Home » Diabulus In Musica – We hebben wat leuks in petto voor MFVF

Diabulus In Musica – We hebben wat leuks in petto voor MFVF

door Wendy Steenmans
150 views 15 minuten leestijd

bannerrp
Diabulus In Musica is de Spaanse female fronted metal band die gevormd is rondom frontvrouw Zuberoa Aznárez. Een tijdje geleden kwam de band met hun derde album Argia. Met Metal Female Voices Fest in het vooruitzicht als voorlopig enige show in de giglijst van de band leek het Rockportaal een mooi moment om Zuberoa aan de tand te voelen. Een interview wat meer inzicht geeft in het reilen en zijlen van de band en de toekomstplannen.

Veel fans over de hele wereld weten al wie jullie zijn. Voor de mensen die jullie nog niet kennen, wie zijn jullie en wat soort muziek maken jullie?
Wij zijn een Spaanse metal band die hun derde album gereleased heeft tot nu toe. We kunnen zeggen dat we ook symfonische metal spelen omdat we gebruik maken van orkesten en klassieke koren. In feite is onze muziek eclectisch.
In 2006 zijn jullie met Diabulus In Musica gestart. Waar komt de band naam vandaan?
Diabulus In Musica is een Latijns Middeleeuws woord wat “De duivel in muziek” betekend. Het was in die tijd dat ze de interval van de overmatige kwart (ook bekend als de Tritonus) zo noemden. Het middeleeuws oor was gewend aan reine kwarten en kwinten. De overmatige kwart, die halverwege deze twee meest voorkomende intervallen zat, was de ergste onenigheid denkbaar. Daarom dachten ze dat de duivel in deze interval zat.
Omdat oude muziek mijn favoriete stijl is in klassieke muziek en ik dit meestal zing, heb ik deze naam gekozen. Het past perfect bij ons niet alleen voor de betekenis die het voor mij heeft maar ook omdat het een beetje duister klinkt, net als onze muziek af en toe. We houden van deze donkere romatische esthetiek net als de oude muziek. daarom dachten we dat Diabulus In Musica de geschikte naam was die het beste bij ons past.
Een paar jaar later hebben jullie nu drie albums op zak: Secrets, The Wanderer en jullie nieuwste album Argia.  Ik vind het een erg gaaf album geworden. Hoe reageerden de media en andere muziek critica tot nu toe?
Heel erg bedankt! We zijn echt heel enthousiast over de reacties die we kregen. Deze hadden echt niet beter gekund. We ontvangen op dit moment veel geweldige reviews en interviews. De reacties op onze vorige albums waren al goed maar met deze zijn ze echt geweldig!
interviewrp004Kan je wat meer vertellen over de inspiratie voor Argia en waar het album over gaat?
“Argia” betekend “Licht” of “Helder” in Baskisch. Deze titel reflecteert hoe we ons op dit moment voelen. Gorka en ik moesten helemaal van nul af aan opnieuw beginnen toen de andere bandleden besloten om ons te verlaten. Het was een moeilijke tijd in het begin. We zijn er wel in geslaagd om nieuwe nummers te schrijven, nieuwe bandleden te vinden en zelfs wat shows te spelen en dat allemaal binnen één jaar! We zagen het licht weer op ons pad en we hadden weer een heldere visie dat we door moesten gaan met muziek maken. We kunnen simpelweg niet zonder muziek en dat is ook waar we zo van houden.

Aan de andere kant, deze situatie en uiteraard ook andere die ik heb doorgemaakt op hetzelfde moment, hebben me aan het denken gezet over het menselijk gedrag en hebben mij ertoe gebracht dat ik mezelf en anderen beter kan begrijpen. Dit is in het algemeen waar het album over gaat.
Wat betekend Argia voor jou?
