Home » De Heideroosjes – Effenaar (Eindhoven) 22/10/2022

De Heideroosjes – Effenaar (Eindhoven) 22/10/2022

door Maurice Tonies
433 views 5 minuten leestijd

In 2019 maakten de Limburgse punkrockformatie De Heideroosjes hun comeback. Ter ere van het 30-jarige bestaan van de band werden de instrumenten weer omgehangen en dat smaakte al snel naar meer. De Heideroosjes waren lekker op dreef totdat ineens Corona om de hoek kwam zetten. Optreden zat er even niet in, maar nieuwe muziek uitbrengen des te meer. Van uitstel kwam echter geen afstel. De rode “I’m Not Deaf I’m Just Ignoring You”-shirts mogen weer uit de kast. De Heideroosjes staan weer klaar om de podia te bestormen!

De nieuwe tour van De Heideroosjes kent een valse start, maar wel een met een vrolijk randje. Frontman Marco Roelofs is vader geworden en de band heeft wegens dit heuglijke feit twee shows moeten verplaatsen. Hierdoor is de show in de Effenaar de allereerste clubshow van De Heideroosjes in drie jaar tijd. Iedereen wil dan ook bij deze show zijn, het bordje uitverkocht is dan ook al een tijdje uit de kast gehaald.

Om de zaal in Eindhoven in de juiste sfeer te krijgen is Tim Vantol ingeschakeld. Samen met zijn band verwent hij  het publiek in de grote zaal van de Effenaar met een prima optreden. Jarenlang was Tim Vantol actief in de hardcore- en punkscene, maar doet het ondertussen iets rustiger aan. Laten we zeggen dat hij de punkrock heeft weten te mengen met een vleugje folkrock die overigens enorm doet denken aan Frank Turner, die eigenlijk eenzelfde pad heeft bewandeld en dit ook zeer succesvol doet. Ook neigt deze muziek naar grote voorbeelden zoals Bruce Springsteen. Tim Vantol is dan ook een enthousiaste performer die soms een tikkeltje te veel op de praatstoel wil zitten. Ook hij is enorm blij om weer op het podium te mogen staan èn natuurlijk te mogen openen voor zijn helden van De Heideroosjes. Vol lof praat hij dan ook over het moment dat het album Fifi in zijn leven kwam. Zo heeft iedereen wel een mooie herinnering aan De Heiderrosjes.

Het is dan ook de Limburgers om de fans van nog meer mooie herinneringen te gaan voorzien. Allereerst doven de lichten in de grote zaal en klinkt het alom bekende intromuziekje. Vervolgens slaat meteen de vlam in de pan, het publiek komt direct in beweging als De Heideroosjes opener Break The Public Peace inzetten. Na al die jaren is het publiek de teksten niet vergeten, woord voor woord worden de teksten meegebruld en de vuisten gaan de lucht in. De sfeer zit er dan ook meteen in, de show is aan! Frontman en mede-Effenaar-programmeur Marco Roelofs waant zich dan ook in een warm bad en dat al slechts na een paar minuten. Het is dan ook warm in de Effenaar, het publiek en de band voelen al snel de eerste zweetdruppels, het is voor De Heideroosjes dan ook alweer een tijdje geleden dat ze op het podium hebben gestaan. De Limburgers hebben overigens in die tussentijd niet stilgezeten. Gedurende de pandemie bracht de band de EP Infocalyps uit en ook daarvan staan een aantal nummers op de setlist en zelfs deze songs worden volop meegezongen.

Het is dan ook goed toeven in de Effenaar. Nummers zoals Time Is Ticking Away, Lekker Belangrijk en We’re All Fucked Up hebben na al die jaren niet aan kracht ingeboet, de keeltjes gaan wijd open en we zien in een band die voor het gevoel nooit is weggeweest. Het voelt dan ook raar als Marco Roelofs vertelt dat het album Kung-Fu  dit jaar alweer 25 jaar geleden is uitgebracht en dat dit tevens een mooie reden is om een aantal nummers van dit album te spelen. De praatgrage frontman is overigens behoorlijk in zijn nopjes. Naast anekdotes over het opnemen van het album mogen hedendaagse thema’s niet worden overgeslagen. De oorlog in Oekraïne, het werken als programmeur voor de Effenaar, maar ook het kersverse vaderschap passeren de revue, De verhalen zijn overigens niet heel lang, want er moet natuurlijk wel muziek klinken door de grote zaal.

Na het blokje Kung-Fu staan er nog heel wat klassiekers op de setlist. Nagenoeg elke song is raak, Het maakt dan ook niet uit of de band in het Nederlands of in het Engels zingt. Crowdsufers gaan door de zaal en de een-na-andere moshpit ontstaat. Een groter feest kan men zich vanaf het podium niet wensen, wat moet het er fantastisch uitzien als je jouw publiek een grote circlepit ziet bouwen. Ook moet het er feestelijk uitzien als iedereen de handen op elkaar doet voor Klapvee, volop meedoet op Sjonnie & Anita, of helemaal losgaat op I’m Not Deaf, I’m Just Ignoring You.

De Heideroosjes kunnen dan ook niets verkeerd doen vanavond in de Effenaar. Muzikaal is alles na al die jaren ook nog steeds dik in orde, we zien een band in topvorm en dit optreden smaakt als toeschouwer alleen nog maar naar meer. Het lijkt ons dan ook niet uitgesloten dat we de band tijdens deze clubtour nog een keer vaker gaan aanschouwen en anders mag volgend jaar toch een festivaltour niet ontbreken toch? Zelf hebben de heren gezegd nog geen idee te hebben wanneer deze reünie weer gaat stoppen. Als het aan ons ligt gaan deze heren nog vrolijk een aantal jaar door, bands zoals deze zijn schaars te noemen in het Nederlandse circuit. Het afsluitende United Scum smaakt alleen nog maar naar meer!

 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00