Home » Five Finger Death Punch – 013 (Tilburg) 12/06/2017

Five Finger Death Punch – 013 (Tilburg) 12/06/2017

door Maurice Tonies
167 views 5 minuten leestijd

Ze waren volgens velen een van de hoogtepunten op Pinkpop: Five Finger Death Punch! De Amerikaanse metalsensatie is druk bezig met het festivalseizoen, maar zo nu en dan staat er ook een clubshow op het programma. Tijdens eigen shows kunnen de mannen veel meer laten horen dan tijdens een afgemeten festivalset van ongeveer een uur. De show is al maanden uitverkocht en de fans staan dan ook graag in de rij om dit concert bij te wonen in 013 in Tilburg.
In een bericht kondigde 013 al aan dat er streng gecontroleerd zou worden en dat het vanwege de drukte wat langer zou kunnen duren dan normaal om de zaal binnen te komen. Daar is niets te veel over gezegd. Buiten de 013 staat een gigantische rij van bezoekers die graag naar de Amerikaanse band komen kijken. Amerikaanse bands eisen regelmatig strikte veiligheidseisen en braaf staat iedereen dan ook te wachten om naar binnen te mogen. Ondanks dat we op tijd in Tilburg zijn hebben we grotendeels het voorprogramma Mandrake’s Monster uit Enschede moeten missen. Wat we nog even meepikken is rocknummer wat iets te keurig binnen de lijntjes valt, waarbij invloeden van Foo Fighters en Led Zeppelin terug te horen zijn. Mandrake’s Monster is dolenthousiast en blij om in het voorprogramma van een grote band te mogen staan. Helaas hebben we van deze show te weinig kunnen meepikken om een echt oordeel te kunnen vellen.
Na een snelle ombouw is het tijd voor het echte werk. Rond de klok van negen uur doven de lichten in de grote zaal van 013 en klinken de eerste tonen van Lift Me Up. De krachtige opener van Five Finger Death Punch wordt echter niet gezongen door frontman Ivan, maar door Tommy Vext, de zanger van Divine Heresy. Heeft Ivan problemen en kan hij er misschien niet bij zijn? Er zijn de laatste tijd wel meer geruchten over een mogelijk vertrek van de frontman. Gelukkig komt na een paar minuten de brulboei alsnog het podium bestormen en neemt de vocalen over. Met een woeste blik in zijn ogen gaat de zanger voluit en doet de menigte meezingen, iedereen eet meteen uit de hand van de frontman die goed bij stem is. De band gaat er vol tegenaan, maar de manier waarop zanger Ivan een microfoonstandaard tegen de grond werkt tijdens Never Enough lijkt niet gespeeld. Is er echt heibel in de band? Slechts na twee nummers verlaat Five Finger Death Punch het podium om ruim twee minuten achter de schermen te vertoeven. Het publiek vult deze tijd door het scanderen van de bandnaam en de tekst Bier & Tieten te zingen. Bij terugkomst roept zanger Ivan dat hij de enige echte zanger is van Five Finger Death Punch en de Amerikanen zetten Wash It All Away in waarbij de frontman onder luid gejuich het publiek in duikt.  Het feest is compleet en de band vervolgt hun set. De vuisten gaan de lucht in en tijdens Got Your Six zien we de band in hun optima forma, waarbij wilde gebaren naar het publiek niet mogen ontbreken. Five Finger Death Punch maakt graag contact met het publiek, strooit rijkelijk met plectrums en trekt gekke gezichten.
Helaas laat de Amrikaanse rocksensatie weer een pauze vallen, waardoor de show zijn intensiteit verliest. Minutenlang gebeurt er weer vrij weinig op het podium. Als Five Finger Death Punch de show weer oppikt laat zanger Ivan zijn vriend Tommy het nummer Bad Company zingen en verlaat hij zelf het podium. Er is echt iets aan de hand, dit is geen gespeelde act en als de band nogmaals de coulissen opzoekt begint het een schandalige vertoning te worden. Alvorens de band Jekyll & Hyde inzet zegt de frontman dat het zijn laatste show is met Five Finger Death en ergens beginnen we te geloven dat deze woorden best eens waar zouden kunnen zijn. De ruzie binnen de band begint steeds duidelijker te worden. Tijdens het bombastische Burn MF gooit gitarist Jason woedend zijn gitaar op de grond en verlaat het podium. Conflicten binnen de band mogen nooit de bovenhand krijgen en dit onprofessionele gedrag begint parten te spelen. Na zo’n veertig minuten spelen heeft Five Finger Death Punch slechts zeven nummers laten horen. Vanavond krijgt 013 een beschamende show te zien. Hoe tekenend is het dan ook dat Ivan samen met het publiek acapella wat nummers zingt, die normaal gesproken akoestisch worden gespeeld. De chemie is ver te zoeken en als de band als allerlaatste nummer The Bleeding heeft gespeeld tikt de klok nog geen tien uur aan. Het is dan ook schandalig wat Five Finger Death Punch vanavond heeft laten zien, geen rockshow van anderhalf uur, maar slechts een uurtje op het podium, waarvan de echte speeltijd een schamele drie kwartier aantikt. Een uitverkocht 013 heeft zo’n veertig euro neergelegd voor een kaartje en mag zeer ontevreden huiswaarts keren. De band keert later dit jaar terug in de AFAS Live, maar velen zullen zich na deze wanvertoning zich nog eens achter de oren krabben. Ook vraagt men zich af of de band überhaupt nog wel zal bestaan na deze wanvertoning…..
Foto’s door Patrick Spruytenburg – Rockportaal.nl


 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00