Home » Delain – Dynamo (Eindhoven) 28/03/2015

Delain – Dynamo (Eindhoven) 28/03/2015

door Patrick Spruytenburg
95 views 4 minuten leestijd

De laatste keer dat ik Delain zag, was als voorprogramma van Sabaton in de 013. Een beetje vreemde eend in de bijt qua genre, want beide bands trekken toch een totaal verschillend publiek. Tot overmaat van ramp voor Delain speelde Battlebeast als opener. Muzikaal in het zelfde genre als Sabaton, maar het is vooral de energieke impact van een show van deze band waar niet veel bands tegenop kunnen. Gevolg is dat Delain een beetje tussen wal en schip viel tussen 2 hardere bands. Dat dit een ‘inkakmomentje’ was, was duidelijk aan de zaal te merken. Vanavond staan ze met support Xandria in Dynamo te Eindhoven. 2 bands die vele overeenkomsten hebben, en een publiek wat op dit genre muziek afkomt. Het is bij voorbaat al duidelijk dat Delain vanavond wel de hoofdrol gaat vervullen.
xandria @ dynamo - foto patrick spruytenburg - 006Het is aan de Duitse symfonische metal band Xandria om het publiek gedurende het eerste half uur van de avond te vermaken. Xandria is een band met een flink verleden voor wat betreft zangeressen, maar sinds 2013 is de eer aan ‘onze’ Dianne van Giersbergen om het gezicht en de stem van de band te zijn. Het is voor mij de eerste keer dat ik de band live zie, hoewel ik de albums wel ken. Lekker in ‘t gehoor liggend, catchy en niet te gecompliceerd. Zo klinkt de band op CD, en zo klinkt de band ook live. Het is een prima show met een mix van ouder en nieuwer werk. Het publiek, waarvan de die-hard fans al uren voor aanvang voor de deur stonden, smullen er van en blèren ieder nummer van voor tot achter mee. Een prima stemming in een goede volle concertzaal van Dynamo is het gevolg.
delain @ dynamo - foto patrick spruytenburg - 014Delain gaat een stapje verder: het is allemaal net wat bombastischer, wat theatraler. De muziek, maar ook de show. Op strategische plekken op het podium zijn spots geplaatst zodat zangeres Charlotte Wessels er op zo veel mogelijk plekken op haar voordeligst uitziet. Tot groot genot van de vele ‘fotografen’ (er gelden schijnbaar geen restricties voor fotoapparatuur, en het aantal camera’s is enorm!), er moeten vanavond toch heel wat gigabytes aan foto’s geschoten worden… Gedurende de avond wordt mij iig duidelijk dat de show een diepere indruk achterlaat dan de vorige keer. Vanavond draait het om Delain, en dat is waar de fans voor komen. Ook muzikaal gezien is er weinig op aan te merken, maar laten we eerlijk wezen: van een band die intussen 13 jaar bestaat mag je ook wel wat verwachten.
Pluspunt is dat de band de geënsceneerde (zo komt een female fronted metal show vaak op mij over) theatrale show doorbreekt met een aantal spontane momenten: er is aandacht voor een jarige fan en een fan met een jubileum: het 100e (!) Delain concert.
Na anderhalf uur gaat de stekker er toch uit. Toch is dit niet het einde van de avond, maar voor vele fans pas het begin: beide bands begeven zich onder de bezoekers in het atrium en nemen ruim de tijd om een kort babbeltje met de fans te maken, handtekeningen op zojuist aangekochte CD’s / LP’s te zetten en met ze op de foto te gaan. En dit siert de bandleden absoluut!
Toch laat vanavond een beetje een gemengd gevoel bij me achter. Enerzijds 2 prima live shows met als puntje op de i bands die niet over het paard getild zijn maar die nog in de gaten hebben dat het de fans zijn die er voor verantwoordelijk zijn waar ze momenteel staan. Anderzijds is de female fronted (gothic) metal scene er een waar zich heel veel bands in begeven, en waar het heel moeilijk is om echt boven de ‘grijze massa’ uit te steken. Want veel nummers hebben een min of meer verplichte opbouw, en ook de live shows lijken veel op elkaar. En halverwege beide optredens bekruipt me toch stilaan een gevoel dat ik het allemaal al veelvuldig eerder gezien en gehoord heb. Maar ik denk dat mijn persoonlijke voorkeur hier debet aan is: het mag voor mij een tandje harder en rauwer. Spijt dat ik vanavond gegaan ben? Nee hoor, ondanks mijn iets andere muzikale voorkeur heb ik me zeker prima vermaakt. Belangrijker: de zaal genoot ervan en consumeerde beide prima optredens met veel enthousiasme. En daar gaat het om!
Setlist Delain: Mother machine – Get the devil out of me – Army of dolls – Stardust – Electricity – Milk and honey – Sleepwalker’s dream – Pristine – See me in shadow – Vultures – The tragedy of the commons – The gathering – April rain – Not enough


 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00