Het betekend veel voor mij omdat het voor mij het meest persoonlijke album tot nu toe is en zeer zeker een stap voorwaarts. Aan de ene kant heeft het me ertoe geleid dat ik meer zelfvertrouwen kreeg als muzikant. Aan de andere kant komen de teksten uit allerlei persoonlijke ervaringen en gevoelens. Dat is dus ook speciaal voor mij. Sommige nummers verwijzen naar onze nieuwe situatie als band en als individuen, sommige zijn kritischer en de rest zijn veel meer introspectief en hebben betrekking op een aantal van mijn spirituele overtuigingen.
Jullie hebben twee gasten op Argia. Ailyn en Thomas. Twee erg mooie maar zeer verschillende stemmen die perfect bij jouw stem passen. de nummers waar zij in zingen zijn ook erg verschillend op ieder hun manier. Waarom heb je hen als gasten gevraagd?
Ik heb Ailyn een tijdje geleden ontmoet en we werden vrienden. We hebben zelfs samen gezongen vorig jaar op Metal Female Voices Fest. Het liedje waar Ailyn in zingt is in het Spaans en daar we beiden uit Spanje komen, was dit de beste keuze. Daarbij hebben we beiden verschillende stemmen die elkaar prima complimenteren. Daarom heb ik haar gevraagd of zij deel wilde nemen in dit nummer. Ik weet dat zij Diabulus In Musica erg leuk vind, daarom accepteerde ze onmiddellijk. Ik ben heel blij om haar mooie stem in dat nummer te hebben.
Wat betreft Thomas, we hadden een erg speciale stem nodig voor dat duet. Ik moet toegeven dat dit nummer zichzelf heeft geschreven. Gorka startte met de verzen maar hij was daar niet zeker van. Toen ik ernaar luisterde kon ik makkelijk de refreinen horen in mijn gedachten en zelfs ook de stemmen. Daarom ben ik verder gegaan met dat nummer. Toen vroeg ik me ook af wie de mannelijke stem was die ik kon horen in mijn gedachten. We wilden graag een veelzijdige mannelijke zanger die het nummer een theatrale maar ook operateske toets zou geven. Thomas is een geweldige zanger en heeft een breed scala aan stijlen gezongen, van klassiek tot metal. daarom was hij de perfecte kandidaat. Ik heb contact met hem gelegd en heb hem toen een ruwe demo gestuurd van het nummer. Ik was zo enthousiast toen hij instemde en hij me vertelde dat hij het nummer erg leuk vond en mijn stem ook. Het was zo een eer voor mij om met hem te mogen zingen!
interviewrp003Ik denk dat het een harde tijd was voor jou en Gorka toen de rest van de band vertrok. Is Diabulus In Musica nu de band die het zou moeten zijn?
We hopen het maar je weet het nooit. Voor dit moment zijn we blij met hoe we er nu voorstaan maar ik kan niet vertellen hoe de toekomst eruit zal gaan zien. In ieder geval waren Gorka en ik in staat om opnieuw te beginnen en nieuw materiaal alleen te schrijven. Dat vertrouwen zal dingen in de toekomst alleen maar makkelijker maken. Aan de andere kant, we matchen heel erg goed met de nieuwe bandleden en we kijken er naar uit om nieuw materiaal te gaan schrijven samen met hen.
Hebben de nieuwe bandleden ook gewerkt aan het materiaal van Argia of was het album toen al geschreven?
Het was bijna helemaal geschreven. Ze konden nog wat dingetjes doen in de composities en uiteraard de opnames van het album zelf.
Hoe werkt een schrijfproces bij jullie. gaan jullie gezamenlijk zitten en de mooie natuur die jullie in Baskenland hebben?
Met de oude bandleden ontmoeten we elkaar en praten we over wat we precies wilden op het album en wat soort nummers en gevoelens we wilden weergeven. Daarna nam iedereen van ons de ideeën mee naar huis en gingen ermee aan de slag. Wanneer iemand dan een nummer klaar had discussieerden we er gezamenlijk over en stelden we andere arrangementen voor als dat nodig was.
Voor Argia heb ik de meeste nummers geschreven. Voor dit album is het dus meer een alleenstaande taak langs mijn kant geweest. In ieder geval hebben de nieuwe bandleden ook hun mening kunnen geven voor we de opnamestudio in gingen.
