Home » Chiff Chaffs – Up To No Good

Chiff Chaffs – Up To No Good

door Filip van der Linden
849 views 2 minuten leestijd

De Chiff Chaffs komen uit de Belgische stad Kortrijk en deze grofgebekte vogels zitten op het kruispunt van de trashy garage, surf, rockabilly en horrorpunk. Er zijn slechtere plekken om te vertoeven.

De bandleden verdienden hun sporen in of bij o.m. Garbage Bags, Sect’s Tape, Anus Nocturnum, Adios Pantalones, Bayacomputer en Los Bonobos. Als de Chiff Chaffs bestaan ze nog niet zo heel lang. Vorig jaar was er al de vinyl-single Filthy Kicks op Hopville Records, het label van hun stadsgenoten Freddie & The Vangrails en dit jaar is er hun debuutalbum Up To No Good dat mooi bij het Britse label Trash Wax uitkomt, waar ook Messer Chups, Fifty Foot Combo en The Bonecollectors hun muziek tot zwart goud laten persen.

Messer Chups en Fifty Foot Combo zijn meteen goede referenties voor wie nog niet helemaal mee mocht zijn over welke richting de Chiff Chaffs uitgaan, net als Batmobile, Les Robots, Unwanted Tattoo en Reptilians From Andromeda. Een aantal tracks op Up To No Good zijn instrumentaal en hebben dan een retro-look & feel. Andere hebben een punky tempo en zijn lekker grofgebekt en opruiend.

Het vinyl van Up To No Good heeft een tjif-kant en dan natuurlijk ook een tjaf-kant. De Chiff-side begint met Twist De La Lys, een zweverige ode aan de Kortrijkse rivier de Leie. In de zang op Hey Gurl!!! zit een vibrato die onbetaalbaar goed gedaan is. Inzake compositie zat er evenwel misschien wat meer in deze song. Dat maken ze goed op Red Light: wat een heerlijk-tergende spanningsopbouw! Daardoor kleurt de daaropvolgende instrumental (Kawabunga) net iets minder fel, maar I Ain’t Dead is dan weer een smerige uppercut. Last Robbery heeft een bas-intro die zeker nog wat langer had mogen duren.

De Chaff-side van het album begint met het eerder brave Wrong Again. Het instrumentale Fuego Fuego klinkt als The Shadows op een dieet van speed of mdma. Het schreeuwerig gezongen Blood On The Bed heeft intrigerende lyrics. Dan komen er nog het springerige caffeïne-shot Black Coffee en een opgedreven versie van The Fly van The Mummies, met een hoofdrol voor toetsenist Nolf Kaka.

Dat deze Chiff Chaffs hun debuut kunnen uitbrengen op een Brits label leek op papier misschien wat hoog gegrepen, maar nu we Up To No Good gehoord hebben, zijn we overtuigd van hun internationale klasse.

 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00