Home » Incura – Ik weet niet of ik ooit het idee krijg of heb dat ik klaar ben

Incura – Ik weet niet of ik ooit het idee krijg of heb dat ik klaar ben

door Maurice van der Zalm
180 views 7 minuten leestijd

Het leven van een muzikant gaat over rozen en het is een en al plezier en feesten. Dat is wat veel mensen nog altijd voor ogen hebben wanneer ze aan het bandleven denken. Dat het gewoon keihard werken is, weten en vergeten velen. Veel beginnende muzikanten zijn actief in een band naast hun gewone werk en leven, want de huur/hypotheek moet gewoon betaald worden. Hierdoor kan het zijn dat het even duurt voordat een nieuw album kan worden uitgebracht en kan het voorkomen dat bands wel eens een beetje ‘vergeten’ gaan worden. Zo ook met het Canadese Incura dat in 2014 een verpletterende indruk achterliet met het debuutalbum. Toch duurde het tot november 2018 voordat er een nieuwe single kwam. In al die tijd ben ik blijven wachten en de release van de single was reden voor mij om contact op te nemen met de band en ze een aantal vragen voor te leggen.
Jullie debuutalbum kwam vier jaar geleden uit en kreeg lovende kritieken. Wat is er de afgelopen vier jaar gebeurd met Incura?
Nadat ons debuutalbum uitkwam zijn we intensief op tour gegaan met de ‘Theatre Of Anarchy’ tour in Canada. We hebben veel shows gespeeld onder meer met onze vrienden van Apocalyptica. Maar ook hebben we het podium gedeeld met Lacuna Coil, Starset en Devil You Know (tegenwoordig bekend als Light The Torch). In de tussentijd zijn we ook blijven schrijven en hebben Incura II opgenomen. Een album dat klaar is om uitgebracht te worden.
Tien jaar geleden verhuisden jullie allemaal naar Vancouver. Heeft dit nog effect gehad op jullie muziek?
Het vertrek uit je geboortestreek en/of uit je comfort zone kan je op velerlei manieren beïnvloeden. Dit kan een positieve, maar zeker ook een negatieve invloed hebben op je. Voor Incura betekende de verhuizing naar Vancouver dat de band een groter platform kreeg om te worden gezien en gehoord en het heeft ervoor gezorgd dat we onze muziek bereikbaar konden maken voor een groter publiek. Het heeft voor ons dus een positieve invloed gehad op de randvoorwaarden.
In de recensie die ik vier jaar geleden schreef  heb ik Jim Steinman, Queen en Devin Townsend benoemd en vertelde de lezer dat ze een stap opzij mochten maken voor Incura. Hoe zou je zelf de muziek van Incura willen omschrijven?
De artiesten die je benoemt in je review zijn allemaal legenden. Ik zou al gelukkig zijn wanneer ik slechts een kopje koffie met ze zou mogen drinken (haha). Begrijp me niet verkeerd; ik houd van de muziek en de composities die we zelf hebben gemaakt, maar ….Freddy Mercury? Wanneer ik in staat zou zijn om zulke nummers te kunnen schrijven….. Daarbij. De muziek van Incura is geïnspireerd door een heel breed spectrum aan muziekgenres en artiesten. Al die invloeden hebben allemaal een inbreng in het collectieve schrijfproces van de band en daarbij neemt ieder lid van Incura zijn eigen invloeden mee wanneer de ideeën op tafel komen. We noemen het zelf theatrale hardrock, maar wanneer je goed luistert naar onze muziek hoor je diverse invloeden terug in het gebruik van de instrumenten, de structuur van de composities en de manier waarop we het brengen.
Dat theatrale aspect heb ik zeker gevonden. Daarbij zijn er ook elementen uit de (progressieve) metal aanwezig. Van waaruit is er de wens geweest om deze richting op te gaan met Incura?
Er is niet eens een bepaalde manier te noemen wanneer het Incura betreft. Iedere compositie is toch weer heel anders. Door dat te zeggen denk ik dat de beste composities van Incura nog altijd gemaakt worden wanneer iedereen uit de band zijn ideeën kan investeren in de uiteindelijke compositie. Ieder idee is altijd welkom in het schrijfproces van de band. Zowel goede als slechte, want uiteindelijk vormen alle ideeën samen een nieuwe compositie.
Na de release van het debuutalbum is Gatlin Fitzgerald weer terug gekomen als gitarist in plaats van Royce Whittaker. Wat is daar de reden van?
Het was toentertijd niet mogelijk voor Gatlin om mee te gaan op de tournee door Europa en ons label (InsideOut Music/Century Media Group) was nu eenmaal in Europa. Gaitlin is één van de ‘mainwriters’ en is altijd onderdeel geweest van het Incurateam. Royce was zo vreselijk vriendelijk om ons te vergezellen op de tour in Europa omdat Gaitlin er gewoon niet bij kon zijn toen.
Op jullie facebookpagina staat vermeld dat jullie een heleboel hebben geleerd sinds het eerste album. Kun je daarvan een voorbeeld noemen?
Ik hoop dat iedereen wat opsteekt van de ervaringen die hij of zij meemaakt in zijn of haar leven. We zijn allemaal gegroeid als mens sinds de release van ons album. Maar niet alleen als mens, ook als muzikant en als band. We zijn heel verheugd en blij om al die nieuwe ervaringen en ontwikkelingen mee te nemen in het proces om hiermee en hierdoor het nieuwe album te maken. En ik hoop van harte om dat zo succesvol mogelijk te doen.

