het is onmogelijk om te zegeen wie de grootste invloed heeft gehad, ik hield van al deze bands.
De laatste release The Pendulum EP bevat nummers die over waren van de The Door To Doom sessies. Zijn er nog meer nummers uit deze sessies de we nog niet gehoord hebben? En gaan deze ook nog officieel uitgebracht worden?
Edling: Ik denk dat een album en zes extra nummers meer dan genoeg is, ha ha.
Hoe componeren jullie de nummers? Doen jullie dit samen als band of is er één persoon die met de teksten of de muziek komt?
Edling: I doe eigenlijk alles zelf. Maar alles klinkt natuurlijk 100 procent beter als de band zich met de nieuwe nummers gaat bemoeien. Producer Marcus Jidell is ook belangrijk voor mij met zijn kennis van opnemen en zijn gitaarspel. Ik hou er van met hem te sparren en het eind resultaat is meestal altijd erg, erg goed!
Hoe ziet jouw dagelijkse indeling er uit in deze COVID19 tijd?
Edling: Ik lees erg veel, ik relax en ik wandel in het bos hier dichtbij. Soms neem ik een (erg lege) trein naar een platenzaak in de stad dat erg dicht bij het station ligt om mijn honger naar vinyl te stillen.
Wat is het eerste dat je gaat doen, met de band, als de lockdown wordt opgeheven?
Edling: De hele herfst is volledig vol geboekt dus als deze optredens niet geschrapt worden, hebben we onze handen vol. Maar als ik realistisch ben zal het merendeel geschrapt worden en doorgeschoven worden naar 2021. En dat is echt balen, maar we kunnen er niets aan doen. De Corona-ellende gaat gewoon niet zo snel weg als we allemaal gehoopt hadden.
Overwegen jullie ook om in Nederland op te treden in de nabije toekomst, als alles weer terug is naar normaal?
Edling: We hebben altijd interesse vanuit Nederland en we vinden het geweldig om daar op te treden!
Wat is de grootste kik om in een band te spelen en succes te hebben?
Edling: Toen in 2019 The Door To Doom uitkwam, hadden we een geweldig jaar. Geweldige reviews en we hebben veel geweldige live shows gedaan. We zijn zelfs hoofdact op sommige festivals geweest. En dat werd bekroond met een US Grammy nominatie en een prijs in Zweden. Dat is de grootste kik….een jaar als dit.
Wat zijn de plannen voor de nabije toekomst?
Edling: De hele woning waar we wonen van vloer tot dak schoonmaken. De kelder en onze twee balkonnen moet gerepareerd worden. Werk dat ik lang geleden al gedaan zou moeten hebben, maar nu ik tijd heb is er geen excuus meer.
Fotografie: Linda Åkerberg

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00