Over de natuur gesproken in Baskenland, daar heb je gelijk in! Het is in deze natuur waar ik gewoonlijk mijn inspiratie vind!
Voor nu hebben jullie alleen Metal Female Voices Fest gepland staan. Een festival waar jullie al meerdere keren te vinden waren. Hoe is het voor jullie om voor dit te gekke Belgische publiek te spelen?
Dat is geweldig! Op MFVF spelen is altijd al een geweldige belevenis geweest. We delen daar zoveel mooie momenten met de fans, organisatie en andere bands. Daar is een heel speciale atmosfeer. Een heel direct contact met het publiek en iedereen in de oktoberhallen is zo geweldig! Dit jaar is het onze vierde keer daar! We zijn heel erg dankbaar dat de promotors en het publiek een kans geven om weer terug te komen. Dat is zo een eer!  Daarom proberen we altijd een speciale show neer te zetten met ons koor, speciaal voor dit evenement!
Wat kunnen we verwachten van jullie show op MFVF dit jaar?
Er zullen wat coole verassingen zijn. Maar omdat het verassingen zijn kan ik ze dus niet vertellen. Daarom moet je naar de show komen kijken. Ik kan wel vertellen dat het een heel speciale show zal zijn en net als vorige edities de enige kans om ons te zien spelen met ons kleine maar super koor!
Hoe is de metal scene bij jullie? In Nederland hebben we daar een mooie cultuur voor.
Inderdaad, Nederland is daar veel meer open minded in dan in Spanje, geloof me. In feite ben ik daar ook niet het meeste geschikt voor om daar iets over te zeggen. Om eerlijk te zijn luister ik bijna nooit naar Spaanse metal. In het algemeen houden de Spaande metalheads meer van de old school nationale heavy metal, in het Spaans gezongen. Desalniettemin, is er wel een nieuwe metal scene aan het opkomen, al zijn de bands daar nog niet zo bekend in het algemeen.
Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?
Voor dit moment proberen we meer data te vinden om te spelen in 2015 om het nieuwe materiaal te laten horen. Daarna denk ik dat we meer moeten gaan denken aan nog meer nieuw materiaal te gaan schrijven.
interviewrp001Wat is jullie meest ultieme droom waarvan jullie hopen dat deze ooit waarheid wordt met Diabulus In Musica?
Onze droom is een wereld tour te organiseren om Argia te promoten. Helaas hebben we niet de economische steun om dit waar te maken.  Wat betreft onze ultieme droom, kunnen leven van onze muziek zou wel mooi zijn maar dat is meer een utopie. Om eerlijk te zijn droom ik liever niet. Ik ben alleen maar realistisch en leef liever hand in tand zodat iedere kleine prestatie een geschenk voor me is.  Ik ben gewoon blij als ik in staat ben muziek te maken en daardoor een paar harten te bereiken.
Leven op tournee kan best wel leuk zijn. Wat is het gekste wat ooit gebeurd is tijdens een concert?
Dat is inderdaad zo! Ik zal je vertellen, elke keer als we ergens spelen gebeurd er wel iets grappigs. Geloof me, op tournee heb je te maken met veel rare dingen en mensen.
Maar goed, gelukkig hebben we nog niet heel erg gekke dingen meegemaakt tijdens onze optredens. Nou ja, we hebben wel eens op een festival meegemaakt dat een zanger van een andere band zo dronken was en hij plotseling het podium op kwam om met ons een liedje te zingen. Hij kende onze nummers niet en we konden er ook helemaal niets tegen doen. Uiteindelijk kregen we alleen maar voor elkaar dat hij wat growls deed.
Op een ander festival hebben we ook eens wat gehad. Dat was net voor we het podium op moesten. Alles was correct aangesloten en in plaats dat de samples door de zaal klonken was het de click wat startte. We zijn er nog steeds niet achter wat daar fout is gegaan. We moesten toen binnen vijf minuten het podium op gaan. Dat was echt stressen maar alsof er magie in het spel was werkte het opeens weer gewoon.
