Home » Busty and the Bass: Er is geen Busty… en er heet ook niemand Bass!

Busty and the Bass: Er is geen Busty… en er heet ook niemand Bass!

door Maurice Tonies
169 views 6 minuten leestijd

Op de Pinkpopzondag was het Stage 4 even het podium voor liefhebbers van Hiphop, Soul, Jazz en Funk. Het Canadese Busty and the Bass zorgde daar wel voor. De negenmansformatie sloot met hun optreden in Landgraaf hun Europese tournee af. Maar wie zijn nu eigenlijk die Busty and the Bass? Rockportaal zocht een rustig plekje op backstage om de twee zangers van de groep aan de tand te voelen….
Hallo Nick en Alistair, allereerst bedankt voor jullie tijd voor Rockportaal. Wat maakten jullie er een feestje van op Stage 4!
Thanx! Het was inderdaad te gek om hier op Pinkpop te staan. En wat waren er veel mensen. We zijn hier natuurlijk niet zo bekend en het is dan fijn om toch voor een goedgevulde tent te staan. Touren in Europa is heel anders dan in ons eigen Canada. Daar heb je dat echt een bepaalde leeftijdscategorie naar je show komt kijken. Hier in Europa loopt jong en oud door elkaar heen en doet lekker mee.
Vandaag was jullie laatste show van de Europese tour. Hoe is deze tour jullie bevallen en kenden jullie Pinkpop eigenlijk wel?
Spelen is onze lust en ons leven. Wij hebben dan ook enorm genoten van deze tour. Overal hebben we zalen op z’n kop gezet en zoals je misschien al gezien hebt op onze filmpjes op Facebook hebben we heel veel lol gemaakt. Sommigen denken dat het een hel is om met negen man op tour te zijn, maar het is juist heerlijk. We moeten er niet aan denken om maar met ‘n paar man in een busje te zitten. Het is voor bands lastig om zomaar een tour te kunnen doen. Gelukkig is er in Canada een fonds dat het mogelijk maakt voor artiesten om een avontuur zoals dit aan te gaan. Op een fonds zoals dit hoef je in de Verenigde Staten niet te rekenen. We zijn dan ook vereerd dat we vandaag op Pinkpop mochten staan. Een vriend van ons, Justin Nozuka, speelde hier in 2011 en hij zei dat het te gek was. Zodoende kennen we het festival en we zien een heel diverse lineup. Zelf kijken we nog uit naar de show van Sean Paul, wat een held!
Een andere Canadees, Justin Bieber stond op zaterdag nog op het hoofdpodium. Wat is dat toch met die artiesten uit Canada die het keer op keer goed doen in Europa?
Ja, dat hebben we onszelf ook al een keer afgevraagd. Natuurlijk kennen we de grote namen wel die uit Canada komen, maar we hebben we nooit gedacht dat deze artiesten ook elder zo populair zouden zijn. We hadden dan ook totaal geen besef dat iemand zoals Bryan Adams ook in Europa zoveel bekijks trok. Natuurlijk kennen wij een Summer Of ‘69, maar dat er nog veel meer bands zijn die zoveel bekijks hebben in Europa hadden wij nooit gedacht. Wel fijn natuurlijk, want wie weet komen wij dan ook een keer in dat rijtje terecht.
Busty and the Bass speelt een mix van allerlei stijlen. Konden jullie simpelweg niet kiezen? Wat is het verhaal van Busty and the Bass?
Allereerst laten we meteen 1 ding duidelijk maken, er heet niemand Busty en er is ook geen Bass. Deze bandnaam is ooit eens op school verzonnen en blijven hangen. We zijn allemaal muzikaal geschoold en tijdens deze opleiding pik je allerlei stromingen op. Busty and the Bass gelooft ook niet in hokjes. Crtici proberen ons dan ook altijd een hokje te stoppen, maar komen er eigenlijk niet uit. Dat is nou ook exact de bedoeling. We vinden het leuk om allerlei stijlen te combineren, binnen onze band houden we van allerlei verschillende muziek. In onze tourbus komt dan ook van alles voorbij, oude jazz, blues, funk, maar ook oldschool rap. Door juist allerlei muzikale grenzen op te zoeken spreek je een breder publiek aan.
Bij ons in Nederland hebben we ook een band die allerlei stijlen combineert en er net zoals jullie een mooi feestje van maakt. Chef’Special kreeg het zelfs voor elkaar om in de Verenigde Staten met Twenty One Pilots mee op tour te gaan. Zouden jullie ook met een grote band op tour willen gaan en wie zou dat mogen zijn?
We denken zelf dat we niet zo snel gevraagd zullen worden voor een dergelijke tour. Niemand wil met een negenmansformatie op tour. Dan hebben we wij eerst gepseeld met onze blazers en alles wat we bij hebben en dan komt er vervolgens een band van drie of vier personen. Dat is gewoon geen gezicht. Dat legt meteen de druk veel hogter bij die band. Het zal dan ook neit snel gebeuren dat we met een grote naam op pad gaan, maar als we dan toch mogen dromen hadden we graag met Earth, Wind & Fire gespeeld.
In het najaar komt jullie nieuwe album uit en zijn jullie opnieuw in ons land te vinden. Er staat een optreden in Amsterdam gepland. Wat kunnen we op het nieuwe album verwachten?
Een groot gedeelte van onze setlist van vandaag bestond al uit het spelen van de nieuwe nummers. Tijdens deze Europese tour heeft iedereen dan ook al een kleine preview gekregen van hoe ons nieuwe album gaat klinken. De energie die we live geven hopen we ook op het album terug te laten horen. Het is ook niet zo dat de nummers standaard door dezelfde bandleden worden geschreven. Soms komt er iemand met een riedeltje aanzetten wat uiteindelijk tot een nummer eindigt. Het is dan ook niet zo dat er eerst teksten worden geschreven en daar muziek aan wordt toegevoegd. We hebben dan ook allemaal wel een belangrijke rol in het proces. In het najaar staan we inderdaad in Amsterdam en onlangs hebben we een paar dagen in Amsterdam doorgebracht. Wat een stad, eigenlijk hebben we alles wel gedaan waar de stad om bekend staat. Het klinkt voor jullie misschien wat cliché, maar alles wat over de stad wordt gezegd is waar. De gastvrijheid, het open karakter en dat je kunt doen en laten wat je wilt.
Over vrijheid gesproken, ik wil jullie bedanken voor jullie tijd om Rockportaal te woord te staan en veel plezier bij Sean Paul!
Top! Het was leuk om Rockportaal te woord te staan en we zijn erg nieuwsgierig wat Google Translate van dit interview weet te maken haha! Wie weet zien we elkaar nog als we in Amsterdam staan!
 
 
 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00