Home » Ilydaen – Rockcafé De Engel (Den Helder) 11-11-2017

Ilydaen – Rockcafé De Engel (Den Helder) 11-11-2017

door pim@rockportaal.nl
127 views 2 minuten leestijd


Er was weer geluidskunst in Rockcafé De Engel in Den Helder afgelopen zaterdag. De Belgische postrock/postmetal band Ilydaen stond op de planken van de gevleugelde kroeg. Hun derde album Veil laat een goede blend horen van postrock en post metal. Toch is de kracht van deze band hun live performance.
De Engel is vol en met goede reden: de Luikse band is langzaam aan het doorbreken. Dat komt vooral door het spelen met de live ervaring van het publiek. De eigenaar vertelt me dat tijdens het vorige optreden het publiek in een driehoek om de band heen stond terwijl ze hun set speelden. Een goede en originele zet die je echt alleen in lokale kroegjes kunt ervaren. Op deze avond was het de opstelling van de instrumenten: de drummer zit voor aan het podium met de rug naar het publiek toe. Daarachter staat de gitarist en de bassist. Ertussen in staan drie tl-buizen die een blauw licht afgeven. Het zorgt voor een apart geluid, een dromerige sfeer en een goed zicht op de drummer die zich vaak verstopt achter zijn kit.
Als Ilydaen begint te spelen hoor ik hele subtiele invloeden van Godspeed You! Black Emperor maar vooral Mogwai. Het enige verschil is dat de zanger van deze band echt kan zingen. Zijn stem is loepzuiver. Zijn schreeuw verrassend genoeg ook, waardoor ook de term post metal opduikt. De gitarist en drummer gaan helemaal op in de muziek en lijken in een diepe trance te zijn. De bassist is de enige die ‘erbij’ blijft en constant naar zijn vingerzettingen kijkt. En dat zijn er veel. Zijn sound lijkt op die bassist van Tool. Het is natuurlijk voornamelijk een feest om de drummer te zien (we vergeten even dat tijdens het eerste nummer zijn drumstok uit zijn hand vliegt). Met zachte tikjes stuurt hij de band richting de explosie waarna hij met harde klappen op de snare drum de explosie na laat galmen.
De band weet goed te spelen met bedwelmende melodieën en verpletterende riffs; het ene moment sta je op een heuvel en kijk je uit over een stenen vlakte op een vreemde planeet en het andere moment vallen er kometen naar beneden. Het is een beleving die je gezien en gehoord moet hebben.
Rockcafé De Engel is goed in het regelen en verzorgen van dit soort bandjes. Ieder bandje krijgt wat te eten en een slaapplek waardoor ze met liefde terugkeren naar het winderige Den Helder. Ook Ilydaen is altijd blij om weer in De Engel te zijn. En ik ook.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00