Home » Gaupa: Iedereen in de band heeft andere ideeën over wat de beste muziek van de wereld is

Gaupa: Iedereen in de band heeft andere ideeën over wat de beste muziek van de wereld is

door Jochem van der Steen
3,9K views 4 minuten leestijd

De Zweedse stonerband Gaupa speelde op Alcatraz een toffe set in de Helldorado tent. Ik sprak kort na het optreden met vocaliste Emma Näslund en drummer Jimmy Hurtig.

Mensen die ik sprak over jullie optreden waren erg enthousiast. Sommigen hadden nog niet van jullie gehoord maar waren aangenaam verrast.

Emma: Ja, dat is het mooie van zo’n festival. Je hebt kans dat mensen die ons niet kennen toch komen kijken en het dan leuk vinden. Daar zijn we erg blij mee.

Is het moeilijk een setlist samen te stellen voor een festival?

Jimmy: We hebben nummers die we gewoon moeten spelen. Daar tussen in kunnen we een beetje improviseren.

Emma: Ja, we beginnen en eindigen altijd met Febersvan en The Drunk Autopussy Wants To Fight You. Daar tussen in hebben we ruimte. Hoeveel ligt er aan hoe lang we mogen spelen. Daar passen we de set dan op aan.

Hebben jullie nog wat van de regio kunnen genieten voor het festival?

Jimmy: Ik heb de regio nog een beetje kunnen ontdekken en wat Belgische biertjes kunnen drinken. Ik weet alleen niet meer welke, haha.

Wat zijn jullie invloeden?

Jimmy: Veel bands en een drummer als Martin Lopez van Opeth. Maar veel drumpartijen ontstaan ook gewoon heel spontaan.

Emma: Iedereen in de band heeft andere ideeën over wat de beste muziek van de wereld is. Soms zijn we het ook wel eens, soms niet. Die verschillende invloeden maken de nummers zo gek als ze zijn. Nummers die we als band schrijven zijn heel anders dan de nummers die we solo zouden schrijven.

Ik kan me voorstellen dat je moe wordt van de Björk vergelijkingen… Maar een vriend van me vroeg of je haar hebt opgegeten?

Emma: Nee ze heeft mij opgegeten, haha. Ik heb veel waardering voor haar werk en hoe ze haar stem gebruikt. Ze deed me realiseren dat je gewoon kunt zingen hoe je wilt. Maar ik zing mijn halve leven al zo, dus het is voor mij geen nieuw ding. Het is hoe ik natuurlijk zing. Deze manier van zingen past gewoon het beste bij mijn stembanden.

Is het lastig je stem te behouden?

Emma: Zoals elke muzikant moet ik veel oefenen. Het is vooral lastig als je kou vat, of met allergieën. Jimmy kan dan wel gewoon drummen, ik niet zingen. Het mooie is dan wel dat als we spullen moeten in- en uitladen ik niet zoveel hoef te dragen, haha.

Onlangs woedde de storm Hans in Zweden. Hebben jullie daar nog veel last van gehad?

Jimmy: Ik ben treinconducteur, dus ik kan zeggen dat het vreselijk was. De rails was ingestort in elke richting. We konden dagen niets anders dan gewoon zitten wachten. Sommige bandleden reizen met de trein, dus heb ze gezegd dat ze beter konden lopen.

Ik hoor wel eens dat de invloed en steun van scholen in Zweden de reden zijn dat er zoveel bands vandaan komen. Is dat zo, denken jullie?

Emma: We hebben wel allemaal op muziekscholen gezeten. Maar uiteindelijk zijn we wie we zijn omdat we bereid zijn te repeteren. We kennen elkaar wel van muziekscholen, die scholen waren niet zo goed maar de mensen waren geweldig.

Jimmy: Er zijn ook veel stichtingen die nieuwe bands helpen repetitieruimtes te vinden, goedkoop spullen te huren en ze te helpen met hun eerste shows. Zonder dat hadden we niet zoveel bands in Zweden. Fijn dat de overheid ook wel eens geld goed besteedt. Helaas gaat dat langzamerhand wel de verkeerde kant op.

Foto: Istvan Bruggen

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00