Een paar persoonlijke vragen.
Jij leeft in een mooi land met mooie natuur en uiteraard erg lekker eten. Ikzelf kan ontzettend genieten van Pulpo (Octopus). Wat is jouw lievelingseten?
Oh heb je dat ooit geprobeerd in Galicië? Ik was daar vorige week en dat is echt heerlijk!
Ik ben een ontzettende voedsel liefhebber, dat is dus echt onmogelijk om iets uit te kiezen. Eten is één van de meest plezierige dingen voor mij. Daarbij, wij hebben geluk dat we hier ontzettend mooie  producten hebben. Ik hou ervan om alles uit te proberen maar in mijn gewone dagelijkse leven eet ik een veel ecologische groenten en peulvruchten. Hier in Navarra hebben we hele goede!
Wat zijn je favoriete bezigheden die je doet naast geweldige optredens spelen?
Verdwaald raken en voor uren wandelen in het bos. Ik kan echt genieten van wandelen en bergbeklimmen. Eigenlijk zijn er veel dingen waar ik van hou: lezen, naar de bioscoop, koken, natuurlijke zeep maken. Ik wil nu leren breien maar ik heb geen tijd! Ik heb altijd veel dingen in mijn hoofd ronddwalen maar muziek neemt het grootste gedeelte van mijn vrije tijd in beslag.
Zuberoa, je hebt een erg mooie stem. Waneer wist je dat je wilde gaan zingen?
Dank je wel! Om eerlijk te zijn heb ik mezelf dat nooit gerealiseerd wanneer ik wilde gaan zingen. Ik zing namelijk al zo lang als ik me kan herinneren. Mijn moeder vertelde me zelfs dat ik al eerder begon met zingen dan met praten. Mijn moeder is pianiste en ze was dirigent van een kinderkoor. Ik ben eigenlijk al vanaf dat ze zwanger was van mij naar muziek aan het luisteren. Toen ik nog een kind was nam ze me al mee naar de repetities van het koor en vond dat helemaal geweldig. Ik leerde alle liedjes uit mijn hoofd. Muziek is dus kortom altijd een deel van mij geweest en het is echt iets waar ik niet zonder mee kan leven.
interviewrp002Hoe verzorg jij je stem? Heb je misschien nog tips voor andere zangers / zangeressen?
Ik probeer regelmatig te trainen om mijn stem in vorm te houden en ik krijg nog steeds zangles eens per week. Ik heb zelf zeer gevoelige stembanden dus ik moet voorzichtig zijn als ik moet zingen en doe logische dingen zoals het vermijden van irriterende factoren (roken, enzovoort), genoeg water drinken, praat niet te hard, mijn keel beschermen in gevaarlijke seizoenen, eet gezond omdat voedsel ook schade kan geven aan de stembanden door reflux of simpelweg door een gebrek aan vitamines
Het leven als zangeres is geen gemakkelijke baan !
Mijn advies zou afhangen van de doelstelling van de zangeres/zanger. Maar ik zou hem/haar altijd adviseren om de voeten op de grond te houden, altijd jezelf te zijn en steeds blijft leren. Het is een harde, lange weg maar het is altijd de moeite waard als je echt houd van wat je doet, ongeacht het succes je hebt of niet.
We zijn nu aan het einde gekomen van dit interview. Zijn er nog dingen die je graag kwijt wil aan onze lezers?
Heel erg bedankt voor de interesse en de steun. Bedankt ook voor de lezers die de tijd nemen om dit interview te lezen! We kijken ernaar uit om jullie allemaal te ontmoeten ergens onderweg. Jullie steun betekend veel voor ons! Liefs, Zuberoa
Nogmaals dank voor je tijd en hopelijk heb je genoten om antwoord te geven om mijn vragen. Ik zie jullie op Metal Female Voices Fest!
Geen dank. Bedankt voor je vragen en ik zie je snel dan!

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00