Home » Flogging Molly – 013 (Tilburg) 22/08/2018

Flogging Molly – 013 (Tilburg) 22/08/2018

door Maurice Tonies
204 views 5 minuten leestijd

Het vorige bezoek van Flogging Molly aan 013 in Tilburg is alweer tien jaar geleden. Sindsdien is de band wel een aantal keer in Nederland geweest, waaronder samen met hun vrienden van de Dropkick Murphys. Velen hebben echter gewacht op een eigen clubshow en vandaag is dan ook de grote dag. Kaarten voor Flogging Molly zijn dan ook al weken niet meer te koop, een uitverkocht 013 is er dan ook helemaal klaar voor!
This Means War! heeft vandaag de eer om de zaal op te warmen. Nou ja opwarmen… de temperatuur ligt al aardig hoog in de grote zaal van 013. This Means War! bestaat uit heren die hun sporen al lang en breed hebben verdiend in de Nederlandse en Belgische punkscene en vandaag laten ze horen hoe hun nieuwe formatie klinkt. Ze bewijzen al vrij snel dat punk niet dood is en het publiek heerlijk mag meespringen en knikken op hun muziek. Maar daar blijft het voor This Means War! een beetje bij. De bezoekers zijn toch echt voor de hoofdact gekomen en hoewel de supportact een vermakelijke set speelt lijkt de aandacht meer op elkaar te liggen dan de kunsten op het hoofdpodium. De heren van This Means War! hebben het dan ook niet gemakkelijk in Tilburg. Ze hebben geen hitje op hun naam staan en ook is er geen nummer wat simpelweg met een oooooo of aaaaaa kan worden meegezongen. Misschien had men het zich makkelijker kunnen maken door een bekende cover te spelen en deze toch in een This Means War!-jasje te gieten. Vol trots kondigen de heren aan dat er in december een album gaat verschijnen en bedanken ze de hoofdact voro de kans die ze vandaag gekregen hebben.
Het wordt alsmaar drukker en drukker in de zaal van 013. Er wordt goed doorgedronken en als op een gegeven moment de druk op een tap wegvalt ligt de druk op het personeel nog hoger. Iedereen wil in de juiste sferen zijn als Flogging Molly het podium betreedt. Als de intromuziek heeft geklonken gaat Flogging Molly er direct tegenaan en dat mag ook voor het publiek gezegd worden. Het is geen carnaval, het is geen St. Patrick’s Day, maar het is wel groot feest, het bier vliegt door de lucht en zweet en alcohol druipt al snel van het plafond. De bezoekers gaan uit hun dak op de muziek van Flogging Molly, men danst, springt, beukt en zingt de teksten woord voor woord mee. Het moet voor de heren uit Los Angeles een mooi schouwspel zijn om de menigte vanaf het eerste moment zo uit hun dak te zien gaan. Zanger Dave vertelt al snel hoe de avond er vanavond uit zal zien. De band zal de favorieten spelen, een aantal nieuwe nummers laten horen en ook zullen er tracks op de setlist staan die ze al lang niet meer gespeeld hebben. Een ideale mix dus!
Men wacht dan ook niet met het spelen van de hits. Al snel klinkt Drunken Lullabies en wat is het heerlijk om de band vol overgave de klassieker te zien spelen. Alle registers worden opengetrokken en we zien een formatie die er na al die jaren nog steeds lol in heeft en of het nog niet genoeg is prijkt na Drunken Lullabies ook nog eens The Likes Of You Again op de setlist. Het publiek kan dan ook niet anders dan blijven hossen en springen. Er heerst een groot gevoel van saamhorigheid in de zaal, vrienden haken in bij elkaar, hijsen een biertje de lucht in en beklinken de vriendschap. Het is gelukkig wel veel meer dan gewoon een avondje uit, men kijkt wel echt aandachtig naar het podium en ziet wat voor een instrumenten de heren en dame allemaal bijhebben. De nummers wisselen elkaar in een moordend tempo af en hierdoor blijft de sfeer fier overeind. Een momentje naar ademhappen kan enkel als men een rustiger nummer aanhoort of even op de gang gaat staan.
Flogging Molly heeft een trouwe band met Nederland, men speelt graag in ons kikkerlandje. De band haalt wat herinneringen op en natuurlijk mag het noemen van hun vrienden van de Dropkick Murphys niet vergeten worden. Ook het noemen van deze bandnaam levert al heel wat gejuich op. Samen met de Dropkick Murphys is Flogging Molly een van de weinige grote bands in het genre die er wereldwijd een dergelijke bende van maken. Overal waar deze twee namen opduiken is het feest en vliegt het bier door de lucht. Het grote hossen blijft de gehele avond fier overeind. Na het rustige Life Is Good zorgen Rebels Of The Sacred Heart en Devil’s Dance Floor ervoor dat de zaal wederom tot ontploffing komt, waarna iedereen weer graag meebrult met If I Ever Leave This World Alive en What’s Left Of The Flag.
Flogging Molly heeft dan ook vanavond de zaal ruim anderhalf uur in zijn greep. Een groter feest kan de 013 zich niet wensen en als de allerlaatste tonen van het in het toegift gespeelde Salty Dog heeft geklonken komen de vele bezwete lichamen (met of zonder shirt) vol euforie de gangen van 013 oplopen en gaan langzaam richting de uitgangen van de zaal. Wat was dit een mooie avond in Tilburg!
Foto’s door Patrick Spruytenburg – Rockportaal.nl


 

 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00