Home » Dudsekop: Ieperse black metal

Dudsekop: Ieperse black metal

door Jochem van der Steen
5,6K views 6 minuten leestijd

De lockdown was een ellendige tijd. Toch zijn er ook wat mooie dingen uit voortgekomen. Zo ontstonden er een aantal leuke bands uit COVID projectjes. Een voorbeeld is de Ieperse black metal band Dudsekop. Na een start als duo is er uiteindelijk een volledige band uit voortgekomen. Na het eerste album Liksems kwamen zij nog met een paar fijne singles. Ik sprak met oprichter Josh “Fury” Noyelle (ex-King Hiss en Antwerpse straight edge hardcore / H8000 legende uit Congress en LIAR) en bassist Nico Degroote.

De drie op streams uitgekomen singles, blijken uiteindelijk toch wel mogelijk op een album te verschijnen. Josh legt uit, “Dat zijn eigenlijk voorbodes van het nieuwe album. Liksems hebben we indertijd als COVID project opgenomen, alleen ik met drummer Bert Guillemont. Later kwam de vraag hoe we dit live gingen brengen en moesten we op zoek naar muzikanten daarvoor. Ondertussen zijn er nieuwe nummers geschreven. We vroegen ons af of we die nummers moesten gaan sparen voor op een album of alvast als streams moesten uitbrengen. Het is het laatste geworden. Als je meteen een album uitbrengt ben je tegenwoordig je momentum binnen een week kwijt. Als je singles uitbrengt met tussenpozen van zes weken, behoud je dat momentum en daar profiteer je als band van. Anders verzuip je in de stroom van nieuwe nummers.’’

Darkthrone blijft muziek maken met zijn tweeën en die treden gewoon nooit op. Toch is dat nooit een optie geweest voor Josh. “Omdat je moeilijk met zijn tweeën kunt optreden zijn we voor een full line up gegaan. Voor de band hadden we vijf man nodig.  Ik kan sowieso alleen maar clean zingen, dus we hadden een screamer nodig om het live interessanter te maken. Zo is het geëvolueerd naar een volledige band. Het is voor mij geen optie geweest om het bij een studio project te laten ik speel te graag live. Ik mag dan wel graag muziek in de studio schrijven, live spelen is de kers op de taart.”

Nico vult aan, “Het is het samenwerkingsproces dat het leuk maakt om in een band te zitten.”

De genoemde screamer was eerst Bjorn Bossu. Hij is intussen opgestapt om zich te richten op zijn andere band, Darqo en zijn tattoo carrière. Vervanging is gevonden in de persoon van Tijs Verhelst, zanger van sludge band Her Fault. Josh is daar erg tevreden over, “Thijs is een echte frontman, een viking die black metal leeft en ademt.”

Nu had er natuurlijk tijdens die lockdown ook zomaar een nieuw hardcore project kunnen ontstaan. Toch werd het black metal. Dat kan Josh wel verklaren. “In die periode overheerste toch wel het gevoel van neerslachtigheid. Ik was toen erg productief met King Hiss, maar ik kon de baan niet meer op. Ik voelde me ergens verplicht om iets te doen met die tijd. En bij dat gevoel pastte toen black metal, black metal is tenslotte geen zomerse muziek. Al sinds de second wave black metal ben Ik ook fan. Bij mijn werk voor LIAR en Congress nam ik al invloeden mee van bands als Darkthrone en Satyricon. Ik heb al death metal, thrash metal, hardcore gemaakt en stoner met King Hiss, dus ik wilde wat origineels maken. Dat deed ik door black metal te zingen in mijn eigen dialect. Als we vroeger naar black metal luisterden was dat vaak ook in bijvoorbeeld het Zweeds. Daarom vond ik het een goed idee om in het plat Iepers te zingen. Dat was voor mij niet moeilijk. We praten thuis ook dialect. Ik vind het belangrijk dat we het dialect nog spreken en proberen te behouden. Ik zou het echt jammer vinden als we dat kwijt zouden raken.”

Nico zegt, “Toen ik een jaar of zeventien was ging op vrijdagavond naar LIAR of Congress en op zaterdag naar Emperor of Dark Funeral of whatever. Dat is door de jaren heen nooit veranderd. Ik heb nooit begrepen waarom je als liefhebber van black metal of hardcore niet van een andere genre zou kunnen houden.’’

Dudsekop heeft, zoals veel andere bands tegenwoordig, een eigen biertje. Jos vertelt het verhaal daarachter. “Ik vond het wel een tof idee om een eigen biertje te hebben zoals Trooper van Iron Maiden, hoewel dat pis is om te drinken. Op een dag kwam ik thuis uit mijn werk en haalde een pilsje uit de koelkast. Ik zag het label Dudsekop Bier. Ik vroeg mijn vrouw?  of ze een etiket op een streekbiertje had geplakt. Ze zei toen dat ik eens in mijn auto moest gaan kijken. Daarin stonden tien kratjes Dudsekop bier die ze had laten maken als geschenk vanwege ons tienjarig samenzijn. Ik heb later nog tien kratjes laten brouwen. Het is een blond bier van 8 graden, dus geen donker black metal bier omdat ik te weinig mensen ken die dat weten te appreciëren. We hebben ze verkocht op de release party van Liksems. Als er budget is laten we nog meer maken.”

Toch wel ironisch, een eigen biertje voor een band die afkomstig is uit de straight edge scene. Josh zegt, “Straight edge was in die periode in mijn leven wel iets dat je vooruit hielp als mens en als band. Er was toen een sterke straight edge scene. Maar het stond me tegen dat die levenswijze boven de muziek stond. Na het derde album van LIAR werd ik om die reden gedropt, hoewel ik goede riffs bleef schrijven. Ze wilden verder met een volledige straight edge line up. Voor mij was de muziek belangijker dan dat. Wat wel mooi is, is dat negentig procent van de mensen uit die H8000 scene van toen nog steeds actief zijn in bands. Dat vind ik wel lovenswaardig en maakt die scene tot iets unieks.”

Natuurlijk zitten er veel mooie verhalen in die tijd van de oude black metal en hardcore scene. Nico trakteert ons als afsluiter op een mooie anekdote. “In, ik geloof 1996, speelde Emperor in een klein zaaltje, de Rocktempel in Ruddervoorde. We hoorden toen van die verhalen over kerkverbrandingen en moorden in het Hoge Noorden. We gingen er dan ook als jonkies met bang hart naar toe. De sfeer daar was nogal grimmig. Bepaalde jongeren vonden het toen leuk om de kerk tegenover de zaal binnen te gaan en alles stuk te slaan. Zo kwam de politie voor de Rocktempel te staan en moesten we allemaal onze paspoorten afgeven. Ik had die alleen niet bij me en moest daarom blijven staan tot iedereen buiten was. Die hele zaal die naar buiten ging zag mij daar staan en zag me als Suspect Number One.’’

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00