Nu komen jullie dan met de nieuwe compositie Pocket Full Of Pills. Waar gaat dit eigenlijk over?
Pocket Full Of Things gaat over een heleboel dingen. Ik wil er echter niet te diep om ingaan omdat ik er niet zo van houd om precies uit te spitten waar het in de diepere betekenis over gaat wat ik schrijf. Ik leg de bal graag bij de luisteraar. De focus ligt wel op diverse vormen van verslaving en de gevolgen daarvan. Daarbij gaat het over de psychische gezondheid en de oplossingen die vandaag de acceptabel worden geacht. Maar net als zovelen hebben zowel de verslaving als de psychische gezondheid mij rechtstreeks beïnvloed op de een of andere manier.
Het artwork bij de single is wat dubbelzinnig met die twee handen met vuiligheid/grond en het gras.
Ja, het is ergens een symbool van de dubbelzijdigheid ervan. Je kunt er aan de buitenkant helemaal okay uitzien, terwijl je langzaam dood lijkt te gaan aan de binnenkant.
Pocket Full Of Pills is er dan nu. Is het een voorbode van een nieuw album?
We gaan gaandeweg het jaar nog wat meer composities uitbrengen. We hebben een nieuwe single gepland voor maart 2019.
En dat klinkt als…
Incura !!
Even terug naar jullie facebookpagina. Daar staat in de biografie: “Be a leader, not a follower. Always question why”. Is dit werkelijk realistisch in een wereld vol met sociale media?
Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet zo heel veel doe op de diverse platformen van sociale media, dus ik kan daar niet zo heel veel zinnigs over zeggen. Ik heb wel de ervaring dat je altijd zoveel mogelijk bij jezelf moet blijven. Zeker in moeilijke tijden. Het heeft me altijd het meeste succes gebracht om jezelf niet te verloochenen en te blijven bij wie je eigenlijk bent. Sterk of fout. Houd ervan of haat het en houd van me of laat me anders gewoon alleen.
Is dat ook je ervaring met de band?
Ik streef er altijd naar om nieuwe doelen te bereiken met Incura. En niet alleen met de band, maar ook op het persoonlijke vlak. Ik weet niet of ik ooit het idee krijg of heb dat ik klaar ben of dat ik uiteindelijk mijn doel heb bereikt. Ik blijf gewoon muziek schrijven en teksten schrijven zolang als ik kan en ik ben daar heel gelukkig mee.
Is er nog iets dat je de lezer mee wil geven in 2019?
Ik wil iedereen, inclusief jou, heel hartelijk bedanken voor de onderbroken steun voor Incura. Ik beloof je dat we een mooie partij nieuwe composities klaar hebben liggen die we het komende jaar uit gaan brengen. Laten we de reis gewoon fijn voortzetten….

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00