Home » Efterklang – Vera (Groningen) 15/04/2013

Efterklang – Vera (Groningen) 15/04/2013

door Rob Jacquet
302 views 3 minuten leestijd

IMG_1845RPZe zorgen voor de langste rij tijdens Eurosonic 2013 en gingen voor de inspiratie van hun nieuwe cd Piramida naar Stipsbergen. Hun mooie documentaire the Ghost of Piramida” geeft een goed overzicht hoe ze de sfeer proeven. Het resulteert in ieder geval in hun beste album.
Efterklang (weerkaatsing) is een Deense band uit Kopenhagen en opgericht in 2001 bestaande uit drie vaste vrienden; Mads Brauer, Casper Clausen en Rasmus Stolberg. Ze maken voornamelijk experimentele, magische en mysterieuze muziek.Zo is hun nieuwe cd piramida toch weer anders dan hun voorgaande werk en goed ontvangen bij de pers. Vanavond spelen ze in Vera Groningen als onderdeel van hun 3 daagse Dutch invasion zoals op hun website staat vermeld.
Voordat Efterklang begint is het eerst de beurt aan een Zweedse singer songwriter Anna von Hausswolff (Gothenburg). Gevraagd door Efterklang om hun te vergezellen tijdens hun tour. Tijdens Eurosonic geeft zij in de Stadsschouwburg in Groningen al een overdonderende en indrukwekkend optreden vol overgave en felheid. In Vera klinkt het wat minder, wat niet wil zeggen dat zij ongetwijfeld een behoorlijke stem heeft en in combinatie met haar kerkorgel-sound aparte en bombastische muziek speelt.
Precies om 20.30 uur opent zij met het lang en duister instrumentaal nummer “epitaph of Theodore”, gevolgd door het eveneens grotendeels instrumentale “Deathbed” waarna zij pas na ruim 10 minuten haar stem vol in de zaal laat klinken. Dan voel je wel even de siddering.
Zou je verwachten dat zij veel nummers van haar goed ontvangen album ceremony zou spelen? Niets is minder waar. Haar bekende nummers “mountains crave” en het felle “funeral for my future children” worden verrassend genoeg niet gespeeld. Maar mooi klinkt het allemaal wel. Het doet mij vooral denken aan “the Song of the Marching Children” van Earth and Fire en toch minder aan Kate Bush ofschoon de vergelijking wel wordt gemaakt. Of het moet puur gaan om haar hoge uithalen.
Anna von hausswolff klinkt goed en wordt gezien als een veelbelovende zangeres waar we zeker meer van zullen horen. En met een setting bijgestaan uit een drummer, gitarist, bassist en extra synthesizer, speelt ze in mijn ogen eigenlijk wat te kort.
IMG_1784RPNa bijna 45 minuten spelen wordt in no time het podium omgebouwd voor de hoofdact van vanavond. Om 21.45 uur wordt begonnen met de geweldige intro van “Hollow Mountain” en komen vijf mannen en een vrouw het podium op. In een bijna uitverkochte zaal met voornamelijk jonge meisjes begint Efterklang met een show van bijna anderhalf uur.
De sfeer zit er eigenlijk direct al goed in en wordt er mooie harmonieuze muziek gespeeld waarbij vooral de mooie hoge stem van zangeres/ pianiste Katinka Fogh Vindelev het erg aangenaam maakt om naar te luisteren. De muziek is soms experimenteel en theateraal van aard met mooi afwisselingen en er wordt veel gespeeld van hun nieuwe cd Piramida zoals “apples”, “Dream Today” het mooie “the ghost” met een goede bas solo van Rasmus Stolberg en “between the walls”.
Efterklang is een band waar je even aan moet wennen. Maar hoe langer de show duurt hoe beter je het vindt. En met de extra aanvullingen van Martijn Heijne (piano/ gitaar) en Tatu Ronko op drums zorgen ze voor een vol geluid in een sfeer zoals alleen Scandinavische bands dit kunnen.
Anna von Hausswolff – Vera (Groningen) 15/04/2013
[AFG_gallery id=’114′]
Efterklang – Vera (Groningen) 15/04/2013
[AFG_gallery id=’115′]

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00